BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Codeklavieren, de recentste technologieën en de beste modellen in 2024

Leestijd: 7 min

Bewakingscamera's installeren, aanwezigheidsdetectoren, raam- en deuralarmen, bewakingsfirma's inschakelen voor videobewaking of zelfs bewaking ter plaatse... Het zijn uiteraard allemaal nuttige veiligheidsmaatregelen. Maar welke apparatuur of technologie is beschikbaar om de eigenlijke toegang tot ruimtes en gebouwen zelf veiliger te maken?

Codeklavieren zijn systemen die het mogelijk maken om het openen van deuren beter te controleren, en een sleutelloze toegang tot onder meer kantoren, opslagloodsen en andere bedrijfsruimtes mogelijk te maken.

Het is voor ongewenste betreders ook veel moeilijker om een codeslot te forceren dan een klassiek slot, en het is veel makkelijker om aan medewerkers een code mee te delen dan om telkens een nieuwe sleutel te moeten bijmaken.

Men zou kunnen denken dat de technologie van codeklavieren intussen zo ingeburgerd is dat er niet veel meer aan verandert, maar dat is niet het geval. De technologieën voor sleutelloze deuropening en deurcommunicatiesystemen blijven evolueren, wat het niet altijd makkelijk maakt om een goede keuze te maken.   Overzicht van de markt in 2022

Om een codeklavier te kiezen dat optimaal beantwoordt aan uw behoeften als bedrijf is het van belang om in eerste instantie te begrijpen hoe deze systemen werken en op welke manier ze geïnstalleerd worden.

Vervolgens geven we een indicatie van de verkoopprijzen voor verschillende klaviertypes en zetten we een aantal toonaangevende modellen voor bedrijven op een rijtje.

Codeklavieren: hoe werkt het?

De werking van toegangscontrolesystemen met een codeklavier kan lichtjes verschillen in functie van het model, maar de basisprincipes zijn gelijkaardig.

De installatie van de systemen is doorgaans vrij eenvoudig.

Werking en onderdelen van een codeklaviersysteem

Een systeem voor sleutelloze toegang bestaat altijd minstens uit twee onderdelen die met elkaar verbonden zijn: het eigenlijke elektronisch codeklavier waarop u de juiste cijfercode dient in te voeren om de deur te openen (soms ook het muurstation of het deurstation genoemd), en de schakelactor of deuropener die zich dicht bij het slot bevindt.

Deze basisconfiguratie kan worden aangevuld met video- of parlofoniesystemen zodat een echt deurcommunicatiesysteem ontstaat.

In essentie verschillen de systemen dan op basis van de vorm van deze onderdelen en de manier waarop ze met elkaar informatie uitwisselen (verbinding):

 • Bij een bedraad of bekabeld klavier is het deurstation verbonden met de schakelunit of deuropener via elektrische kabels,
 • Bij een draadloos klavier maakt het deurstation verbinding met een ontvanger via radiogolven.
 • Het feit of er al dan niet bekabeling noodzakelijk is, heeft overigens niet alleen betrekking op de verbinding of gegevensoverdracht, maar ook op de voeding van de systemen: sommige werken op batterijen, andere zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van het gebouw, al dan niet met een bijkomende transformator.

De bijkomende verschillen tussen de systemen zijn dan vooral gebaseerd op wat men in het Engels de "form factor" noemt, of de uitvoering:

 • Het kan gaan om een monosysteem of mechanisch codeslot dat rechtstreeks wordt aangebracht ter hoogte van de deurklink of van het slot: dergelijke systemen worden vaak aangebracht op toiletdeuren bijvoorbeeld, o.a. in snelwegrestaurants enz.
 • Voor systemen die bestaan uit twee elementen kan het codeklavier ofwel ingebouwd of ingesloten in de muur worden aangebracht, om pogingen tot vandalisme te voorkomen;
 • Of het klavier kan in opbouw worden aangebracht op de muur, wat de installatie vereenvoudigt.

