Koffiemachine:  Ontvang gratis tot 4 offertes!
Koffiemachine: Ontvang gratis tot 4 offertes!
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!
Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.

Koffiemachine: Arabica Koffie

Leestijd: 2 min

Goede koffie kan worden beschouwd als delicatesse, fijnproevers zullen dit beamen. De smaken van verschillende soorten koffie lopen sterk uiteen. De branding van de bonen speelt hierbij een rol en de samenstelling van de koffiebonen is ook niet onbelangrijk. Koffiebonen worden opgedeeld in twee soortgroepen: Arabica koffie en Robusta koffie.

 Arabica koffie

Arabica koffie

Arabica koffiebonen worden gewonnen op een hoogte van minimaal 900 meter. Oorspronkelijk komen ze uit Ethiopië, maar tegenwoordig worden ze in veel gebieden rond de evenaar gekweekt. Omdat de plant alleen gedijt op grote hoogte en gevoelig is voor temperatuur en vocht, is het kweken van deze bonen geen sinecure. Bovendien is de oogst lastig, een plant bevat nooit enkel rijpe vruchten, maar ook onrijpe vruchten en bloesem. Dit maakt de oogst tot een monnikenklus, met als gevolgd dat Arabica koffie behoorlijk prijzig is.

De koffie is al deze moeite meer dan waard, want Arabica koffie staat bekend om zijn zachte, aromatische en lichtzure smaak. Koffie die puur en alleen van deze bonen wordt gezet, is heerlijk maar prijzig.

Robusta koffie

Robusta bonen groeien op lage grond, van zeeniveau tot 700 meter hoogte. De naam van de boon doet hem eer aan, Robusta is zeer robuust. De koffieboon beschikt over een uitstekende weerstand tegen ziektes en weersomstandigheden. De oogst mislukt veel minder vaak dan bij Arabica en de opbrengst is hoger.

Wat betreft de smaak, legt Robusta het af tegen Arabica koffie. Deze is erg stevig, wat doorgaans minder lekker wordt gevonden. Robusta koffie is beduidend goedkoper dan Arabica, vanwege de gemakkelijkere teelt.

Koffiemelanges

Robusta en Arabica koffiebonen worden vaak gecombineerd tot een koffiemelange. Dit is onder meer vanwege de prijs, pure Arabica koffie is kostbaar. Het hoge cafeïnegehalte van Robusta koffiebonen speelt hierbij echter ook een rol. Bovendien zorgt deze boon voor een prachtige schuimlaag op de koffie, wat deze drank extra aantrekkelijk maakt. De juiste mix van beide bonensoorten kan een heerlijke koffie opleveren.

Melanges zijn in allerlei samenstellingen verkrijgbaar. Soms wordt cacao, hazelnoot of amandel aan de koffie toegevoegd. Koffieleveranciers kunnen daardoor een scala aan koffiesoorten leveren met unieke smaken. Tijdens een koffieproeverij kunt u verschillende melanges proeven en uw smaak verfijnen.

Pure Arabica koffie

Pure Robusta zal niet bij veel mensen in de smaak vallen, maar pure Arabica wordt daarentegen beschouwd als een delicatesse onder de koffies. De prijs voor de koffie is hoog, maar daar krijgt u wat voor terug:

  • Luxe koffie: pure Arabica is een luxeproduct. In deze zin is het te vergelijken met een bezoek aan een driesterrenrestaurant. U krijgt het neusje van de zalm. Niet voor niets bestaan er koffieproeverijen en koffiejury’s die de beste Arabica benoemen.
  • Hippe koffie: koffieautomaten met bonen zijn hip. Wat is een betere manier om van dit apparaat te genieten, dan de beste koffie te gebruiken? Het apparaat leent zich voor het malen en bereiden van pure Arabica koffie.
  • Thuis of op het werk de beste koffie: u hoeft niet langer naar een speciale koffiebar met barista’s voor de lekkerste koffie. U haalt het gewoon in huis.