BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

De juiste keuzes maken bij de aankoop van een bewakingscamera voor buitengebruik

Leestijd: 6 min

De beste manier om ongewenste betreding van een privéwoning of van bedrijfsruimtes te voorkomen, blijft uiteraard om indringers al te detecteren nog vóór ze binnen zijn.

Buitencamera's bieden dan ook heel wat voordelen als (deel van) een efficiënt beveiligingssysteem.

Dankzij de grote technologische vooruitgang die de voorbije jaren werd geboekt, zijn er nu overigens bewakingscamera's beschikbaar die beantwoorden aan de uiteenlopende behoeften van bedrijven uit verschillende sectoren.

Van belang hierbij is uiteraard te weten dat buitencamera's moeten functioneren in een omgeving die in veel opzichten complexer is dan een binnenomgeving. Buitencamera's zijn immers blootgesteld aan de hitte in de zomer, aan de koude in de winter, aan regen en sneeuw, enz. maar ook aan pogingen tot vandalisme of tot het uitschakelen van de camera's. Vaak moeten ze ook functioneren bij een lagere lichtintensiteit dan binnencamera's. En tot slot dienen er soms grotere afstanden overbrugd te worden en kunnen natuurlijke obstakels hun goede werking hinderen. Zijn de hedendaagse technologieën voor camerabewaking in staat deze uitdagingen te overwinnen?

Alvorens een goede bewakingscamera voor buitengebruik te kiezen, dient u eerst te weten welke cameratypes er zoal bestaan en welke functies een essentieel verschil kunnen maken.

Wat daarna volgt, is een kwestie van budget... Maar naast de prijzen voor bewakingscamera's voor professioneel gebruik, dient u zich ook af te vragen wat de te verwachten kosten zijn voor een volledig bewakingssysteem voor buiten. 

De belangrijkste types bewakingscamera's voor buiten en belangrijke productkenmerken

Camera's voor buitengebruik kunnen, net zoals binnencamera's, onderverdeeld worden in meerdere modelcategorieën op basis van hun formaat en hun werkingsprincipe.

Elke categorie heeft specifieke productkenmerken die al dan niet belangrijk zijn voor de gebruiker.

De belangrijkste types bewakingscamera voor buiten

Het is mogelijk om bewakingscamera's, zowel voor binnen- als voor buitengebruik, op te delen in hoofdcategorieën in functie van hun basistechnologie enerzijds en hun formaat anderzijds.

Wat de basistechnologieën betreft kunnen we een onderscheid maken tussen twee keer twee categorieën, afhankelijk of het gaat om bekabelde camera's of draadloze camera's en om digitale of analoge camera's:

-  Bekabelde of bedrade camera's zijn nog steeds de meest verspreide modellen. Ze worden via een kabel onderling met elkaar verbonden maar ook met de bewakingspost en met het opslagmedium.

-  Draadloze camera's maken gebruik van radiogolven voor de overdracht van gegevens maar soms moeten ze toch via een kabel met het stroomnet worden verbonden (voeding). Bij buitencamera's dient er rekening te worden gehouden met het aantal obstakels (o.a. muren) tussen de camera en de router om ze correct te positioneren. Het meegedeelde bereik van draadloze camera's is immers vaak "in vogelvlucht", zonder obstakels.

-  Analoge camera's maken gebruik van coaxkabels of van het klassieke (analoge) radiosignaal om hun gegevens te transfereren naar een opnametoestel dat op zijn beurt verbonden kan zijn met een informaticasysteem om de gegevens te digitaliseren.

-  Digitale camera's of IP-camera's versturen hun gegevens meteen in digitale vorm, ofwel via een ethernetkabel voor bedrade modellen, ofwel via Wifi voor draadloze modellen.

Naast een opdeling in functie van hun basistechnologie, kunnen camera's ook onderverdeeld worden op basis van hun fysieke uiterlijk (formaat en behuizing):

-  Zogenaamde bulletcamera's of boxcamera's zijn vrij groot en hebben een stevige behuizing die hen goed beschermt tegen o.a. de weersomstandigheden, wat hen tot ideale buitencamera's maakt.

-  Zogenaamde dome- of mini-dome camera's zijn discreter en vaak ook vandalismebestendig, wat hen eveneens nuttig maakt voor buitengebruik.

Belangrijke productkenmerken

Sommige productkenmerken zijn essentieel voor een goede werking van buitencamera's, andere zijn dan weer handig meegenomen in functie van specifieke gebruikersbehoeften.

Zo moet een bewakingscamera voor buiten:

-  bestand zijn tegen de weersomstandigheden, o.a. op het vlak van waterdichtheid en werkingstemperatuur. Er bestaat een IP-codering (International Protection Rating) op elektrische apparaten die aangeeft in welke mate ze goedgekeurd zijn voor gebruik in "vijandige omgevingen".

-  bescherming bieden tegen vandalisme. Ook op dit vlak zijn er specifieke normen beschikbaar.

