SCHOONMAAKBEDRIJFOntvang tot 4 GRATIS offertes, Vergelijk!
SCHOONMAAKBEDRIJF
Ontvang tot 4 GRATIS offertes, Vergelijk!
Speciaal voor Bedrijven, Winkels & Kantoren:
Vergelijk NU de Schoonmaakbedrijven bij u in de Buurt!
Speciaal voor Bedrijven, Winkels & Kantoren:Vergelijk NU de Schoonmaakbedrijven bij u in de Buurt!

Schoonmaakbedrijven: Poetsen in ziekenhuis

Leestijd: 2 min

Poetsen in ziekenhuis: binnen veel takken van de sector zorg en welzijn zijn er gespecialiseerde schoonmaakwerkzaamheden vereist. U kunt zich voorstellen dat in bijvoorbeeld ziekenhuizen en medische laboratoria strenge eisen en richtlijnen gelden met betrekking tot de schoonmaaktaken.

 Poetsen in ziekenhuis

Poetsen in ziekenhuis: de eisen

Als ergens hygiëne van belang is dan is dat wel in een ziekenhuis of medisch laboratorium, omdat het niet goed uitvoeren van de schoonmaakwerkzaamheden tot grote problemen kan leiden. Het niet goed schoonhouden van een operatiekamer of een ziekenhuisbed kan bij sommige patiënten zelfs de dood tot gevolg hebben. Een goede hygiëne in een ziekenhuis is dus letterlijk van levensbelang.

Binnen takken van de sector zorg en welzijn ligt er de eis dat de schoonmaak voldoet aan het VSR kwaliteitssysteem. VSR staat daarbij voor Vereniging Schoonmaak Research. Professionele schoonmaakbedrijven die hierbij aangesloten zijn hebben direct toegang tot allerlei studies en onderzoeken op het gebied van schoonmaakmethoden en –technieken en kunnen gemakkelijk inspringen op nieuwe situaties.

Poetsen in ziekenhuis: schoonmaaktechnieken

Specifieke schoonmaakwerkzaamheden vereisen ook specifieke technieken. Een operatiekamer moet bijvoorbeeld helemaal steriel zijn en de verspreiding van micro-organismen moet in de kiem gesmoord worden. Dit vereist een speciale manier van professionele reiniging.

Voorbeelden van speciale schoonmaaktechnieken binnen een ziekenhuis zijn:

Type reiniging

Uivoering

Alpha D3-Fogging

Dit is een desinfectiemethode voor het MRSA-vrij maken van ruimten zoals een operatiekamer. Het vereist specialistische professionele schoonmaakapparatuur.

Schoonmaken in een cytostaticaruimte

Cytostatica zijn geneesmiddelen die een celgroeiremmend en celdodend effect hebben. Ze worden ingezet bij de strijd tegen kanker. Cytostatica werken echter ook in op gezonde cellen. Door braaksel of bloed van een patiënt bestaat er een kans op besmetting voor andere patiënten en dus moet de ruimte waarin de behandeling plaatsvindt grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden.

Reiniging met microvezeldoekjes

Inmiddels is binnen de zorg de emmer met water en sop vervangen door het microvezeldoekje. Hoewel het misschien moeilijk voor te stellen is dat met alleen een doekje toch beter schoongemaakt kan worden, is dit wel degelijk het geval. Microvezeldoek is namelijk een stuk hygiënischer. Door de fijne vezelstructuur van het doek worden bacteriën en vuil namelijk beter opgenomen. 

Verplichtingen schoonmaakpersoneel

Naast het feit dat de professionele schoonmakers in een ziekenhuis goed geschoold moeten zijn, worden er tevens verschillende eisen aan hen gesteld. Een professionele schoonmaker moet in het ziekenhuis speciale kleding en handschoenen dragen. Ook kunnen items als een veiligheidsbril of een haarnetje benodigd zijn. Daarnaast is het van belang dat alles steriel blijft waardoor een schoonmaker steeds opnieuw de handen moet desinfecteren.

Naast de eisen die worden gesteld aan de uitrusting van het schoonmaakpersoneel zijn er tevens specifieke protocollen die opgevolgd dienen te worden. Bepaalde ruimten of apparatuur vereisen bijvoorbeeld een vaste volgorde van schoonmaken. Het schoonmaakpersoneel moet hier goed van op de hoogte zijn.