Installatie van codeklavieren voor bedrijven

Het installeren van een codeklavier is doorgaans niet zo moeilijk:

 • Een opbouwklavier kan rechtstreeks tegen de muur worden aangebracht. Het volstaat enkele gaten te boren en de meegeleverde pluggen en schroeven te gebruiken.
 • Bij een inbouwklavier moet een opening van de juiste afmetingen worden aangebracht in de muur of wand, dat na het aanbrengen van het klavier weer wordt opgevoegd of uitgepleisterd en afgekit om het systeem veilig en waterdicht te bevestigen.
 • Er kunnen bijkomende moeilijkheden optreden als het gaat om een bekabeld model waarbij ook de voedings- en verbindingskabels doorheen de muur moeten worden aangebracht. In zo'n geval kunt u een beroep doen op een elektricien.

Hoe dan ook worden de meeste codeklavieren geleverd in samenspraak met professionele installateurs die ter plaatse komen bij de klant, soms zelfs zonder meerkost.

Na de installatie is het zaak om het systeem te configureren voor ingebruikstelling. Aangezien de procedures afhankelijk zijn van het specifieke model, is veel in deze context afhankelijk van de duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de meegeleverde handleiding. Helaas is die duidelijkheid niet bij alle fabrikanten altijd even groot.

Doorgaans is de procedure voor ingebruikstelling als volgt:

 • Eerst dient u de "fabriekscode" in te voeren
 • Vervolgens geeft u de code in die u wenst te gebruiken om de deur te openen
 • Die code moet worden opgeslagen
 • Tot slot verifieert u de goede werking van het systeem

De bovenstaande procedure lijkt eenvoudig maar in de praktijk zijn er bij sommige modellen soms heel wat ingewikkelde handelingen nodig alvorens het systeem naar behoren werkt.

secu_benl

Verkoopprijzen voor codeklavieren in 2022 – per systeemcategorie

De prijzen voor codeklaviersystemen variëren in functie van hun kenmerken en mogelijkheden, maar ook op basis van de onderverdeling in bekabelde systemen en draadloze systemen.

Bekabelde codeklavieren

Er bestaan honderden modellen van bekabelde codeklavieren, in verschillende afwerkingsniveaus en met sterk verschillende mogelijkheden.  

Ook de prijzen variëren bijgevolg sterk: er zijn bekabelde codeklavieren te vinden vanaf 40 EUR en tot wel bijna 500 EUR voor de meest geavanceerde modellen.

De sterkst prijsbepalende factoren zijn doorgaans:

 • De mate waarin het codeklavier bestand is tegen de weersomstandigheden en tegen vandalisme
 • Het aantal configuratie-instellingen dat mogelijk is
 • De eventuele mogelijkheid om naast de cijfercode ook een badge of andere toegangswijzen (o.a. biometrisch) te gebruiken
 • Het aantal schakelacties of deuropeningen dat aangestuurd kan worden
 • De fabricagekwaliteit, waarbij er al dan niet gebruikgemaakt wordt van materialen zoals polycarbonaat (thermoplastisch polymeer), inox of Zamak® (zinklegering), die bekend staan om hun hoge corrosiebestendigheid
 • De eventuele aanwezigheid van elektronische componenten die het mogelijk maken om het (elektronisch) systeem vanop afstand te programmeren en maatregelen tegen hacking te nemen.
 • De gebruikte componenten en materialen bepalen het veiligheidsniveau van het systeem
 • De eventuele aanwezigheid van (achtergrond)verlichting van het klavier en van diverse visuele signalen of geluidssignalen die de werking verduidelijken.

Draadloze codeklavieren

Doorheen de jaren en naarmate hun gebruik toenam, kwam de prijs voor draadloze codeklavieren steeds dichter in de buurt te liggen van die voor bekabelde systemen.

