Op zoek naar een Boekhouder  of een Accountant?
Op zoek naar een Boekhouder of een Accountant?
Vind een professional in uw buurt! Vind een professional in uw buurt!

Boekhouding: Boekhoudsoftware kiezen

Leestijd: 2 min

Als ondernemer heeft u een aantal boekhoudkundige verplichtingen. U kunt dit volledig overlaten aan een erkende boekhouder of accountant, maar u kunt er ook voor kiezen om dit (gedeeltelijk) voor eigen rekening te nemen. Boekhoudsoftware kan u hiermee helpen.

 Boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware: een keuze maken

Er zijn verschillende soorten boekhoudsoftware verkrijgbaar. Voor welk type boekhoudsoftware het best gekozen kan worden hangt voornamelijk van de grootte van het bedrijf af.

Uitbesteden of niet?

In eerste instantie dient u te bepalen hoeveel van de boekhouding u zelf wilt doen of wilt uitbesteden aan een erkende boekhouder. Wanneer u uw boekhouding in zijn geheel wilt uitbesteden dan heeft u geen boekhoudsoftware nodig. Wanneer u voldoende kennis van zaken en tijd heeft, dan kunt u de boekhouding volledig voor eigen rekening nemen. Wilt u dat een professional uw gegevens controleert? Dan kunt u er voor kiezen om een gedeelte van uw boekhouding uit te besteden aan een erkende boekhouder. Wanneer u hier voor kiest dan kunt u kiezen voor boekhoudsoftware met een meekijkfunctie.

Welke functies heeft u nodig?

Het hangt volledig af van de omvang van uw bedrijf welke functionaliteiten uw boekhoudsoftware dient te hebben.

Eenmanszaak

De boekhoudsoftware van een eenmansaak dient de basisfuncties te bezitten. Dagboeken dienen vlot bijgehouden te kunnen worden, facturen moeten efficiënt verwerkt kunnen worden en de BTW-administratie dient bijgehouden te kunnen worden.

KMO

Een KMO heeft naast de basisfuncties behoefte aan een aantal uitgebreidere functionaliteiten. Hierbij kan gedacht worden aan bestelbonnen, klanten- en leveranciersadministratie, voorraadbeheer, enz.

Grote bedrijven

Grotere ondernemingen voeren doorgaans een complexe en intensieve boekhouding. Een boekhoudpakket is hier dan ook op zijn plaats. De meeste grote bedrijven zullen echter kiezen voor het volledig uitbesteden van de boekhouding aan een erkende boekhouder of accountant.

Online software

Online boekhoudsoftware wordt steeds populairder. Het is dan ook handig, flexibel en goed beveiligd. De meeste online boekhoudsoftware wordt aangeboden via een SaaS dienst. Dit betekent dat de gebruiker de software zelf niet hoeft aan te schaffen, maar dat men betaalt voor het gebruik, via een maandcontract bijvoorbeeld.

Online boekhoudsoftware biedt verschillende voordelen:

  • U heeft overal toegang tot uw boekhouding. Het enige dat u nodig heeft is een computer, tablet of smartphone en een internetverbinding.
  • De online boekhoudsoftware kan gemakkelijk gekoppeld worden met de belastingdienst, uw kassasysteem, uw bank, uw webshop, enz.
  • U kunt uw facturen gemakkelijk mailen naar klanten, evenals aanmaningen.
  • U heeft intern geen zware systeemeisen, voor het functioneren van de software.
  • U hoeft zelf geen back-ups te maken
  • U hoeft geen investering te doen, u betaald een laag maandelijks bedrag voor het gebruik van de software.
  • De software is altijd up-to-date.
  • Uw gegevens zijn altijd goed beveiligd.