Telefonie providers: ontvang tot 4 gratis offertes
Telefonie providers: ontvang tot 4 gratis offertes

Telecom operatoren: Kosten internationaal bellen

Leestijd: 3 min

De Europese Unie heeft al lang de intentie om paal en perk te stellen aan de schandalig hoge tarieven die de telecombedrijven aanrekenen voor bellen van of naar het buitenland. De voorbije jaren hebben ze de druk opgevoerd en zijn ze erin geslaagd om de beltarieven te laten dalen en om tegelijkertijd hun voorstellen in duidelijke regels te gieten.

 Internationaal bellen

Goed werk van de Europese Commissie

  • De E.C. ijvert voor eenvormigheid in al de lidstaten. Indien alle telecombedrijven voortaan een aanvraag op Europees niveau zouden indienen, dan zou elke lidstaat niet langer afzonderlijk een machtiging moeten aanvragen. Dit zou leiden tot meer integratie van de interne telecommarkt en een concurrentieverhoging tussen de telecombedrijven, met als gevolg een verdere kostenverlaging.
  • Het instellen van bepaalde maximumtarieven voor internationaal bel-, sms- en internetverkeer heeft al geresulteerd in een prijsverlaging de afgelopen jaren, wat blijkt uit onderstaande tabel.

Dienst buitenland

2008

2011

2014

Bellen

0,55€/min

0,35€/min

0,19€/min

Gebeld worden

0,26

0,11 

0,05

SMS

geen maximum

0,11 

0,06

Dataverkeer

geen maximum

geen maximum

0,20

  • Sedert 1 juli 2010 zijn Europese aanbieders van mobiele telefoondiensten verplicht hun klanten de mogelijkheid voor kostenbeperking aan te bieden om hen te beschermen tegen onverwacht hoge rekeningen bij internationaal bellen of surfen. Het standaardtarief van € 50 per maand kan op vraag van de klant aangepast worden. Ook dienen consumenten een waarschuwing te krijgen wanneer 80% van het gekozen maximum bedrag is bereikt. Bij overschrijding kan de klant beslissen om zijn mobiel internet te laten afsluiten. Deze regeling is van toepassing zowel binnen als buiten Europa.
  • Wie de landsgrenzen oversteekt moet gewaarschuwd worden per sms.
  • Sedert 1 juli 2014 is het downloaden van mobiele data in de andere Europese landen drastisch gedaald: het maximumtarief is gezakt van 0,45€ naar 0,20€/MB.
  • De Europese Raad heeft in juni 2014 ingestemd om vanaf 15 december 2015 alle roaming-kosten volledig te bannen.

Wat zijn roaming-kosten?

Wanneer u uw mobiele telefoon gebruikt om in het buitenland te bellen of gebeld te worden, dan maakt u gebruik van het netwerk van de telecomaanbieder in het buitenland. Dit bedrijf vraagt hiervoor een vergoeding aan uw Belgische provider, die de rekening voor uw internationale communicatie aan u factureert, dit zijn roaming-kosten.

Tips voor goedkoop internationaal bellen

Uw mobiele telefoon gebruiken is makkelijker, maar valt in ieder geval altijd duurder uit dan telefoneren via een vaste lijn.

U doet er in elk geval goed aan om de tarieven van een aantal providers te vergelijken. U zal pakketten ontdekken tegen een voordelig dag- of maandtarief, om te bellen, gebeld te worden of te surfen, afhankelijk van de gekozen bestemming, van de gekozen tijdstippen of de gebruikte minuten of  volume.

Een aanvullend alternatief met veel voordelen is bellen via het internet, ook gekend als VoIP (Voice over Internet Protocol). Maak ook hier de nodige vergelijkingen. Abonnees van dezelfde provider bellen bijna altijd gratis met elkaar. Soms kunt u per gsm bellen en/of via de vaste lijn. Sommige aanbieders vragen om een klein beltegoed te kopen waardoor u de nodige software kan aanschaffen.

De bekendste en nog altijd meest gebruikte VoIP-provider is Skype, die een eigen protocol gebruikt en niet het klassieke SIP-protocol.

Heel veel kleine operatoren kopen o.a. via de grote Duitse groep Betamax en er zit enorm veel verschil in de tarieven en de geboden formules. Houd er ook rekening mee dat bepaalde telecomproviders doelbewust proberen om gratis VoIP-providers te blokkeren of te vertragen.