Incasso : Ontvang Gratis Offertes!Vergelijk en Kies Uw Incassobureau!
Incasso : Ontvang Gratis Offertes!
Vergelijk en Kies Uw Incassobureau!
Het is tijd om uw geld terug te vorderen! Het is tijd om uw geld terug te vorderen!

Incasso: Wat is factoring?

Leestijd: 2 min

U heeft er vast al eens van gehoord, maar wat is factoring precies? Heeft u te maken met uitgaande facturen? Dan heeft u ook te maken met klanten die niet betalen en openstaande facturen. Dit betekent dat u over minder liquide middelen beschikt, wat de groei van uw bedrijf belemmerd. Een factoringmaatschappij kan u in dit geval helpen en geeft u meer financiële ruimte.

 Wat is factoring?

Wat is factoring?

Een factoringmaatschappij geeft u een voorschot op uw uitgaande facturen. Zodra u een factuur verstuurd naar een klant, verstuurt u deze ook naar de factoringmaatschappij. U beschikt dan direct over een percentage van de factuur. Factoringmaatschappijen geven doorgaans een voorschot van 60% à 90% van het uitstaande bedrag.

Hiernaast kan een factoringmaatschappij ook het debiteurenbeheer  van een bedrijf overnemen. Ook de overname van het risico op non-betaling kan een factoringmaatschappij overnemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van factoring?

Het inschakelen van een factoringmaatschappij biedt zowel voor- als nadelen. We zetten het voor u op een rij.

Voordelen factoring:

-  Meer liquide middelen, direct beschikbaar.

-  Het bedrijf kan sneller groeien en investeren.

-  Leveranciers kunnen sneller betaald worden.

-  Een factormaatschappij kan uw facturen hoger en langer financieren dan een bank.

-  Men kan zich concentreren op ondernemen, in plaats van op de administratieve rompslomp van facturen.

Nadelen factoring:

-  Naast rente dient er ook een factorfee betaald te worden. Dit kan een vast bedrag per factuur zijn, een vast bedrag per jaar, of een percentage over de omzet. Een combinatie is ook mogelijk.

-  Factoring vraagt een flinke handeling. Toch zijn bijna alle bedrijven hier binnen 2 maanden aan gewend en de klanttevredenheid is doorgaans hoog.

Factoring, voor wie?

Factoring is niet voor elk bedrijf geschikt. De hardheid van een factuur is een belangrijk criterium.  Wanneer er gebruik wordt gemaakt van service contracten, vooruitbetalingen, deelbetalingen etc. is het inschakelen van een factoringsmaatschappij problematisch. Om zeker te zijn dat factoring geschikt is voor uw bedrijf, vraagt u het best informatie aan bij verschillende maatschappijen.