VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :Ontvang nu tot 4 Offertes!
VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :
Ontvang nu tot 4 Offertes!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenpark
tegen de Beste Prijs!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenparktegen de Beste Prijs!

Tracking van voertuigen: Welk type voertuig volgsysteem?

Leestijd: 3 min

Een voertuig volgsysteem bestaat uit verschillende onerdelen. natuurlijk is de GPS zender van belang, maar er komen nog meer onderdelen aan te pas. We leggen het u hier uit. 

voertuig volgsysteem

Om een voertuig te kunnen lokaliseren en volgen met een trackingsysteem zijn de volgende materialen nodig:

 • Een zendkastje dat in het voertuig of object wordt geplaatst
 • Een netwerk (satellieten, mobiele telefonie antennes, GSM netwerk of wifi) dat de locatie van het zendkastje kan bepalen doormiddel van geografische coördinaten.
 • Een ontvangstprogramma, met een kaart om de locatie te kunnen bepalen.

Bij sommige modellen voor GPS-tracking mogelijk  een meeluisterfunctie te laten installeren. Dit houdt in dat men kan bellen naar de GPS en deze schakelt dan automatisch de ingebouwde microfoon in zodat men perfect kan horen wat er zich allemaal afspeelt rondom het GPS systeem. 

GPS, de basis van een voertuig volgsysteem

Het GPS (Global Positioning System) systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor het Amerikaanse leger en werkt via satellieten.Inmiddels is het systeem toegankelijk voor het grote publiek en veel trackingsystemen werken dan ook vis GPS. De lokalisatie van een voertuig, persoon of object is te bepalen ten alle tijde:

 • Realtime tracking: via het GPS tracking systeem via satellieten kan een voertuig in realtime worden gevolgd, men spreekt dan ook van tracking. Dit volgsysteem wordt het meeste gebruikt.
 • Onmiddellijk: Het GPS zendkastje registreert alle informatie en kan direct geraadpleegd worden.
 • Op commando: in geval van diefstal kan het zendkastje worden ingeschakeld en op deze manier kan het voertuig of object direct gevonden worden.

GPS zendkastje, het meest gebruikte tracking systeem

Met dit kleine zendkastje kan zoals gezegd een voertuig of object worden gevolgd en gevonden met een precisie van 10 à 15 meter. Er bestaan twee typen GPS zenders:

 • Met een beeldscherm. Deze wordt op het dashboard geplaatst en geeft tevens de locatie op een kaart weer. Dit tracking systeem wordt meestal gebruikt voor hulp bij navigatie.
 • Zonder scherm. Deze wordt gebruikt om een voertuig of object te kunnen opsporen. Het is gemakkelijk te verbergen, onder een stoel bijvoorbeeld. Dit is een handig voertuig volgsysteem in geval van diefstal.

GSM/GPRS

In tegenstelling tot GPS werkt GSM/GPRS niet via satellieten, maar met het GSM netwerk. Tracking via dit systeem is dus te vergelijken met mobiele telefonie.Men kan dus op die manier sneller en goedkoper mobiele data verzenden en ontvangen. Ook  gegevens voor track en trace systemen kunnen hiermee verstuurd worden. GPRS is dus als het ware het netwerk dat men gebruikt om bepaalde gegevens te versturen of te ontvangen.

Voor dit auto volgsysteem is het volgende nodig:

 • Een modem, welke ook de spraakoproep zal overbrengen, zodat er een makkelijke communicatie mogelijk is met het voertuig.
 • Een SIM kaart, met een aangepast abonnement.

Dit is een voordelige oplossing, maar het voertuig dient zich wel in een zone te bevinden die gedekt wordt door het GSM netwerk.

Let op: wanneer het voertuig zich in het buitenland bevindt wordt er over gestapt op roaming, net als bij mobiel bellen. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen.

Overige tracking oplossingen

Er bestaan ook andere oplossingen, waarmee een voertuig kan worden gelokaliseerd op aanvraag:

 • RFID: dit track & trace systeem werk met radio tags.
 • Tacer: een klein zendkastje dat op elk moment kan worden geraadpleegd. Dit is vooral handig tegen diefstal. Sommige modellen kunnen zelfs uitgerust worden met een alarm, bijvoorbeeld het sturen van een sms in het geval van het starten van het voertuig. Het voertuig kan worden uitgeschakeld op afstand.

Voor de smartphone bestaan er diverse apps die men kan gebruiken om te zien waar bepaalde voertuigen zich bevinden. Sommige toepassingen kunnen zelfs gebruikt worden om via deze weg gratis berichten te versturen naar de chauffeurs. Het enige wat de chauffeur moet doen is de applicatie eenmalig downloaden op zijn smartphone. Daarna wordt de positie van de telefoon via de GPS doorgestuurd en koppelt dit dan door naar het platform.