VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :Ontvang nu tot 4 Offertes!
VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :
Ontvang nu tot 4 Offertes!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenpark
tegen de Beste Prijs!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenparktegen de Beste Prijs!

Producenten en tarieven van voertuigvolgsystemen

Leestijd: 7 min

Rijtrajecten volgen in real time, toezicht houden vanop afstand, voertuigen beveiligen, gedetailleerde gegevens over alle aspecten van een route, een optimale benutting van wagenparken... Aan al die voordelen van voertuigvolgsystemen hangt wel degelijk een prijskaartje, maar toch is dat niet zo hoog als veel inkoopmanagers of bedrijfsleiders misschien denken.

Om trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen goed te kunnen budgetteren, is het van belang te beseffen dat ze wel degelijk een aantal kosten met zich brengen die in hun totaliteit bekeken moeten worden,

maar ook dat die kosten afgezet moeten worden tegen de "return on investment" ervan.

Pas nadat u er zicht op hebt hoe de tarieven van trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen in elkaar steken, kunt u een relevante vergelijking maken van de verschillende leveranciers.

Trackingsystemen voor bedrijven: diverse kosten maar wel rendabele investering

Aan trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen zijn diverse kosten gekoppeld die in detail bekeken moeten worden om uw uitgaven als bedrijf correct te budgetteren. Die kosten kunnen makkelijker om te dragen zijn via een huurformule of een abonnement op jaarbasis in plaats van zelf de systemen aan te kopen.

Ook dient u de return on investment, die er wel degelijk is, voor ogen te houden.

Diverse kosten gekoppeld aan trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen

Bedrijven die gebruikmaken van voertuigvolgsystemen dienen rekening te houden met de onderstaande uitgaven:

-  Kosten die verband houden met het materieel, zoals de aankoop of huur van de gps-toestellen of trackers maar ook kosten die verband houden met andere apparatuur (computers, tablets, smartphones, enz.)

-  Kosten die verband houden met software, zoals abonnementen op fleetmanagementsoftware (veelal cloudsoftware), die samengesteld kunnen zijn uit een vast deel (maandelijks abonnement) en een variabel deel (facturatie op basis van verrichtingen of dataverkeer).

-  Servicekosten, zoals de kosten voor gegevensoverdracht via mobiele netwerken, die met een eigen abonnement werken.

Voor het materieel en de software zijn die kosten afhankelijk van:

-  het merk;

-  de gebruikte technologie, o.a. voor de overdracht van gegevens naar de server, in realtime of op regelmatige tijdstippen, continu of oGeoTracer levert completp verzoek, enz.;

-  de autonomie van de systemen, uitgedrukt in aantal gegevensoverdrachten of in uur, met de mogelijkheid om het systeem al dan niet aan te sluiten op de batterij van het voertuig;

-  de mogelijkheid om zogenaamde "geofencing"-waarschuwingen te versturen wanneer een voertuig afwijkt van een vooropgesteld traject;

-  extra functionaliteit, bijv. met betrekking tot het meten en analyseren van diverse gegevens die betrekking hebben op het voertuig zelf. Deze functies vereisen de installatie van fysieke modules aan de respectieve onderdelen van het voertuig en de configuratie van parameters die de softwarematige verwerking mogelijk maken.

-  de ontwikkeling van sectorspecifieke oplossingen, bijv. voor taxibedrijven of transportfirma's;

-  de omvang van het voertuigenpark: de kosten worden doorgaans uitgedrukt per voertuig en per maand, maar het is een courante praktijk bij de verschillende leveranciers om lagere kosten aan te rekenen per voertuig naarmate de vloot groter wordt. Anderzijds leveren sommige aanbieders van trackingsystemen uitsluitend aan bedrijven met een vloot van een bepaalde minimumomvang.

Trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen: aankoop versus huur

Bedrijven die hun vloot willen uitrusten met een trackingsysteem hebben de keuze tussen aankoop of huur.

De meeste bedrijven kiezen voor huren, wat het voordeel heeft dat hun budget perfect in evenwicht blijft en de begininvestering niet te hoog oploopt.

De instapformules om een trackingsysteem te huren beginnen bij zowat 15 EUR per voertuig per maand (excl. btw). Doorgaans daalt de huurprijs bij een langer engagement (36 maanden) en stijgt hij bij een kortere looptijd (12 maanden).

Voor die prijs wordt elk voertuig uitgerust met een gps-tracker (de installatie kan extra kosten meebrengen), wordt er trackingsoftware geïmplementeerd en kan de klant rekenen op ondersteuning door de leverancier.

Het gaat hier om een basissysteem, dat het evenwel toch al mogelijk maakt om de mobiliteit van de bedrijfsvloot gevoelig te optimaliseren. Voor uitgebreidere functies (zoals analyse van het rijgedrag van de bestuurders) zijn er tariefformules van 20 tot 45 EUR per maand.

En voor de meest geavanceerde systemen, met alle mogelijke functionaliteit en op maat van de klant, kan het maandbedrag oplopen tot zowat 150 EUR.

Opgelet: sommige leveranciers bieden hun oplossingen maar aan vanaf een minimaal aantal voertuigen (meestal vijf).

