BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Welke prijs voor een alarmsysteem?

Leestijd: 6 min

Alarmsystemen zijn een klassiek maar doeltreffend systeem voor de bewaking en beveiliging van woningen en bedrijfsruimtes. Meer en meer inkoop- en veiligheidsverantwoordelijken van bedrijven zien het belang in van alarmtoestellen die het mogelijk maken om voorraden en goederen te beschermen, maar ook cash geld, waardevolle voorwerpen en personeel. Alarminstallaties zijn bijzonder efficiënt om inbraak, vandalisme en andere vormen van illegale betreding of beschadiging van ruimtes te voorkomen.

Maar wat zijn nu de meest gebruikte alarmsystemen? Hoe werken ze? Welke criteria kunnen bedrijven hanteren om het meest geschikte alarmsysteem te kiezen? En vooral: waar vindt u betrouwbare informatie over de prijzen van alarmsystemen?

Alarm: meerdere technologieën beschikbaar om gebouwen te beschermen

Net zoals particulieren hun woningen en persoonlijke bezittingen beschermen, hebben bedrijven er baat bij om een alarmsysteem aan te schaffen, maar vooral ook om die toestellen te integreren binnen een compleet bewakingssysteem. Ze kunnen daarbij kiezen voor verschillende technologieën.

Alarminstallatie voor bedrijven: te integreren in een globaal bewakingssysteem

De eerste doelstelling van alarminstallaties is ongewenste betreding te voorkomen. Ze worden dan ook vaak geplaatst bij ramen en deuren die toegang geven tot een gebouw.

Maar een alarmsysteem heeft weinig nut als het niet gekoppeld is aan een of meerdere detectoren die in staat zijn gebeurtenissen vast te stellen die het alarmsignaal automatisch moeten activeren.

Inbraakalarmen zijn dan ook vaak verbonden met aanwezigheidsdetectoren of videobewakingscamera's. Aanwezigheidsdetectoren kunnen reageren op warmte, op beweging, op geluid (o.a. van glasbreuk), of ze kunnen ook silhouetten van personen herkennen. Andere detectoren treden dan weer in werking wanneer er bijvoorbeeld een deur geopend wordt.

Een systeem met bewegingsdetectie activeert een alarmsignaal, meestal een geluidssignaal (sirene). Als het alarm vervolgens niet wordt uitgeschakeld, kan er een bijkomende waarschuwing verstuurd worden, bijvoorbeeld via sms of via een telefonische oproep naar het bedrijf dat belast is met de beveiliging van het bedrijf (bewakingsfirma) of naar de gebruiker of eigenaar zelf. Deze alarmsystemen moeten uiteraard in staat zijn om 24u/24, 7d/7 te functioneren.

Evolutie alarmsystemen: draadloos en bekabeld

Alvorens u te informeren over de prijs van een alarmsysteem, is het nuttig om te weten welke types alarmsystemen er bestaan zodat u voor het type kunt kiezen dat het best is afgestemd op de specifieke behoeften van uw bedrijf en op de plek die beveiligd moet worden.

Vandaag zijn er twee hoofdtypes van alsmaar geavanceerdere alarmsystemen op de markt: bekabelde alarmsystemen en draadloze alarmsystemen.

De eerste worden doorgaans als performanter beschouwd dan draadloze systemen, omdat de werking van die laatste afhankelijk is van de transmissie van radiogolven, en die kan verstoord worden door zogenaamde parasietgolven, door het optreden van interferentie of door de aanwezigheid van andere fysieke obstakels. De installatie van bekabelde systemen is onvermijdelijk wel complexer, zeker indien er naast de stroomkabels voor de alarmtoestellen ook nog bekabeling nodig is voor de verbinding met detectoren en camera's (indien het beveiligingssysteem daarover beschikt).

Hoe de prijs bepalen van een alarmsysteem voor bedrijven?

De prijzen bepalen van alarmsystemen voor bedrijven is niet zo eenvoudig.

Het is zelfs niet evident om gemiddelde richtprijzen te vinden of om zich een idee te vormen van het vereiste budget voor de aankoop en installatie van een alarm. Ten eerste omdat er steeds meer en ook steeds complexere technologieën bestaan: het is vaak moeilijk om te weten welk type alarmsysteem het voordeligst is in functie van uw concrete behoeften, een bekabeld alarm of een draadloos model.

Is het dan toch mogelijk om een raming te maken van de prijs voor een alarmsysteem? Welke factoren hebben een invloed op die kostprijs?

Factoren die een impact hebben op de prijs van een alarmsysteem

Globaal bekeken varieert de prijs voor een alarmsysteem voor bedrijfsruimten tussen de 200 en 400 euro.

De daadwerkelijke prijs hangt onder meer af van de mate van geavanceerdheid van het alarm.

