Kassasysteem:  Vergelijk tot 4 Gratis Offertes!
Kassasysteem: Vergelijk tot 4 Gratis Offertes!
Vergelijken was nog nooit zo makkelijk:
Ontvang tot 4 Offertes binnen enkele minuten!
Vergelijken was nog nooit zo makkelijk:Ontvang tot 4 Offertes binnen enkele minuten!

Verkooppunten: Kassa met weegschaal

Leestijd: 3 min

Heel wat handelszaken verkopen producten die eerst worden afgewogen: bakkers, slagers, vishandels, groente- en fruitwinkels, supermarkten, marktkramers, juweliers… De nieuwe generatie multifunctionele weegschalen maakt de administratieve rompslomp een stuk makkelijker, zeker als ze gekoppeld worden aan kassasoftware.

 Kassa met weegschaal

Welk type kassa met weegschaal is geschikt voor uw bedrijf?

Waar dient u op te letten wanneer u een weegschaal voor uw bedrijf aanschaft? We zetten het voor u op een rij:

  • In functie van de producten die u verkoopt bepaalt u eerst het vereiste weegbereik en de nauwkeurigheidsgraad. Doorgaans vindt u toestellen die wegen tot 3, 6, 15 of 30 kg met een indeling van 1 tot 10 gr, waarbij de weegeenheden worden weergegeven in gr en/of kg.
  • Ook de omgevingsfactoren spelen een rol: de temperatuur, de vochtigheidsgraad, zal uw toestel snel vuil worden, moet het tegen een stootje kunnen, hoe intens wordt het gebruikt… Denk dan bijvoorbeeld aan een stevige behuizing en een beschermhoes.
  • Wilt u zo weinig mogelijk toonbankruimte innemen, schaf u dan een compact en plat model aan.
  • Ook de hoogte is belangrijk (er bestaan lage en hoge uitvoeringen), net als de grootte van de LCD-schermen. Kiest u voor een apparaat met een bedienzijde en een klantenzijde, opteer dan voor een groot scherm met touchscreen  dat uw artikelen duidelijk afbeeldt in heldere kleuren en met een praktische bladerfunctie.
  • Er bestaan versies waaraan een geldlade kan gekoppeld worden of een betaalsysteem met bankaarten. Producenten bieden ingebouwde barcode-scanners of handscanners aan, een betaalterminal … Eventueel kan u meerdere weegschalen met elkaar in verbinding stellen.
  • Wenst u dat uw kassa, weegschaal en computer met elkaar communiceren? Zorg dan dat de software  compatibel is of schaf extra modules aan en voorzie extra USB-poorten. Vrijwel alles is mogelijk: volledig artikelenbeheer, acties weergeven, factureren, voorraad beheren, omzetrapporten maken…
  • Voor ambulante handelaars (op markten, beurzen, evenementen) is het soms aangewezen dat de kassa met weegschaal zelfstandig kan werken op een accu met voldoende bedrijfsuren.
  • Houd rekening met het aantal producten dat u wilt kunnen invoeren, en misschien heeft u nood aan een PLU-functie (Price Look-Up om een bij een artikel horende prijs te zoeken) of andere zoekfuncties.
  • Moet er een of meerdere printers voorzien worden om bons of etiketten af te drukken? Vergeet niet dat de nieuwe wetsbepalingen eisen dat elk etiket alle ingrediënten, allergenen, herkomst of traceerbaarheid moet vermelden.

 

Wat is een geijkte weegschaal?

Elk meettoestel dat wordt afgesteld volgens de maatstaf van een aantal officieel vastgelegde normen is geijkt. Het ijken en herijken gebeurt door een geaccrediteerde keurinstantie of door de metrologische dienst van de FOD (Federale OverheidsDienst). Bij een ijking gebeurt er eerst een kalibratie, waarbij mogelijke afwijkingen tegenover een standaardinstelling worden bepaald. Aansluitend volgt een justering om deze te corrigeren. Een geijkt meettoestel krijgt een groene sticker waarop een M prijkt en het jaar van ijking. Elke vier jaar is een herijking verplicht. Het is sterk aan te bevelen dat u zelf periodieke controles uitvoert met testgewichten om eventuele afwijkingen op te sporen en aan te passen.

 

Zijn alle ondernemers verplicht om met geijkte weegschalen te werken?

Volgens de wet moeten alle transacties waarbij het gewicht van een product de te betalen prijs bepaalt, verplicht uitgevoerd worden op een wettelijk geijkte weegschaal, ook als het gaat om voorverpakte artikelen. Eenvoudig uitgedrukt: alle handelaars die met een weegschaal werken moeten zich hieraan houden. Elke leverancier zal u hierover informeren en meestal zelf de ijking voor u (laten) uitvoeren. De wachttijd voor een eerste ijking bedraagt gemiddeld 7 à 10 dagen.