BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Videobewakingscamera's anno 2024: de beste technologieën en hun prijskaartje onder de loep

Leestijd: 10 min

Net zoals bewakingscamera's voor particulieren al lang niet meer voorbehouden zijn aan miljonairs die hun landgoed of jacht moeten beveiligen, zijn ook in de bedrijfswereld bewakingscamera's niet langer het alleenrecht van banken of andere hoogbeveiligde omgevingen.

De toegenomen onveiligheid heeft dan toch de verdienste dat ze de ontwikkeling van de markt voor bewakingscamera's heeft gestimuleerd en dat ze door de concurrentie te laten spelen, de prijzen voor apparatuur gevoelig omlaag heeft gehaald. Dankzij de technologische vooruitgang in de sector hoef je ook geen specialist meer te zijn om een bewakingssysteem te installeren en te gebruiken.

Het nadeel van deze evolutie is dan weer dat de potentiële gebruiker op het moment dat hij zijn keuze moet maken een beetje verloren dreigt te lopen in het grote aanbod van cameratypes en cameramodellen met vaak al even uiteenlopende prijzen. Hoe kun je uit dat ruime aanbod toch het systeem kiezen dat het best is afgestemd op je specifieke behoeften als bedrijf?

In elk geval wegen de voordelen van de installatie van een bewakingssysteem voor bedrijven veel zwaarder door dan de eventuele keuzestress en heeft het dus geen zin om zich te laten ontmoedigen.

De keuze uit de verschillende technologieën en modellen die beschikbaar zijn, kan in feite worden herleid tot één eenvoudige kernvraag: wat zijn de exacte behoeften van de gebruiker? Op basis van die veelal typerende behoeften is het immers mogelijk om ook een keuze te maken voor een bepaald type camera.

Als je hebt stilgestaan bij de voordelen en je hebt bepaald welk type camera het best beantwoordt aan jouw behoeften, kan je vervolgens een aantal specifieke modellen meer in detail gaan bekijken.

Daarbij is uiteraard ook de prijs van de bewakingscamera een belangrijk aspect, of breder eigenlijk de kostprijs voor het volledige bewakingssysteem.

Waarom kiezen voor bewakingscamera's?

Het installeren van bewakingscamera's in kantoren of bedrijfsruimtes is ten eerste een verstandige oplossing voor heel wat veiligheidsgerelateerde problemen. Maar welke voordelen bieden deze camera's concreet?

Op welke manier zijn ze afgestemd op de vaak sterk verschillende behoeftes van bedrijven?

Intrinsieke voordelen van bewakingscamera's

Puur vanuit een veiligheidsoogpunt bieden bewakingscamera's op 3 manieren voordeel:

-  Hun hoofddoel bestaat erin een te bewaken gebied in beeld te brengen en dus te controleren vanuit 1 punt en in real time (dat is hun onmiddellijke werking, zeg maar);

-  Een andere functie die ze vervullen is dat ze dit beeldmateriaal ook opslaan en ze op die manier dus informatie of zelfs bewijsmateriaal kunnen aandragen na een inbreuk bijvoorbeeld (=achteraf);

-  Maar naast deze twee "curatieve" functies bij inbreuken vervullen ze ook een preventieve rol, aangezien enkel en alleen het feit dat er camera's aanwezig zijn vaak al een krachtig ontradend signaal is en dus pogingen tot vandalisme of ongewenste betreding voorkomt.

Prestaties en technologieën afgestemd op de diverse behoeften van bedrijven

De bovenstaande voordelen van bewakingscamera's gelden zowel voor particulieren als bedrijven, maar aangezien deze laatste categorie naar waarde het grootste deel van de markt uitmaakt, hebben de camerafabrikanten zich in het bijzonder toegespitst op de behoeften van bedrijven in al hun diversiteit. 

De ontwikkeling van draadloze technologieën en de mogelijkheid om gegevens te versturen via IP (internet protocol), waarbij het mogelijk werd om een groot aantal camera's in een netwerk te installeren en vooral om systemen goedkoper te maken en mee te laten groeien in functie van evoluerende behoeften, werden in het bijzonder op prijs gesteld door bedrijven.

De ontwikkeling van digitale technologieën, die het mogelijk maken om een groot aantal camera's en ook verschillende cameratypes aan te sturen via dezelfde software, maakt het mogelijk om ook complexe omgevingen te bewaken: verlichte en duistere zones, binnen- en buitenzones, enz.

Zoals wel vaker met technologieën die oorspronkelijk voor de bedrijfswereld voorbehouden waren, sprongen de particuliere consumenten mee op de trein, en beschikken bewakingscamera's voor bedrijven vandaag ook over heel wat functies die gerelateerd zijn aan de behoeften van die particuliere consument, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om camerabeelden te bekijken en camera's aan te sturen via de smartphone, om maar één recente ontwikkeling te noemen.

