Waterdispensers :  Ontvang & Vergelijk tot 4 Offertes
Waterdispensers : Ontvang & Vergelijk tot 4 Offertes
Vergelijk de offertes van de beste leveranciers.
Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!
Vergelijk de offertes van de beste leveranciers.Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!

Waterkoelers: Waterkoeler: prijs water

Leestijd: 2 min

Of u nu kiest voor een flessenwaterkoeler of voor een waterleidingkoeler: het levert u altijd een enorme besparing op. Wanneer uw water rechtstreeks uit de kraan komt is dat de voordeligste oplossing, maar ook de grote bidons zijn aanzienlijk goedkoper dan een flesje ‘rood’ of ‘blauw’ uit de supermarkt!

 prijs water

Prijs water: flessenwaterkoeler

Voor dit type waterkoeler koopt u grote recyclebare bidons , die met bijna alle apparaten compatibel zijn. De courante formaten zijn 10 en 18,9 liter (komt overeen met 5 gallon), hoewel er ook bidons van 5 en 15 liter op de markt zijn. Als u een flessenwaterkoeler aanschaft of een huurcontract aangaat, dan is de kans groot dat uw leverancier u een kleine (of grote) startvoorraad drinkwater cadeau doet. Het is beslist nuttig om vooraf een prijsvergelijking te maken, want de prijs van water in bidons kan toch wel erg variëren.

 

Gemiddelde prijs water flessen:

Bij heel wat leveranciers schommelt de prijs rond 10 euro inclusief btw voor een grote fles van 18,9 liter, maar sommige firma’s durven hier ook meer dan 17 euro voor vragen. Praktisch omgerekend kunt u stellen dat u gemiddeld 0,50 à 0,70 cent per liter zal betalen. Houdt u er ook rekening mee dat er statiegeld wordt aangerekend (tussen 7 en 12 euro per fles), maar als u het leeggoed in goede staat terugbezorgt, recupereert u dat natuurlijk.

 

Prijs water: leidingwaterkoeler

Om een exact beeld te krijgen van wat u juist voor uw drinkwater betaalt, moet u uw factuur van de drinkwatermaatschappij eens goed onder de loep nemen. Deze factuur geldt namelijk voor al het water dat u verbruikt, zodat u moeilijk kan afleiden hoeveel u apart verbruikt voor wassen, poetsen, koken of drinken. Daarbij komt nog eens dat de tarieven in Vlaanderen overal verschillen.

 

Eén zaak is wel voor iedereen in Vlaanderen hetzelfde: elke persoon ingeschreven op het leveringsadres krijgt jaarlijks 15 m3 water gratis, wat overeenstemt met zo’n 40 liter per dag per persoon.

 

De tarieven worden vastgelegd door de drinkwatermaatschappijen, meestal in overleg met de gemeente en voorgelegd aan de Federale Overheidsdienst Economie. Hoewel de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) streeft naar een uniforme tariefstructuur, bepalen de drinkwatermaatschappijen tot vandaag nog hun tarieven in functie van de ‘vindplaats’, die hun aankoopprijs beïnvloedt, de initiële kwaliteit en de beschikbare hoeveelheid. Tussen drinkwatermaatschappijen en gemeenten worden duidelijke afspraken en takenverdelingen gemaakt. In heel wat gemeenten bestaan samenwerkingscontracten. Kort samengevat wil dit zeggen dat alle regio’s zelf bevoegd zijn voor de controle van de drinkwaterprijs.

 

Uw factuur houdt volgende zaken in:

  • Het waterverbruik in schijven. Voor particulieren betekent dit: hoe meer verbruik, hoe duurder. Voor bedrijven met een hoog verbruik bestaan er speciale afspraken, maar is het net omgekeerd: hoe hoger het verbruik, hoe goedkoper.
  • De abonnementsvergoeding. Dit is een vast maandbedrag.
  • Een bovengemeentelijke en gemeentelijke saneringsbijdrage. Dit bedrag dient voor de financiering van de uitbouw en exploitatie van zuiveringsinfrastructuur en voor de inzameling van afvalwater via het gemeentelijke rioleringsnet.