VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :Ontvang nu tot 4 Offertes!
VOERTUIG TRACKING SYSTEEM VERGELIJKEN :
Ontvang nu tot 4 Offertes!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenpark
tegen de Beste Prijs!
Verbeter de Efficiëntie van uw wagenparktegen de Beste Prijs!

Gps-trackers in het kader van fleetmanagement

Leestijd: 5 min

Gps-trackingsystemen voor bedrijfsvoertuigen: principe en werking

Gps-trackingsystemen maken het mogelijk een voertuig op een kaart te lokaliseren aan de hand van de gps-coördinaten van de exacte positie waar het zich bevindt.
Er bestaan heel wat verschillende systemen, maar uiteraard is het zaak om voor een systeem te kiezen dat een reële impact zal hebben op de prestaties van uw bedrijf: navigatie (ondersteuning tijdens het rijden), monitoren van goederen, locatie van gestolen voertuigen, van personen (chauffeurs, commerciële medewerkers, zelfstandigen, enz.).

Sommige gps-oplossingen mikken specifiek op bepaalde economische sectoren of activiteiten: goederen- of personenvervoer, de bouwsector, beheer van een commercieel voertuigenpark, enz.

Maar er bestaan ook all-in-oplossingen die tegelijk eenvoudig en heel efficiënt zijn.
Zij bieden om het even welk type bedrijf ondersteuning op het vlak van navigatie (rijhulpsysteem), communicatie en het beheer van hun voertuigenpark (fleetmanagement).

Goed om te weten: ook voor gps-trackingsystemen staat de evolutie niet stil. Het is vandaag perfect mogelijk om uw systeem vanop afstand te beheren via uw smartphone of computer en om op elk moment in real time de locatie van voertuigen en de status van leveringen te kennen. Veel moderne gps-trackingsystemen bieden u ook uitstekende rapportage met betrekking tot de productiviteit van uw werknemers en andere oplossingen om uw kosten te optimaliseren. Gps-trackers zijn klein en discreet en kunnen geïnstalleerd worden in om het even welk type voertuig (auto's, bestelwagens, vrachtwagens, fietsen, motorfietsen, enz.)

Voordelen van gps-tracking voor bedrijfsvoertuigenparken

De gps-trackers in uw bedrijfsvoertuigen helpen in de eerste plaats om rijroutes te optimaliseren en de bedrijfskosten (o.a. de brandstofkosten) zo laag mogelijk te houden. Ze verhogen echter ook de veiligheid van zowel voertuig als bestuurder, en ze hebben nog meer troeven in petto. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van gps-trackingsystemen op een rijtje:

Veiligheid van uw bedrijfsvoertuigen

 • Op het vlak van veiligheid is de belangrijkste troef van voertuigvolgsystemen dat u op elk moment de locatie kunt bepalen van elk voertuig... ook van gestolen voertuigen. Weinig kans dus dat de daders makkelijk hun slag thuishalen als uw voertuigen uitgerust zijn met gps-trackers.
 • En al helemaal niet als het trackingsysteem in staat is om het voertuig te immobiliseren vanop afstand.
 • Sommige systemen bieden ook de mogelijkheid om het starten van de motor onmogelijk te maken gedurende bepaalde tijdvakken, waardoor het voertuigenpark dus niet gebruikt kan worden buiten de normale werkuren van het bedrijf.
 • Vanuit eenzelfde logica kunnen gps-trackers ook ingezet worden om meldingen op maat te versturen zoals:
 • Geografisch bereik: het voertuig stopt aan de grenzen van het gebied waarvoor machtiging werd verleend
 • Meldingen bij het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid
 • Meldingen bij snelle daling van bepaalde indicatoren (in het geval van een brandstoflek bijvoorbeeld)

Veiligheid van uw personeel

Gps-trackingsystemen voor voertuigen bieden ook uw werknemers op de baan ondersteuning.

 • Preventieve info: locatie van tankstations, verkeersinfo, meldingen i.v.m. de weersomstandigheden, enz.
 • Bijstand: permanent contact met de fleetmanager, opvolging van de locatie, enz.

Goed om te weten: hoewel voertuigvolgsystemen heel wat voordelen bieden, zowel voor bedrijven als werknemers, moet u er als werkgever over waken dat u de persoonlijke levenssfeer van uw werknemers respecteert!
Dat betekent dat u buiten de werkuren (tijdens pauzes, 's avonds, in het weekend) niet het recht hebt om te weten waar uw werknemers zich bevinden of wat ze doen.

