BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Wifi-camera's: hoe werken ze? welke voordelen bieden ze?

Leestijd: 7 min

Als de markt voor bewakingscamera's momenteel in volle expansie is, dan is dat in niet onbelangrijke mate te danken aan de wifi-camera. Wifi-camera's zijn erg handig, relatief goedkoop, ze hebben een goede beeldkwaliteit en betrouwbaarheid, en ze bieden de gebruiker alle voordelen van digitale camera's. Het is dan ook geen toeval dat ze vandaag het leeuwendeel vertegenwoordigen van alle bewakingscamera's die verkocht worden, zowel voor professioneel als particulier gebruik.

Dat grote succes zorgt evenwel voor een overaanbod aan modellen op de markt, in die mate zelfs dat het moeilijk wordt om de camera te kiezen die het best beantwoordt aan de behoeften, in het bijzonder voor bedrijven. Om de juiste keuze te kunnen maken, is het dan ook van belang om een minimale kennis te hebben van de werking en de kenmerken van deze camera's. Met de juiste informatie is de potentiële gebruiker immers beter gewapend om ogenschijnlijk gelijkaardige modellen te bestuderen en hun prijzen te vergelijken.

Hoe werkt videobewaking via wifi en wat zijn de voordelen ervan? Is een wifi-camera installeren effectief zo eenvoudig als wordt beweerd? Hoe kiest u een goede wifi-camera als bedrijf, en tegen welke prijs?

Werking en voordelen van wifi-camera's

Om de voordelen te begrijpen van camera's die gebruikmaken van het wifi-netwerk, is het belangrijk te weten hoe ze precies werken en hoe ze concreet geïnstalleerd moeten worden.

Wie hun werking begrijpt, begrijpt immers wat ze doen en wat ze niet doen... en waarom ze niets te maken hebben met de bedenkelijke reputatie van andere draadloze camera's.

Werking: waarom wifi-camera's IP-camera's zijn... en ook weer niet

Een van de hoofdredenen waarom het niet altijd makkelijk is om zijn weg te vinden op de markt voor bewakingscamera's is het feit dat veel verkopers en zelfs fabrikanten van camera's vaak formuleringen hanteren die de gebruiker kunnen misleiden.

Zo maken velen een onderscheid tussen wifi-camera's en IP-camera's, waarbij het in hun logica in het eerste geval om draadloze camera's gaat, en in het tweede om bekabelde camera's.

Nog in hun logica worden de gegevens in het eerste geval via het wifi-netwerk doorgegeven, doorgaans naar de router of internetmodem van de gebruiker, zodat die laatste de beelden dan kan bekijken op zijn computer of smartphone, terwijl de gegevens in het tweede geval worden overgedragen via ethernetkabel. Voor andere verkopers zijn wifi-camera's en IP-camera's dan weer synoniemen en zouden alle IP-camera's ook wifi-camera's zijn.

In werkelijkheid is de benaming "IP-camera" op zich al foutief: in beide gevallen, zowel bij camera's met Ethernetbekabeling als bij draadloze camera's via wifi, gaat het om camera's "over" IP, die met andere woorden het Internet Protocol (IP) gebruiken om gegevens door te sturen. Bij de wifi-camera's wordt dat internetprotocol dus gebruikt via een draadloos transmissiesysteem, bij de andere camera's via een bekabeld systeem.

Tot slot, om de verwarring compleet te maken, maken niet alle draadloze camera's voor bedrijven gebruik van het wifi-netwerk. Er bestaan immers ook nog altijd analoge draadloze camera's die gebruikmaken van klassieke radiogolven, al lijken die gedoemd om te verdwijnen. En zoals we verderop uitleggen, hoeft dat op zich ook geen spijtige zaak te zijn.

Installatie van een wifi-camera in detail

De installatie van een draadloze wifi-beveiligingscamera zorgt doorgaans voor weinig problemen.

De camera kan bevestigd worden tegen om het even welk effen oppervlak, al dan niet met behulp van montagesteunen of montagestangen.

De camera's mogen zich ook ver van de ontvanger bevinden: het bereik van het netwerk kan oplopen tot 100 meter. Bovendien kan dit bereik nog vergroot worden door gebruik te maken van signaalrepeaters of signaalversterkers.

De grootste uitdaging bestaat er veelal in om de camera te laten detecteren door de router waarop hij wordt aangesloten, maar de software die wordt meegeleverd met het toestel maakt ook dit doorgaans tot een koud kunstje.

Als het gaat om complexere installaties met verschillende types camera of verschillende modellen die hun wifi-gegevens moeten doorspelen naar één enkele videobewakingscentrale, dan valt het doorgaans wel aan te bevelen om een beroep te doen op een professionele installateur.

Voordelen: de kracht van de eenvoud, de vlotheid van digitaal

Draadloze camera's hebben hun kwalijke reputatie die ze ooit hadden bij bedrijven inmiddels al een flinke poos achter zich gelaten. In die context geven we u overigens graag mee dat camera's die werken via het wifi-netwerk in eerste instantie particuliere gebruikers hebben verleid (die maar weinig ervaring hadden met analoge draadloze camera's zoals die wel door bedrijven werden gebruikt indertijd), om pas daarna ook opnieuw de bedrijfswereld te veroveren.