Tijd om een keuze te maken: de belangrijkste types van technologieën

Uiteraard ging de ontwikkeling van de markt voor beveiligingscamera's hand in hand met de ontwikkeling van diverse technologieën. Maar hoe vindt u vandaag uw weg in al die verschillende modellen en functionaliteit?

De beste methode blijft om eerst uw behoeften goed te analyseren: wilt u de camera's binnen of buiten gaan gebruiken? Moeten ze zowel overdag als 's nachts filmen? Moeten er veel gegevens en gedurende lange tijd opgeslagen worden? Zijn het formaat (de afmetingen) en de uitvoering van de behuizing van belang? De antwoorden op die vragen zullen u vanzelf in de richting van een bepaald type camera sturen.

Beveiligingscamera voor binnen of beveiligingscamera voor buiten?

Het eerste criterium waarmee u rekening dient te houden, en dat bepalend zal zijn voor het type camera, is of de camera's binnen of buiten gebruikt zullen worden.

Zo zal een bewakingscamera voor buiten:

-  Bestand moeten zijn tegen zowel koud als warm weer

-  Perfect wind- en waterdicht moeten zijn

-  Speciaal uitgerust moeten zijn om bestand te zijn tegen vandalisme

Wat het formaat en de behuizing van de camera betreft, beantwoorden zowel camera's van het type "box", "bullet" als "mini-dome" aan deze vereisten.

Een camera voor binnengebruik hoeft minder bestand te zijn tegen de risico's waaraan een buitencamera blootgesteld wordt. Eventueel kan de gebruiker ook interesse hebben in meer geavanceerde en ook duurdere technologieën, zoals dome-camera's of PTZ-camera's (pan/tilt/zoom, of afstand te bewegen door de gebruiker), al dan niet in een gemotoriseerde versie.

Beveiliging zowel overdag als 's nachts?

Een andere essentiële vraag is of de camera zowel overdag als 's nachts beelden moet opnemen.

Zo zijn infraroodcamera's ontworpen om 's nachts te filmen, maar ook dome of mini-dome camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een dag-/nachtmodus die hen toelaat ook bij lage lichtintensiteit efficiënt te zijn.

Het criterium opnameduur en beschikbaarheid van de opgenomen beelden: analoge camera of digitale camera?

Een van de hoofdvragen die veel potentiële gebruikers van beveiligingscamera's bezighoudt, is: opteer ik best voor een analoge camera of voor een digitale camera?

Een van de meest aangehaalde argumenten om voor digitale camera's te kiezen, is dat ze de mogelijkheid bieden om meerdere uren, dagen en zelfs weken op te nemen en de beelden op te slaan op een harde schijf van een degelijke capaciteit. In het geval van analoge camera's moet er frequenter van band gewisseld worden, al kan de beeldkwaliteit in sommige gevallen misschien wel hoger liggen.

Een ander voordeel van digitale camera's is dat het mogelijk is om de opgenomen beelden of videobestanden in real time te delen via het internet, wat het mogelijk maakt om ruimtes te bewaken vanop afstand, zelfs aan het andere eind van de wereld indien nodig! Deze mogelijkheid wordt bijzonder op prijs gesteld door particuliere gebruikers.

Het criterium formaat: dome, mini-dome, bullet of spycam?

De vraag hoe groot een camera mag zijn, kan soms van minder belang zijn, maar soms ook juist niet.

Zo zijn camera's van het type dome, mini-dome of bullet inzetbaar in vergelijkbare omstandigheden, maar is dat niet het geval met zogenaamde spycams.

Die laatste hebben geen ontradende functie en moeten juist zo onopvallend mogelijk zijn, lees: zo moeilijk mogelijk waarneembaar en dus zo klein mogelijk zijn. Zij bieden niet noodzakelijk de optie om 's nachts beelden te maken, maar wel om een geluidsspoor op te nemen, een functie die zeldzaam is bij andere cameratypes.

 Enkele toonaangevende modellen op de markt anno 2021

Eens u vertrouwd bent met de belangrijkste types camera's, wordt het makkelijker om voor een bepaald model te kiezen. Hierna zoomen we in op enkele toonaangevende modellen die vandaag verkrijgbaar zijn, zonder evenwel de ambitie te hebben volledig te zijn.

Dahua HDCVI mini-dome camera

Deze mini-dome camera dient op een vlakke ondergrond bevestigd te worden en maakt dus gebruik van een adapter voor bevestiging tegen de muur (muurbeugel).

Hij biedt meerdere interessante kenmerken:

-  Zowel binnen- als buitengebruik

-  Nachtzicht tot 30 meter

-  IP67 vandalisme- en weerbestendig

-  Kijkhoek van bijna 100 graden

-  Voeding met 12V-transformator

IR WiFi HD netwerkcamera binnen/buiten

Deze kleine bulletcamera is geschikt voor zowel buiten- als binnengebruik.

Ondanks zijn bescheiden resolutie van 1,3 megapixels biedt hij nachtzicht tot 30 meter, de mogelijkheid om beelden op te slaan op een SD-geheugenkaart en vooral om gegevens draadloos door te sturen, via het wifi-netwerk of via PoE (Power over Ethernet, zowel stroom als data via UTP-kabel).

