BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Beveiliging: Brandalarm

Leestijd: 2 min

Vanaf 1 januari 2013 zijn rookmelders verplicht geworden in huurhuizen. Dit was al een tijd verplicht binnen bedrijven. De nasleep van een brand is dan ook niet te overzien. Wat voor typen brandmelders zijn er? Wat kost een brandmelder? Wat zijn de wettelijke verplichtingen omtrent de plaatsing van brandalarmen?

 Brandalarm

Wat is een brandalarm?

Een brandalarm dient u te alarmeren op een (beginnende) brand zowel overdag als s’nachts. Dit werkt doormiddels van detectoren geplaatst aan het plafond.

Er bestaan drie typen brandalarmen:

  • Rookmelder:

Rookmelder kunnen werken op batterijen of via het stroomnet middels bedrading. Het brandalarmsysteem met bedrading heeft een noodbatterij voor wanneer de stroom uitvalt. Beide systemen werken 24/7. Rookmelders kunnen al in een vroeg stadium va een brand alarm slaan.

  • Warmtemelders:

Deze brandalarmsystemen kunnen geplaatst worden daar waar rookmelders niet werken. Bijvoorbeeld in de keuken van een woning waar bij het koken rook vrij komt. Of in de werkplaats van een bedrijf waar gewerkt wordt met machines die rook of stof produceren. Deze brandmelders geven een alarm af in het geval de temperatuur een bepaalde maximum temperatuur overschrijdt.

Hierdoor zullen beginnende branden minder snel worden gedetecteerd.

  • Koolmonoxidemelders:

Dit systeem slaat alarm wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in de lucht wordt gemeten. Koolmonoxide ontstaat bij brand of een onvolledige verbranding van gas of brandstof. Deze brandmelders worden dan ook geplaatst daar waar gas wordt verwerkt. Bijvoorbeeld bij gaskachels, CV-ketels of in keukens.

Brandalarm kosten

Een rookmelder kost gemiddeld rond €20. Maar wanneer u een compleet alarmsysteem wilt installeren moet  u denken aan een bedrag tussen €200 en €1000, afhankelijk hoe uitgebreid een systeem is.

De brandmelder plaatsen

Rookmelders, warmtemelders en koolmonoxidemelders dienen per voorkeur aan het plafond te worden geïnstalleerd. Op deze manier zullen zij het snelst alarm kunnen slaan. Het wordt afgeraden om de brandmelders te dicht bij ramen en deuren te plaatsen. Idealiter worden ze geplaatst in elke gang en ruimte op elke etage, in het midden van de ruimte en niet te dicht bij hang of stalampen. Daarnaast dienen de brandalarmen regelmatig van stof te worden ontdaan en elke maand dienen de systemen die werken op batterijen te worden getest.

Wetgeving omtrent rookmelders

In Vlaanderen waren rookmelders al verplicht in nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. Hier zijn de huurwoningen bij gekomen. De wetgeving omtrent rookmelders veranderd in België naargelang de gewesten.

Gewest

Regelgeving

Type brandmelder

Vlaanderen

Nieuwbouw, renovatie en huurwoningen

Optische rookmelder met lithiumbatterij van 10 jaar

Brussel

Huurwoningen

Optische rookmelder met lithiumbatterij van minstens 5 jaar

Walonië

Alle woningen

Optische rookmelder met lithiumbatterij van minstens 5 jaar