Camera's die gebruikmaken van het wifi-netwerk hebben dan ook heel wat voordelen en ze lijden helemaal niet aan de "kwaaltjes" van de vroegere analoge draadloze camera's:

-  Het grootste voordeel is uiteraard dat het niet nodig is om een kabel te plaatsen tussen de router en de camera. Zoals hierboven al uitgelegd, is de plaatsing erg eenvoudig.

-  Bovendien kunnen deze camera's zowel binnen als buiten geplaatst worden.

-  Ze kunnen zelfs 's nachts werken, indien het gaat om modellen die uitgerust zijn met belichtings- of infraroodfunctionaliteit.

-  De installatie is ook makkelijker doordat wifi-signalen minder gevoelig zijn voor obstakels of interferentie dan de radiogolven van klassieke analoge draadloze camera's.

-  Dat verklaart ook waarom de beeldkwaliteit doorgaans veel beter is dan die van de draadloze analoge systemen van weleer, die draadloze videobewaking indertijd een kwalijke reputatie hadden opgeleverd.

-  Het belangrijkste voordeel van wifi-camera's is evenwel dat ze de voordelen van draadloos koppelen aan die van digitaal. Zo kan de gebruiker waar en wanneer hij dat wil de beelden bekijken op zijn pc, tablet of smartphone, zolang hij maar internetconnectie heeft De beelden kunnen niet alleen lokaal opgeslagen worden op een harde schijf of een server maar ook "in de cloud". Dat het om digitale videobestanden gaat, heeft ook voordelen op het vlak van de vereiste opslagruimte, en leidt, in combinatie met de juiste software, tot een groot gebruiksgemak op het vlak van archivering, analyse en verwerking van de beelden.

-  Een ander intrinsiek voordeel van draadloze digitale videobewakingssystemen is hun "evolutief" karakter: ze passen zich makkelijk aan evoluerende behoeften aan zonder dat het nodig is om ingrijpende wijzigingen aan te brengen aan de netwerkinfrastructuur.

-  Tot slot zijn digitale systemen over IP, waaronder wifi-systemen, vandaag vaak goedkoper dan hun bekabelde tegenhangers verbonden via coaxkabel. Ook de beheerkosten liggen lager, aangezien er voor de opslag van de beelden gebruik kan worden gemaakt van standaard servers, aangezien er geen fabrikantspecifiek materieel moet worden aangekocht, er een vlottere communicatie mogelijk is met ingehuurde bewakingsfirma's, enz.

De juiste keuzes maken bij de aankoop van een wifi-bewakingscamera

Wifi-bewakingscamera's hebben de reputatie goedkoper te zijn dan veel andere cameramodellen die beschikbaar zijn op de markt. Maar om welk prijskaartje gaat het dan concreet?

En wat zijn, naast de prijs, andere belangrijke criteria bij het maken van uw keuze?

Criteria om uw keuze te bepalen

Meerdere criteria dienen in overweging te worden genomen om ervoor te zorgen dat de draadloze camera's beantwoorden aan de eisen die de gebruiker stelt aan een videobewakingssysteem:

-  De mate waarin de camera bestand is tegen veranderende weersomstandigheden. Dit punt is des te belangrijk aangezien slechte weersomstandigheden het wifi-signaal kunnen verstoren.

-  De reikwijdte van het signaal

-  De omvang van het zichtveld, afhankelijk van de kijkhoek

-  De resolutie van het beeld

-  De mate waarin het systeem bestand is tegen vandalisme (vooral bij gebruik buiten)

-  De mogelijkheid om 's nachts voldoende heldere beelden te maken

-  De mogelijkheid tot lokale (redundante) gegevensopslag

-  De mogelijkheid om naast beeld ook geluid te registreren

-  De compatibiliteit van de camera's en de software met de IT-omgeving van de klant en de toestellen waarop hij de beelden bekijkt

-  De mogelijkheid om waarschuwingen te versturen naar de gebruiker via sms of mail in het geval van ongewenste betreding.

-  Het vorige punt is enkel mogelijk indien de camera uitgerust is met aanwezigheidsdetectie,

-  die zowel kan bestaan uit bewegingsdetectie, warmtedetectie of gezichtsherkenning.

-  De aanwezigheid van een alarmfunctie met geluidssignaal (sirene)

-  De mogelijkheid tot videoconferencing, waarbij de gebruiker ook mondeling kan communiceren via de camera, die daartoe uitgerust is met een microfoon en een luidspreker

-  De aanwezigheid van een zogenaamde "pan/tilt"-motor die de gebruiker vanop afstand kan aansturen om de lens op een bepaald punt in het zichtveld te focussen.

Richtprijzen van wifi-camera's

Onder impuls van de particuliere markt maakte de boom van draadloze camera's wifi-videobewakingssystemen ook alsmaar toegankelijker voor bedrijven.

Vandaag is het mogelijk om al draadloze camera's via wifi te vinden voor minder dan 50 euro.

Modellen met aanvaardbare nachtvisie kosten al snel meer dan 100 euro, wie ook nood heeft aan een pan/tilt-motor, HD-beeldkwaliteit of een inbraakdetectiesysteem moet rond de 200 euro neertellen.

Bij zo'n inbraakdetectiesysteem zal het vooral de efficiëntie van dat systeem zijn die het prijskaartje doet stijgen.

Indien u graag exacte prijsinformatie wilt, dan raden we u aan om het offerteaanvraagformulier voor wifi-camera's op onze website in te vullen.