Koffiemachine:  Ontvang gratis tot 4 offertes!
Koffiemachine: Ontvang gratis tot 4 offertes!
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!
Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.

Koffiemachine: Soorten koffie

Leestijd: 2 min

Er bestaan verschillende soorten koffie . Koffie wordt gemaakt van koffiebonen, waarvan er verschillende soorten bestaan. De bekendste soorten koffie zijn Arabica en Robusta. Daarnaast bestaan er ook Liberica en natuurlijk de melanges van de verschillende soorten koffie. Wat de kenmerken van deze soorten koffie zijn leest u hier.

 Soorten koffie

Soorten koffie

De koffieplant groeit in landen rondom de evenaar, zoals in Ethiopië, Madagaskar, Brazilië, Colombia, etc. Een tropisch klimaat is vereist voor de groei van de plant. Het is de vrucht van de plant die zorgt voor de koffieboon. In de pit van de vrucht zitten twee koffiebonen. Alvorens de bonen gebruikt kunnen worden dienen de bonen ontveld te worden, gedroogd, gebrand en gemalen.

Arabica

De bekendste koffie soort in de Arabica-koffie. De Arabica koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië en is vanaf de 17e eeuw verder verspreid over andere landen rond de venaar. 70% van de wereldwijde koffieproductie is Arabica-koffie. De Arabicabonen zijn, ongebrand, rond en lopen spits toe. Ze hebben een geel/groene kleur. Ze zijn van nature aromatischer dan Robusta-bonen. Ze hebben een licht fris-zure smaak en zijn doorgaand van betere kwaliteit dan Robusta koffiebonen. Deze bonen zijn dan ook duurder en worden in kwalitatieve melanges gebruikt.

Robusta

De Robusta koffiebonen vormen ongeveer 30% van de wereldproductie. De plant is sterker dan die van de arabica en de prijs ligt een stuk lager, maar de smaak kan niet iedereen bekoren. De Robusta koffieboon heeft een veel stevigere smaak dan de Arabica koffieboon, wat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Daarom worden Robusta bonen voornamelijk gebruikt in melanges, waarin de volle smak beter tot zijn recht komt.

Liberica

Liberica koffiebonen zijn van een stuk minder goede kwaliteit dan Arabica of Robusta. De bonen worden dan ook voornamelijk gekweekt voor de locale consumptie. De bonen worden enkel geëxporteerd naar de Scandinavische landen, waar men een groot liefhebber van de bonen is. Ze vormen dan ook slecht 1% van de wereldproductie.