Waterdispensers :  Ontvang & Vergelijk tot 4 Offertes
Waterdispensers : Ontvang & Vergelijk tot 4 Offertes
Vergelijk de offertes van de beste leveranciers.
Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!
Vergelijk de offertes van de beste leveranciers.Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!

Waterkoelers: Onderhoud waterdispenser

Leestijd: 3 min

Wie water drinkt uit een waterdispenser ondervindt snel de praktische en financiële voordelen, maar mag toch niet vergeten dat er een minimum aan hygiëne en onderhoud in acht moet worden genomen.

 Waterdispenser

Respecteer de HACCP-normen voor uw waterdispenser

Voor een aantal elementaire basispunten kan u zelf zorgen. Elke dag het apparaat aan de buitenkant schoonmaken met een beetje water en zeep neemt echt geen tijd in beslag. Van uw leverancier krijgt u trouwens specifieke instructies voor uw type toestel en hij zal u zeker een onderhoudscontract voorstellen.

 

Periodiek onderhoud is beslist noodzakelijk, want water blijft een ideale omgeving voor bacteriën, zeker als het stilstaat in een bidon of reservoir.

 

Is het onderhoud hetzelfde voor elk type waterdispenser?

U moet een onderscheid maken tussen de verschillende soorten waterkoelers, maar elk type waterdispenser heeft een onderhoudsbeurt nodig. Hoewel dat bij het ene apparaat minder frequent en minder uitgebreid zal zijn dan bij het andere. Voor alle apparaten geldt: trek vóór elke reinigingsbeurt de stekker uit het stopcontact!

  • Waterdispenser met flessen
    • De bidons zijn beveiligd met een lipje dat u er moet aftrekken alvorens de fles te installeren. Dan zet u de fles op zijn kop op de waterdispenser, het reservoir vult zich en na een half uur is het water gekoeld. Het enige wat u af en toe hoeft te doen is de ‘waterguard’ schoonmaken. Dat is het onderdeel bovenaan de waterdispenser dat dient om de dop van de fles te doorboren. Deze ‘waterguard’ kan u eenvoudig verwijderen en reinigen met water en een reinigingsmiddel.
    • Het reinigen en desinfecteren van leidingen en tappunten gebeurt best door een vakman.
  • Waterleidingkoelers
    • Bij ‘direct-chill’-dispensers loopt het leidingwater door een afgesloten spiraalvormige leiding die het water koelt door een ijsbank. Omdat dit een gesloten circuit is, bestaat er weinig kans op bacteriegroei. Daarom is 1 maal per jaar een volledig onderhoud hier voldoende.
    • Bij de types met omgekeerde osmose en reservoirkoelers gebeurt de filtratie door meerdere filters, die liefst 2 maal per jaar vervangen worden. Het water wordt opgeslagen in kunststof- of RVS-reservoirs waarin het sneller vervuild raakt of bacteriën kan ontwikkelen omdat het geen 100% gesloten circuit is. Grondig desinfecteren en reinigen van deze tanks is dus aangewezen, evenals van tappunten en leidingen.

 

Welke onderhoudsformules bestaan er voor waterdispensers?

Bij huurcontracten maakt het onderhoud meestal deel uit van de service en zal de leverancier volgens een periodieke planning uw toestel controleren. Koopt u een waterdispenser, dan is een volledig onderhoud het eerste jaar soms inbegrepen. Daarna heeft u meestal de keuze tussen een contract van 1, 3 of 5 jaar van gemiddeld 100 euro/jaar. Wilt u geen contract, dan kan u altijd een ‘losse’ onderhoudsbeurt (met beperkte service) vragen, die in verhouding duurder uitvalt.

 

Wat houdt de onderhoudsservice van uw waterdispenser in?

  • Het controleren/instellen van de temperatuur
  • Het desinfecteren, ontkalken, reinigen en naspoelen van reservoirs, leidingen en tappunten
  • Vervangen van filters (om het half jaar) en tappunten
  • Eventueel vervangen van UV-lampen
  • Koelrooster stofvrij maken
  • Lekbakje reinigen
  • Sommige leveranciers werken met service-kits en vervangen preventief alle onderdelen die met water in contact komen door nieuwe, steriele onderdelen
  • Bij sommige contracten wordt een defecte waterkoeler vervangen binnen 48u. Na inspectie wordt het toestel hersteld en krijgt een update.