VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :Ontvang nu tot 4 Offertes!
VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :
Ontvang nu tot 4 Offertes!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenpark
tegen de Beste Prijs!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenparktegen de Beste Prijs!

Wat wordt er bedoeld met digitaal wagenparkbeheer?

Leestijd: 4 min

De digitalisering in de bedrijfswereld is al meerdere decennia aan de gang. Bedrijven rusten zich uit met allerhande software, digitale apparatuur en andere digitale oplossingen. Er bestaat intussen zo'n ruim aanbod aan digitale oplossingen dat het niet altijd makkelijk meer is om de juiste keuze te maken.

Veel van die oplossingen mikken op een efficiënter beheer van onder meer de boekhouding, de arbeidsprestaties, de personeelsbezetting, enz. Ook voor het beheer van een bedrijfsvoertuigenpark, vaak aangeduid met de Engelse term fleetmanagement, bestaan er digitale oplossingen.

Wat is het doel van digitaal wagenparkbeheer?

Het doel van de digitalisering is doorgaans om objecten, werkinstrumenten of processen die vroeger analoog of op papier verliepen, te vervangen door digitale oplossingen met een hogere efficiëntie. De huidige mogelijkheden van informatie- en communicatietechnologie stellen beheerders in staat om processen vanop afstand aan te sturen en te beheren. Concreet gaat het erom gegevens of data te verzamelen en die vervolgens te gebruiken om de performantie en de resultaten van een bedrijf te verhogen.

In het kader van fleetmanagement gaat het dus om een efficiënter beheer van een vloot bedrijfsvoertuigen, ongeacht of het nu om personenwagens, vrachtwagens, bestelwagens of zelfs fietsen, brommers, landbouwvoertuigen of rollend bouwmaterieel gaat.
Digitaal wagenparkbeheer gebeurt meestal met behulp van fleetmanagementsoftware, die een schat aan informatie aanlevert over alles wat verband houdt met de vloot in kwestie. Doorgaans is die fleetmanagementsoftware verbonden met een gps-systeem dat in elk van de voertuigen aanwezig is.

Wat zijn de voordelen van digitaal wagenparkbeheer?

Het digitaal beheer van een voertuigenpark biedt fleetmanagers heel wat voordelen, niet alleen op het vlak van kostenbesparingen, maar ook op het vlak van performantie en productiviteit.

Enerzijds kunnen er rechtstreeks kostenbesparingen worden gerealiseerd door de chauffeurs beter aan te sturen. Dankzij een gps-systeem kunnen zij immers de beste rijroutes kiezen, files vermijden en de afgelegde kilometers verminderen, wat zich vertaalt in lagere brandstofkosten. Daarnaast kunt u als bedrijf het brandstofverbruik ook strategisch monitoren en erover waken dat uw chauffeurs het bedrijfsbeleid ter zake naleven.

Een digitaal wagenparkbeheer biedt u ook een betere kijk op de toestand van uw voertuigen. Met één klik biedt uw fleetsoftware u immers zicht op de onderhoudskalender voor elk voertuig. U ziet meteen wanneer voertuigen een onderhoudsbeurt nodig hebben of naar de periodieke technische keuring moeten, en u hebt ook zicht op de onderhoudshistoriek en op technische problemen. Op die manier beschikt u over een goed onderhouden voertuigenpark waarvan de levensduur zal verhogen. Zowel het onderhoud van uw voertuigen als het beheer van uw vloot worden dus geoptimaliseerd.

Door fleetmanagementsoftware te koppelen aan de gps-systemen in de voertuigen kunt u ook de prestaties en het veiligheidsniveau van uw voertuigenpark verhogen. Dankzij de analyses en uitgebreide rapporten over de rijprestaties van elk voertuig kan de beheerder immers ongewenst rijgedrag vaststellen dat het brandstofverbruik verhoogt of ronduit gevaarlijk is. Hij of zij beschikt met andere woorden over de gegevens om bestuurders te motiveren tot een veiliger en zuiniger rijgedrag.

Hoe uw fleetmanagementsoftware kiezen?

Er bestaan heel wat verschillende softwarepakketten, elk met hun eigen specifieke kenmerken en mogelijkheden, waardoor het niet altijd even makkelijk is om de juiste keuze te maken.
De eerste stap alvorens voor een bepaald pakket te kiezen, is een beter inzicht te krijgen in uw behoeften als bedrijf met betrekking tot het beheer van uw voertuigenpark. Daarbij dient u rekening te houden met factoren zoals:

  • Het aantal voertuigen (omvang van uw vloot)
  • Het type voertuigen: auto's, bestelwagens, vrachtwagens, tweewielers, bouwmachines, enz.
  • Wat u wilt bereiken: hogere veiligheid, hogere performantie, besparingen, enz.
  • De modules die u nodig hebt: mobiliteit, analyse rijgedrag, planning, beschikbaarheid, enz.

Ook een vlotte installatie en het gebruiksgemak zijn een factor. Uw fleetmanager is immers niet noodzakelijk een IT-specialist en is niet gebaat bij een pakket dat al vrij complex blijkt van bij de start. Het is dus zaak om een gebruiksvriendelijke oplossing te vinden waarmee uw personeel onmiddellijk aan de slag kan.

Als u al gebruik maakt van gps-systemen of gps-trackingsystemen, dient u erover te waken dat uw fleetmanagementsoftware compatibel is met het systeem in kwestie.

De verschillende oplossingen voor fleetmanagement

Zoals hierboven al gezegd, bestaan er heel wat softwareoplossingen en is het soms moeilijk om de juiste keuze te maken. Om uw zoektocht te vergemakkelijken, hebben we hieronder een aantal goede softwarepakketten voor fleetmanagement op een rijtje gezet:

Gac Technology

GAC ontwikkelt al meer dan 15 jaar allerhande beheersoftware. Het ontwierp Car Fleet om beheerders te helpen bij hun dagelijkse activiteiten en alle informatie met betrekking tot het voertuigenpark te centraliseren. Naast de beheerderskant ontwikkelden ze ook een mobiele app voor de bestuurders. Hun oplossing is volledig webgebaseerd en uitermate geschikt voor vloten van minstens 30 voertuigen.

Odoo

Als specialist in beheersoftware biedt Odoo meer dan 30 apps en softwareoplossingen aan voor diverse bedrijfsactiviteiten. De software Odoo Wagenpark maakt een gecentraliseerd beheer mogelijk van alle uitgaven (brandstof, onderhoud, ...) en contracten (leasing, verzekering, ...) die verband houden met uw bedrijfsvloot.

Geotab

Als wereldleider in telematicaoplossingen biedt Geotab een open, evolutief en beveiligd platform aan. MyGeotab biedt u bruikbare inzichten op uw wagenpark en chauffeurs, alsook op de prestaties van uw vloot. De software is geschikt voor wagenparken van elke omvang.

AS-Tech

AS-Tech werd opgericht in 1981 en biedt de software Opus Vehicle Fleet aan, een pakket dat is samengesteld uit modules per deelgebied: voertuigen, verbruik, herstellingen, intelligent onderhoud, voertuigenpools, langetermijnleasing, enz.