Koffiemachine:  Ontvang gratis tot 4 offertes!
Koffiemachine: Ontvang gratis tot 4 offertes!
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!
Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.

Koffiemachine: Onderhoud koffiemachines

Leestijd: 3 min

Als u een koffiemachine aanschaft voor op het werk, doet u een aankoop voor de lange termijn. U wilt dat het apparaat jarenlang probleemloos meegaat. Goed onderhoud is hierbij essentieel. Hoe zorgt u voor goed onderhoud van uw koffiemachines?

 onderhoud koffiemachines

Het dagelijkse onderhoud

Goed onderhoud zorgt dat uw koffieapparaat lang meegaat. Dit onderhoud begint bij kleine handelingen die iedere dag dienen te worden uitgevoerd. Denk hierbij aan:

  • Vers watergebruik: zorg dat u vers water gebruikt in de koffiemachine en gooi het overtollige water aan het eind van de dag weg. Zo begint u de nieuwe dag met vers water en voorkomt u kalkvorming.
  • Doorspoelen: spoel het apparaat dagelijks een keer door. Dit kan eenvoudig met water. Vergeet hierbij het eventuele melkreservoir en de stoompijp voor de melk niet.
  • Lekbak reinigen: gooi de lekbak dagelijks leeg en maak hem schoon.

Het regelmatig terugkerend onderhoud

Sommige onderhoudshandelingen hoeven niet dagelijks te worden uitgevoerd, maar keren regelmatig terug. Denk bij dit onderhoud van koffiemachines aan:

  • Ontkalken: koffiemachines moeten af en toe worden ontkalkt. Let erop dat u hiervoor de juiste middelen gebruikt. In de gebruikshandleiding wordt vermeld welke ontkalker geschikt is voor uw apparaat.
  • Reinigen: naast ontkalken, hoort een uitgebreide schoonmaakbeurt ook bij goed onderhoud van uw koffieautomaat. Ook hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar.
  • Vervanging van het filter: sommige koffiemachines hebben een filter. Deze dient regelmatig te worden vervangen.

Onderhoudscontract

Als ondernemer heeft u natuurlijk niet altijd tijd om uw koffiemachine een grondige onderhoudsbeurt te geven. Gelukkig heeft u de mogelijkheid om een onderhoudscontract  af te sluiten. Uw apparaat wordt dan onder handen genomen door een monteur met verstand van koffieautomaten. Een bijkomend voordeel is dat u snel wordt geholpen bij een storing aan het apparaat.

Verschillende bedrijven bieden uiteenlopende contracten voor het onderhoud van koffiemachines. Bedenk van te voren wat u belangrijk vindt op het gebied van onderhoud. Hoe vaak moet de monteur langskomen? Wilt u bijbetalen bij reparatie? Hoe snel moet een monteur aanwezig zijn bij een storing aan het apparaat? Wat wilt u betalen voor het contract? Het zijn allemaal zaken waarmee u rekening kunt houden. Aan aanbieders geen gebrek, daarom loont het om verschillende onderhoudsbedrijven met elkaar te vergelijken.

Onderhoudsarme koffiemachines

Het is lang niet altijd nodig veel tijd en geld te steken in het onderhoud van koffiemachines. Fabrikanten van apparaten denken met u mee en weten dat u het liefst een automaat aanschaft die lang meegaat en weinig onderhoud vereist. Daarom zijn er talloze onderhoudsarme en slimme koffiemachines op de markt.

Onderhoudsarme machines beschikken over een zelfreinigende functie. U hoeft enkel op een knop te drukken en het apparaat doet het werk voor u. Dit is helemaal ideaal als de machine is voorzien van een melkreservoir en een stoompijp. Het is absoluut noodzakelijk dat deze dagelijks worden schoongehouden en met een zelfreinigende functie hoeft u hier uw hand niet voor om te draaien. Daarnaast bestaan er ook apparaten die zichzelf kunnen ontkalken. Ook dit ontneemt u veel moeite.

Slimme koffiemachines gaan lang mee, omdat ze zelf aangeven wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. U kunt niet vergeten dat de machine nodig moet worden ontkalkt, want dit staat op het display. Zo wordt de duurzaamheid van de koffiemachine vergroot.