Op zoek naar een Boekhouder of een Accountant?
Op zoek naar een Boekhouder of een Accountant?
Vind een professional in uw buurt! Vind een professional in uw buurt!

Boekhouding

Ontdek onze artikels over Boekhouding

Al onze artikels over Boekhouding zien

De vaakst gestelde vragen over Boekhouding

Alle vaak gestelde vragen over Boekhouding zien

Ontdek onze leveranciers van Boekhouding

Alle leveranciers van Boekhouding zien

Iedere ondernemer is verplicht om een administratie bij te houden. De fiscus wil nauwkeurige informatie ontvangen over uw omzet, uw winst of verlies en uw personeelsadministratie. De meeste ondernemers zijn niet thuis in zaken als het indienen van de belastingaangifte en het opstellen van een jaarrekening. Het kan daarom zinvol zijn om de administratie uit te besteden aan een boekhouder en uw tijd te steken in zaken waar u goed in bent.

accountant 

Voordelen boekhouder

Als ondernemer houdt u een administratie bij. Deze levert u in bij een boekhouder die aan de hand daarvan uw belastingaangiften voor u regelt en wanneer nodig uw jaarrekening opmaakt. Voor u als ondernemer heeft dit diverse voordelen:

 • U spaart tijd uit
 • Het werk van een boekhouder is ingewikkeld, door het uit te besteden voorkomt u fouten in uw aangifte of jaarrekening
 • Een boekhouder heeft een adviserende rol en u kunt altijd contact opnemen als u fiscale vragen heeft

Services boekhouder

Een boehouder kan verschillende taken van u overnemen. Voor de volgende diensten kunt u bij een accountant terecht:

 • Aangifte van de omzetbelasting;
 • Aangifte van de inkomstenbelasting;
 • Het opstellen van een jaarrekening;
 • Het bijhouden van de personeelsadministratie;
 • Advies over financiële en fiscale vraagstukken.

Een boekhouder zal naast eigen adviezen en diensten vaak diensten aanbieden in samenwerking met derden. Deze derden maken vaak onderdeel uit van een boekhoudkantoor. Het kan gaan om:

 • IT auditor
 • Belastingadviseur
 • Advocaat
 • Actuaris
 • Etc.

Welke boekhouder kiest u?

Wanneer u op zoek gaat naar een goede boekhouder zult u ontdekken dat de concurrentie in deze branche groot is. U kunt kiezen voor een klein kantoor of een groot kantoor met veel vestigingen. Ook zijn er franchise ondernemingen.

Het voordeel van een klein bedrijf is dat de kosten meestal behoorlijk meevallen. Een groot bedrijf biedt het voordeel dat het veel medewerkers in dienst heeft. De boekhouder die aan uw dossier werkt kan advies en ondersteuning vragen van talloze collega’s. Met andere woorden: grote bedrijven hebben veelal meer expertise in huis. Natuurlijk is het prettig om te kiezen voor een kantoor dat bij u in de buurt is gevestigd, dan kunt u altijd een persoonlijk gesprek aanvragen.

Wettelijke verplichtingen

Veruit de meeste ondernemingen zijn niet verplicht om een boekhouder in de arm te nemen. De administratie kunt u in dit geval ook gewoon zelf doen. Slechts in sommige gevallen is een accountantsverklaring verplicht bij het indienen van een jaarrekening. Daarvoor zijn eisen vastgesteld met betrekking tot de bedrijfswaarde, de omzet en het personeelsbestand van een bedrijf.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een boekhouder worden bepaald aan de hand van de grootte van uw administratie en de diensten waarvan u gebruik wenst te maken. De prijzen kunnen per boekhoudkantoor behoorlijk verschillen, daarom loont het om bij verschillende bedrijven een offerte aan te vragen.