De meeste gps-trackingsystemen beschikken dan ook over een "privé-modus" die de positiebepaling uitschakelt. Uw werknemers moeten die modus dan wel activeren uiteraard,
maar hoe dan ook kunnen gegevens die werkgevers verkregen hebben buiten de normale werkuren nooit aangewend worden om een zogenaamde professionele fout van werknemers te bewijzen.

Onderhoud van uw bedrijfsvoertuigenpark

Gps-trackingsystemen kunnen ook een belangrijke rol vervullen in het onderhoud van uw bedrijfsvoertuigenpark. De trackingsystemen kunnen immers aangevuld worden met diverse sensoren die meetgegevens van de motor en andere mechanische onderdelen van het voertuig tijdig doorspelen en op die manier heel wat problemen kunnen voorkomen en het aantal defecten en ongevallen verminderen.
De gps-trackingsystemen bieden ook alle info om de periodieke onderhoudsbeurten van voertuigen vlot in te plannen.

Lager brandstofverbruik

Gps-trackingsystemen zijn ook de ideale oplossing voor bedrijven die willen besparen op hun brandstofkosten, aangezien ze bestuurders telkens de kortste of zuinigste rijroutes voorstellen. Ze voorkomen ook nutteloze verplaatsingen of trajecten doordat ze permanent zicht bieden op welke voertuigen zich het dichtst bij een bepaald leveringspunt bevinden.
Ons advies: wilt u als bedrijfsleider uw brandstofkosten nog meer drukken, combineer dan een gps-trackingsysteem met een tankkaart voor uw werknemers. Zo bespaart u ook nog eens fors op de officiële brandstofprijzen aan de pomp.

Waarom investeren in gps-trackingsystemen voor uw voertuigenpark?

Route-optimalisatie:

 • Kortere trajecttijden
 • Onmiddellijke berekening alternatieve routes
 • Lokalisatie in real time van alle voertuigen
 • Lagere brandstofkosten en ecologische voetafdruk
 • Transparante manier van werken voor iedereen
 • Betere planning en organisatie teams

Optimalisatie rijgedrag bestuurders:

 • Gevaarlijk rijgedrag wordt gemeld
 • Voorkomen van risico's onderweg

Optimalisatie voertuigonderhoud:

 • Automatisch melden van uit te voeren werkzaamheden
 • Plannen van onderhoudsbeurten voertuigen
 • Opvolging langetermijnleasingcontracten

Optimalisatie klantenrelaties:

 • Sneller op de bal spelen bij toename vraag
 • Informatieverstrekking mogelijk in real time voor de klant
 • Commerciële rapportage
 • Nog kwalitatievere dienstverlening

Naleving sociale wet- en regelgeving:

 • Opvolging rijtijden, naleven pauzes, enz.
 • Berekening arbeidsprestaties

Wat is de kostprijs voor een gps-trackingsysteem voor voertuigen

Er zijn heel wat verschillende leveranciers van gps-trackingsystemen.
De prijzen en de functionaliteit kunnen dan ook sterk verschillen. Toch is het zo dat de prijzen de voorbije jaren gevoelig zijn gedaald.
Vandaag is het al mogelijk om een gps-trackingsysteem te installeren en te gebruiken vanaf 15 EUR per maand per voertuig. De huur van het toestel of de gps-tracker is meestal inbegrepen.

Sommige leveranciers bieden all-in pakketten aan, terwijl andere werken met betalende opties
(doorgaans tussen 1,5 en 8 EUR per optie per voertuig).
Het is dan ook van belang om contact op te nemen met meerdere leveranciers en hen een gedetailleerde offerte te vragen.

Goed om te weten: als u uw zoektocht wilt vereenvoudigen en toegang wilt krijgen tot uiterst scherpe tarieven, surf dan naar onze website companeo.com !
Al meer dan 20 jaar brengt Companeo professionele gebruikers in contact met gecertificeerde diensteverleners. Deze dienstverlening is volledig gratis en vrijblijvend. Binnen de 48 uur zult u tot 4 offertes ontvangen. Doe dus ook uw voordeel en surf naar companeo.com!