Ontdek de vaakst gestelde vragen over Incasso
Hoe wordt omgegaan met persoonlijke schulden als mensen samenwonen zonder huwelijkse voorwaarden?
Wanneer partners samenwonen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, spreken we van een feitelijke relatie. In zo’n situatie gelden er andere regels voor de verdeling van bezittingen en schulden dan bij gehuwden.
Persoonlijke schulden blijven persoonlijk
Een belangrijk uitgangspunt is dat schulden die vóór de relatie zijn aangegaan, persoonlijk blijven. Dit betekent dat de schuldeiser zich in principe alleen op het vermogen van de schuldenaar kan verhalen. De partner is dus niet automatisch aansprakelijk voor de schulden van de ander.
Gemeenschappelijke schulden
Schulden die tijdens de relatie zijn aangegaan voor gezamenlijke uitgaven (zoals huur, boodschappen, meubilair) worden in principe door beide partners gedeeld. Dit geldt ook voor schulden die zijn aangegaan ten behoeve van de gezamenlijke huishouding.
Samenlevingscontract
Hoewel niet verplicht, is het aan te raden om een samenlevingscontract op te maken. In een samenlevingscontract kunnen afspraken worden gemaakt over de verdeling van bezittingen en schulden. Zo kan worden vastgelegd welke bezittingen van wie zijn en wie verantwoordelijk is voor welke schulden.
Beslag leggen
Als een schuldeiser beslag wil leggen op de bezittingen van een van de partners, kan dit alleen op de bezittingen die aan die partner toebehoren. De bezittingen die duidelijk van de andere partner zijn, mogen niet worden gepakt.
Let op: De regels rondom schulden bij samenwoning kunnen complex zijn en verschillen per situatie. Het is daarom altijd verstandig om juridisch advies in te winnen als er problemen ontstaan.
Samenwonen zonder huwelijkse voorwaarden heeft consequenties voor de verdeling van schulden. Hoewel persoonlijke schulden in principe bij de schuldenaar blijven, kunnen gezamenlijke schulden door beide partners worden gedeeld. Een samenlevingscontract kan helpen om duidelijkheid te creëren over de verdeling van bezittingen en schulden.
Ontdek andere vragen over Incasso :
Voor meer info over Incasso ga naar Onze koopgids