DCS-4703E Vigilance Full HD Outdoor PoE Mini Bullet Camera

Deze digitale bulletcamera wordt bevestigd op een pendelarm over drie assen en stuurt zijn beelden door via een Ethernetpoort die de camera eveneens van stroom voorziet.

Hij legt de klemtoon op een aantal kenmerken die een optimale beeldkwaliteit beogen:

-  Bewegingsdetectie

-  3D-filter tegen beeldruis bij lage lichtintensiteit

-  Dynamische beeldverbeteraar

-  Nachtzicht tot 19,8 meter

-  Full HD videokwaliteit

AXIS P1364-E network camera

Deze professionele beveiligingscamera van het type "bullet" situeert zich in de hogere regionen van het gamma en richt zich vooral op grotere bedrijven en organisaties.

De camera heeft een aantal erg geavanceerde kenmerken, zoals:

-  een digitale pan-/tilt-/zoomfunctie (PTZ)

-  multiview streaming

-  audiodetectie

-  videobewegingsdetectie

-  optionele lokale opslag via microSD / microSDHC-sleuf

-  bijzonder hoge lichtgevoeligheid voor opnames 's nachts

-  stroomvoorziening via Ethernet.

Camera AutoDome 7000 IP

Dit is eveneens een beveiligingscamera van professionele kwaliteit, dit keer een dome-camera (rond, koepelvormig design), die:

-  een trackingfunctie heeft en dus automatisch diverse gedetecteerde elementen (afhankelijk van configuratie) kan volgen

-  beschikt over een kijkhoek van 360 graden

-  beschikt over een krachtige automatische en optische zoom (vergroting van x36)

-  heel wat configuratiemogelijkheden biedt, met al een aantal presets

Kostenplaatje volledig beveiligingssysteem

Naast de prijs voor de eigenlijke bewakingscamera's dienen gebruikers ook rekening te houden met alle bijkomende kosten en zich af te vragen wat het kostenplaatje voor hun volledige bewakingssysteem is. Vaak blijkt een abonnement dan een interessante formule, zeker voor kleinere bedrijven.

Prijzen bewakingscamera's

Deze prijzen zijn erg verschillend en hangen uiteraard af van de technologische mogelijkheden van de camera in kwestie.

Dit zijn enkele indicatieve prijsvorken:

-  Voor een "nepcamera": 15 tot 40 euro

-  Voor een digitale camera over IP, ongeacht het formaat en de manier van data-overdracht, dus ook wifi-modellen: 65 tot 300 euro

-  Voor een infraroodcamera met bewegingsdetector: 500 tot 1000 euro

-  Voor een gemotoriseerde domecamera, vanaf 150 euro tot 1500 euro.

Kostprijs installatie en volledige systeem

U dient er rekening mee te houden dat de complexiteit van de installatie, zeker bij systemen met meerdere cameratypes, mogelijk de tussenkomst van een professional zal vereisen.

Die professional zal zijn werk per uur aanrekenen, zelden tegen een uurtarief van minder dan 60 euro.

Wie zegt camerasysteem, zegt meerdere camera's. Het is dus nuttig om zo nauwkeurig mogelijk te bekijken hoeveel camera's vereist zijn om een volledige bewaking te garanderen. Vaak worden beveiligingscamera's in sets verkocht, per 4, 8, 10, enz. met navenante kortingen.

Tot slot mag u niet vergeten stil te staan bij de ALLERbelangrijkste vraag i.v.m. een bewakingssysteem: wie zal er het beeldmateriaal bekijken en als dusdanig instaan voor de surveillance en veiligheid. Heel wat geconnecteerde digitale camera's hebben vandaag weliswaar een alarmfunctie via o.a. bewegingsdetectie, maar dan nog blijft de vraag naar wie het systeem waarschuwingen moet versturen.

Het is precies om die reden dat sommige camerafabrikanten contracten hebben afgesloten met bewakingsfirma's, zodat hun agenten kunnen ingrijpen indien nodig. U dient in dergelijk geval bovenop de kostprijs voor de apparatuur een maandelijks abonnement te betalen voor de eigenlijke surveillance- of bewakingsdienst als dusdanig.

Pakketoplossingen of bundels: all-in maandabonnementen

Een volledig beveiligingssysteem, inclusief alle apparatuur en de benodigde diensten, in één pakket of bundel behoort voortaan perfect tot de mogelijkheden.

Het nadeel van dergelijke formules is dat ze vaak gepaard gaan met de aankoop van vrij gesofisticeerd en dus duurder materiaal, zelden minder dan 200 euro per camera.

Het voordeel is dat het abonnement op zich veel betaalbaarder is dan veel mensen denken, soms zelfs minder dan 15 euro per maand.

Aarzel niet om een offerteaanvraag in te dienen via onze website en kom vrijblijvend te weten wat onze leveranciers u kunnen aanbieden.