Wie kiest voor aankoop moet als equivalent voor de goedkoopste huurformule rekenen op een bedrag van zowat 200-250 EUR, waar dan wel nog zowat tien euro bovenop komt aan maandelijkse huur (software, updates, dienst na verkoop, enz.)

Rendabele investering voor het bedrijf

De prijzen voor voertuigvolgsystemen dienen uiteraard beschouwd te worden in verhouding tot de financiële voordelen die deze systemen opleveren.

Trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen maken het immers mogelijk om besparingen te realiseren in de onderstaande domeinen:

-  De toestellen zijn efficiënt bij de bestrijding van diefstal van voertuigen en van goederen;

-  Ze maken het mogelijk het onderhoud van voertuigen te optimaliseren en het aantal ongevallen te verlagen dankzij de gegevens afkomstig van meet- en analysemodules die verbonden zijn met het voertuig en doorgegeven worden via het trackingsysteem;

-  Verzekeringsmaatschappijen rekenen vaak lagere premies aan voor voertuigen die uitgerust zijn met een trackingsysteem (net dankzij hun efficiëntie bij de preventie van diefstal en een beter onderhoud van het voertuig);

-  De trackingsystemen maken het mogelijk om optimale rijtrajecten of routes te gaan bepalen;

-  Ze maken ook een optimaal vlootbeheer mogelijk, bijvoorbeeld door op een gegeven moment te gaan kijken welk voertuig zich het dichtst bij de magazijnen van het bedrijf of bij de klant bevindt en daarom het meest geschikt is om een opdracht uit te voeren;

-  Ze verhogen de productiviteit van werknemers doordat er zicht is op de effectief gepresteerde uren;

-  Ze verlagen de brandstofkosten dankzij geoptimaliseerde routes en de analyse van het rijgedrag van bestuurders (ecologisch verantwoord rijgedrag kan tot 30% besparingen opleveren);

Leveranciers rekenen variabele prijzen aan afhankelijk van model en functionaliteit van trackingsysteem

De prijzen die aangerekend worden door de verschillende leveranciers van voertuigvolgsystemen op de Belgische markt kunnen soms sterk uiteenlopen in functie van het concrete aanbod.

De onderstaande prijzen van trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen bieden u slechts een indicatie van de mogelijke kostprijs bij enkele vooraanstaande leveranciers. Als u een nauwkeuriger zicht wilt op de prijzen en tarieven, afgestemd op de concrete en vaak sectorspecifieke behoeften van de klant, evenals op de omvang van zijn voertuigenpark, dan is het noodzakelijk dat u offertes aanvraagt. Companeo is een online dienstverlener die het mogelijk maakt om met slechts een paar muisklikken offertes op maat te ontvangen van de grootste spelers in de gps-lokalisatiesector en ze vervolgens ook makkelijk met elkaar te vergelijken.

GeoTracer

GeoTracer levert complete IT-oplossingen voor fleetmanagement en realtime gps-tracking. Via een gebruiksvriendelijke interface beschikt u op elk moment over een overzicht van de positie van uw voertuigen en machines, waar ook ter wereld. De trackingsoftware van GeoTracer reikt u een grote hoeveelheid informatie aan via rapporten. U kunt o.a. de afgelegde trajecten raadplegen, de rijsnelheid, de stopplaatsen, het gebruik van voertuigen tijdens het weekend, de verschuldigde kilometerheffing, en nog veel meer, en dit alles zonder inbreuk te plegen op de privacy van de bestuurders.

GeoCoyote

GeoCoyote is gespecialiseerd in lokalisatiediensten voor bedrijfswagenparken.

GeoCoyote biedt 3 formules aan:

-  Een abonnement met een looptijd van 24 tot 48 maanden dat de leasing van het Coyote-toestel omvat, een onbeperkt gebruik van de Coyote en de GeoCoyote-diensten en de vereiste telecommunicatie gedurende het abonnement.

-  De aankoop van een Coyote-toestel plus een maandabonnement: onbeperkt gebruik van de GeoCoyote-diensten en telecommunicatiekosten inbegrepen. De kostprijs van het maandabonnement daalt naarmate u zich voor een langere periode engageert.

-  Via de aankoop all-in koopt u de Coyote, geniet u van alle GeoCoyote-diensten gedurende een periode van 12 tot 48 maanden en betaalt u alles in 1 keer vooraf. Omdat u de GeoCoyote-diensten en de telecommunicatiekosten op voorhand betaalt, krijgt u een korting.

Quartix

Het aanbod van Quartix (www.quartix.com) steunt op één type toestel maar een brede waaier aan diensten afhankelijk van de gekozen abonnementsformule. Er zijn drie formules met telkens extra opties, o.a. sectorspecifieke functionaliteit.

De prijzen voor de drie formules variëren op dit moment van 14,90 € per maand per voertuig tot 19,90 €. In alle formules zitten activiteitsrapporten, klantenondersteuning en een mobiele app inbegrepen. De middelste formule (aan 17,90 €) omvat ook ecologisch verantwoord rijgedrag, geofencing-waarschuwingen en een realtime dashboard. In de duurste formule zit ook identificatie van de bestuurder vervat.