Webdesign :  Ontvang Gratis Tot 4 Offertes!
Webdesign : Ontvang Gratis Tot 4 Offertes!
Maak indruk met een
Professionele & Orginele Website
Vraag uw gratis offertes nu aan!
Maak indruk met eenProfessionele & Orginele WebsiteVraag uw gratis offertes nu aan!

Webdesign: Verschillende soorten websites

Leestijd: 3 min

Wie een nieuwe website wil, heeft talloze keuzemogelijkheden. Er bestaan verschillende soorten sites. De ontwikkeling kunt u voor eigen rekening nemen of uitbesteden. Webdevelopers bieden vaak diverse diensten aan, waaruit u kunt kiezen. Hieronder vindt u een greep uit de mogelijkheden.

 Website

Soorten websites

De eerste vraag die u zichzelf dient te stellen als u een website wilt lanceren, is: wat is het doel van de site? Er bestaan talloze verschillende soorten websites, deze zijn op verschillende doelen gericht. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Verkoopsites: het woord zegt het al, verkoopsites zijn gericht op de verkoop van producten. Vaak gaat het om webshops, waarop producten rechtstreeks worden aangeboden en verkocht.
  • Publicatiesites: dit zijn veelal journalistieke sites waarop publicaties, al dan niet tegen een vergoeding, worden aangeboden.
  • Dienstverleningsites: een dienstverleningsite draait om klantcontact, het doel is om de lijn tussen een bedrijf en de klant kort te houden. Veel telecombedrijven en verzekeraars hebben dit soort websites.
  • Blogs: een weblog wordt vaak privé door iemand onderhouden. De schrijver verhaalt over het persoonlijk leven of schrijft regelmatig over een bepaald onderwerp.
  • Informatieve websites: informatieve sites zijn gericht op het verstrekken van informatie over een bepaald onderwerp. Vaak worden deze sites onderhouden door overheidsinstanties. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de belastingen, over uitkeringen en over cao’s.

Zelf maken of uitbesteden?

Wie handig is met computers en een beetje kan programmeren, kan zelf een website ontwerpen. Vrije weblog-software, oftewel software waarmee u aan de hand van een paar bouwstenen zelf een site in elkaar zet, maakt dit nog gemakkelijker. Met deze software kan iedereen een website in elkaar zetten. De software is meestal gratis, voor eventuele extra opties moet u wel betalen. Dit maakt het zelf ontwerpen van een website zeer voordelig.

Wilt u het bouwen van een website liever uitbesteden? Dan heeft u twee mogelijkheden. U kunt in zee gaan met een bedrijf dat sites bouwt met behulp van vrije weblog-software. Omdat zij in staat zijn om in een mum van tijd een site op te zetten, kost dit weinig geld. U kunt ook kiezen voor een bedrijf dat een volledige site voor u bouwt. Het voordeel is, dat dit veel meer mogelijkheden oplevert. U bent niet gebonden aan een vast stramien. Bovendien oogt een website waarin veel tijd en moeite is gestoken professioneler. Het nadeel is het kostenplaatje, u bent beduidend meer geld kwijt.

Onderhoud en CMS websites

Bij veel webdevelopers heeft u de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Het bedrijf zal de site dan up-to-date houden en eventuele tussentijdse aanpassingen doorvoeren. U kunt ook kiezen voor een website met een content managementsysteem  (CMS). Hiermee heeft u de mogelijkheid om zelf tekstuele aanpassingen te doen. Zo heeft u zelf de controle over de inhoud van uw website. Bovendien scheelt het geld, want u hoeft de aanpassingen niet aan een extern bedrijf over te laten.

Hosting

Websites worden gehost door een hostingbedrijf. Hiervoor betaalt u periodieke kosten. Deze zijn afhankelijk van het bedrijf van uw keuze en de grootte van uw site. U kunt via een hostingbedrijf ook een domeinnaam regelen.