Naast hun basiskenmerken kunnen camera's ook meerdere aanvullende functies bieden:

-  De aanwezigheid van een sirene of alarmsignaal, of minstens de mogelijkheid om een sirene te koppelen

-  De mogelijkheid om 's nachts te filmen dankzij infraroodtechnologie

-  De mogelijkheid om de camera aan te sturen vanop afstand en het zichtveld dus te verplaatsen (gemotoriseerde modellen)

-  De mogelijkheid om ook geluid op te nemen

-  De mogelijkheid om beelden aanvullend (als back-up in geval van problemen) ook lokaal op te slaan, op een geheugenkaart

-  HD of Full HD-resolutie

-  kleinere of grotere kijkhoek

-  anti-storingssysteem (interferentie)

-  mate van geavanceerdheid van bewegings- en warmtedetectoren

-  Voor digitale camera's over IP de aanwezigheid van software voor de rechtstreekse overdracht van de beelden naar een vast of mobiel toestel (smartphone, tablet, enz.), van diverse waarschuwingssystemen, beeldverwerkingssystemen, lokale opslag, op een server of in de cloud, enz.

De kostprijs van de camera's – en van een volledig bewakingssysteem

Het grote aanbod aan technologieën, cameramodellen en functionaliteit maakt de markt voor bewakingscamera's uiteraard bijzonder breed en de prijzen sterk uiteenlopend.

Wat zijn de richtprijzen voor bewakingscamera's voor buiten?

En wat zijn, naast de prijs van de camera's als dusdanig, de te verwachten kosten voor een volledig camerabewakingssysteem voor buiten of voor buiten én binnen?

Prijzen van de camera's

De prijzen voor buitencamera's liggen doorgaans iets hoger dan voor binnencamera's, onder meer omdat ze bestand moeten zijn tegen de weersomstandigheden en tegen vandalisme en daardoor een solidere vormgeving (o.a. behuizing) vereisen.

Rekening houdend met die bedenking blijft het prijsgamma sterk uiteenlopend, afhankelijk van de gebruikte technologieën:

-  Echte instap- of basismodellen kosten vandaag minder dan 60 euro.

-  Camera's met nachtzicht kosten een kleine 100 euro en zijn tegenwoordig iets goedkoper in digitale dan in analoge vorm.

-  Modellen die ook over wifi en full HD-resolutie beschikken, kosten doorgaans een kleine 200 euro.

Kosten voor de installatie en het beheer van een volledig camerabewakingssysteem

Een systeem voor camerabewaking is maar efficiënt als al het vereiste materiaal aanwezig is en naar behoren werkt, maar ook als een aantal aanverwante diensten in orde zijn.

Ook op het vlak van het materiaal is er meer nodig dan alleen een opeenstapeling van camera's als het ware.

Gebruikers die een volledig camerabewakingssysteem willen uitrollen, dienen onder meer te denken aan:

-  aanwezigheids-, warmte-, rook-, vochtdetectoren, enz. die al dan niet geïntegreerd zitten in de camera's

-  een registratie- of opnamesysteem voor de beelden

-  een monitor of scherm om de beelden te bekijken

-  wand- en muurbevestigingen, beugels, palen, enz. voor de bevestiging van de camera's

-  de elektrische installatie, in het bijzonder bij buitencamera's (waterdicht)

Het is nuttig om te weten dat de camera's vaak in kits van 2, 4, 10 of meer camera's worden verkocht, inclusief een deel van de hierboven opgesomde toebehoren.

De eenvoudigste kits, met twee camera's en videobewakingssoftware, kosten doorgaans minder dan 150 euro.

Voor 1000 euro beschikt u normaal over 6 caméra's, een monitor, elektrische voeding, aansluitkabels en al vrij aanzienlijke opslagruimte in de cloud...

Voor grote bedrijven bestaan bundels met een tiental camera's en alle benodigde materiaal in een prijsvork van 2000 tot 4000 euro.

Als u een volledige kostenraming wilt maken voor een camerabewakingssysteem voor buiten, dient u ook rekening te houden met een aantal diensten die u nodig hebt bovenop de kostprijs van het materiaal:

-  de eventuele installatie van alles door een professional

-  het onderhoud, regelmatig nazicht, bijwerken van software, eventuele herstellingen

-  en uiteraard de dienstverlening van een bewakingsfirma met bewakingsagenten die de beelden aandachtig bekijken en die ter plaatse interventies uitvoeren wanneer dat nodig is.

Aangezien het niet eenvoudig is om al die verschillende elementen exact te becijferen, raden we u aan om offertes aan te vragen bij zoveel mogelijk leveranciers van professionele beveiligingsoplossingen. Aarzel niet om vrijblijvend via onze website gratis en gedetailleerde offertes te ontvangen van heel wat professionele leveranciers van camerabewaking zodat u vervolgens een doordachte keuze kunt maken!