Daarbij is het zo dat:

-  Een draadloos alarm doorgaans iets duurder is dan een bekabeld alarm... waarbij u dan wel nog de prijs moet inrekenen om het alarm te verbinden met de andere elementen van het systeem.

- Een draadloos alarm dat werkt op lithiumbatterijen lichtjes duurder is dan een model op alkalinebatterijen, maar voor dat kleine prijsverschil krijgt u wel meerdere jaren extra autonomie.

-  Een alarm met een geïntegreerde detector duurder is, zeker als het om een aanwezigheidsdetector gaat.

Hoe dan ook is het noodzakelijk om een alarm te beschouwen als onderdeel van een compleet beveiligingssysteem. Daarbij dient u rekening te houden met meerdere criteria om zicht te krijgen op het benodigde budget voor de aankoop en installatie van een alarmsysteem. 

Dit zijn de belangrijkste criteria:

-  In eerste instantie dient u te bepalen hoeveel aanwezigheidsdetectoren of bewegingsdetectoren noodzakelijk zijn, al dan niet geïntegreerd in het alarm,

-  en of er eventueel camera's, opslagapparatuur en software nodig zijn voor een goede werking van het systeem.

-  In tweede instantie staat u best even stil bij de functionaliteit van het alarm. Waarschuwingen per telefoon, mail of sms kunnen bijkomende kosten met zich brengen (abonnement, enz.) en niet alle opties zijn altijd even nuttig. Het risico bestaat dat u betaalt voor diensten die u eigenlijk niet nodig hebt: zo kan het rechtstreeks versturen van mail- of sms-berichten naar de eindgebruiker overtollig zijn indien het gaat om een alarm met aanwezigheidsdetectoren dat verbonden is met een meldkamer of bewakingscentrale.

Ten derde is het vooral ook belangrijk om stil te staan bij de diensten gekoppeld aan het alarm:

- Om te beginnen kan de installatie uitgevoerd worden door de gebruiker zelf of door een installateur, en zeker bij complexere installaties met meerdere detectoren en camera's kan de hulp van een professional van grote waarde zijn. Bij een kostenraming voor een alarmsysteem is het belangrijk te weten dat de veelheid aan gebruikscontexten en specifieke behoeften aanleiding kan geven tot aanzienlijke verschillen op het vlak van offertes en prijzen. Er bestaan wel all-in formules voor een paar honderd euro maar wees er u ook goed van bewust dat sommige installateurs per uur aanrekenen. De veiligste optie is dan ook om vooraf een bindende offerte aan te vragen voor uw bewakingssysteem.

- Wat de gebruikskosten en onderhoudskosten van uw alarm betreft, is de voeding of stroomvoorziening een essentiële factor. Bij alarmen op batterijen geeft u beter de voorkeur aan lithiumbatterijen, die een langere levensduur hebben. Het is ook noodzakelijk om regelmatig de goede werking van het alarm uit te testen, iets wat veel gebruikers durven te vergeten. Een alarmsysteem dat zogezegd uitstekend werkt tot op het moment dat u het eens echt nodig hebt, is uiteraard weggegooid geld!

Eens al deze apparatuur is geïntegreerd in een volledig bewakingssysteem, kunnen de kosten makkelijk oplopen tot een paar honderd euro of zelfs een paar duizend euro voor grotere bedrijven die veel toegangen moeten controleren.

Alarmsystemen dienen altijd aangepast te zijn aan de specifieke behoeften van de gebruiker

Het beveiligen van een gebouw zoals een school vereist niet dezelfde apparatuur als de beveiliging van pakweg een bankkantoor of een fabrieksgebouw. Naarmate beveiliging belangrijker wordt, verdient het steeds meer aanbeveling om uw toevlucht te zoeken tot complete videobewakingssystemen. Bij openbare gebouwen gelden ook vaak strengere normen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van type 4 brandalarmen, wat u eveneens budgettair dient in te calculeren.

Puur qua omvang zal het uiteraard ook duurder zijn om een heel gebouw te beveiligen in plaats van bijvoorbeeld enkel een bureauruimte. Toch is niet alleen de exacte plek bepalend voor de behoeften van de gebruiker. Zo willen sommigen toegangscontrole integreren, al dan niet met verschillende rechten per gebruiker, of een alarmsysteem integreren binnen een bestaand beveiligingssysteem.

Als conclusie is het belangrijkste advies dan ook dat u er hoe dan ook goed aan doet om zoveel mogelijk offertes aan te vragen bij zoveel mogelijk verschillende professionals. Aangezien veel verkopers van alarmsystemen ook installatiediensten aanbieden, krijgt u op die manier een beter zicht op de prijs van uw alarm maar ook van uw volledige beveiligingssysteem. Aarzel dan ook niet om gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag in te vullen op onze website.