De indicatieve prijsvork die we kunnen opgeven is dan ook erg gelijkaardig: vanaf 60 EUR en tot zowat 500 EUR, maar opgelet, dat is zonder de prijs voor de ontvanger die in de buurt van het slot de eigenlijke deuropener activeert!

De prijsbepalende factoren zijn grotendeels dezelfde als bij de bekabelde systemen, een extra factor is hier alles wat te maken heeft met de reikwijdte van het draadloos signaal. Het aantal deuren dat aangestuurd kan worden met behulp van één codeklavier wordt hier uitgedrukt in aantal kanalen.

Mechanische codesloten

Niet-elektronische of mechanische codesloten gebruiken een ietwat verouderde technologie en zijn steeds minder te vinden op de markt.

De prijs voor deze modellen ligt doorgaans tussen de 60 en 90 EUR.

Codeklavieren voor bedrijven: toonaangevende modellen in 2022

Een volledig overzicht geven van alle modellen codeklavieren die beschikbaar zijn op de markt, is onbegonnen werk, maar we kunnen wel inzoomen op enkele producten die illustreren welke technologieën en gamma's er beschikbaar zijn op de huidige markt voor sleutelloze toegangssystemen.

Extel Klavy 3

De Extel Klavy 3 van LeroyMerlin wordt aangeraden door heel wat gebruikers. Het codeklavier oogt mooi, is stevig uitgevoerd (afwerking in inox, afdekplaat), ook in opbouw, beschikt over achtergrondverlichting en is niet duur (minder dan 80 euro).

Mogelijke nadelen zijn de relatief lage gevoeligheid van de toetsen en de afwezigheid van een gebruikshandleiding, waardoor de configuratie voor ingebruikstelling niet zo eenvoudig is.

1841030-codeklavier van Somfy

Het voordeel van een codeklavier van Somfy is dat dit merk aanwezig is in een brede waaier van automatisatie- en domoticatoepassingen.

Ook het 1841030-klavier maakt het mogelijk verschillende apparaten aan te sturen. Gebruikers stellen de eenvoudige instelling voor ingebruikname op prijs, de discrete vormgeving, de achtergrondverlichting, en de mogelijkheid om twee sturingen te bedienen. Ze maken zich wel soms zorgen om de duurzaamheid, aangezien de behuizingen grotendeels in kunststof zijn uitgevoerd.

Draadloos codeklavier van Avidsen

Dit klavier is compact, eenvoudig te installeren doordat het om een model op batterijen gaat, verrassend goedkoop voor een draadloos model (minder dan 50 euro zonder de ontvanger), en het kan tot 9 kanalen en dus ook 9 deuren aansturen.

Een minpunt is dat het klavier niet verlicht is.

Kit DKS250 van Cardin

Eindelijk een complete kit die zowel het draadloze codeklavier als de besturing van de beheerde sloten omvat.

De kit kost iets meer dan 100 euro, is eenvoudig te installeren in opbouw en heeft tot een IP57-beveiligingsgraad. Hij kan tot 250 zescijferige codes opslaan voor de één tot vier kanalen die hij aanstuurt, waardoor het mogelijk wordt om per deur en via de code verschillende machtigingen toe te kennen aan verschillende gebruikers.

Deze functionaliteit maakt deze kit tot een uitermate geschikte oplossing voor bedrijven.

Codeklavier S7000 van Came

Dit bekabelde codeklavier onderscheidt zich van de bovenstaande modellen doordat het specifiek bedoeld is voor het automatisch openen van elektrische poorten.

Het wordt geïnstalleerd in opbouw en neemt weinig plaats in.

U kunt makkelijk offertes op maat ontvangen van onze erkende leveranciers door op onze website een offerteaanvraag voor codeklavieren in te vullen.

Bent u niet enkel op zoek naar een codeklavier maar naar een uitgebreider systeem, dan kunt u ook een online offerteaanvraag voor toegangscontrole doen.