SCHOONMAAKBEDRIJFOntvang tot 4 GRATIS offertes, Vergelijk!
SCHOONMAAKBEDRIJF
Ontvang tot 4 GRATIS offertes, Vergelijk!
Speciaal voor Bedrijven, Winkels & Kantoren:
Vergelijk NU de Schoonmaakbedrijven bij u in de Buurt!
Speciaal voor Bedrijven, Winkels & Kantoren:Vergelijk NU de Schoonmaakbedrijven bij u in de Buurt!

Schoonmaakbedrijven: Poetsen van gedeelde ruimten

Leestijd: 2 min

Het poetsen van gedeelde ruimten vereist het maken van goede afspraken over de reiniging van het gebouw. Dit kan betrekking hebben op een kantoorpand waar meerdere bedrijven in zijn gevestigd, maar ook bijvoorbeeld op een flatgebouw of een woongroep waarbij er rekening gehouden moet worden met de wensen en belangen van de verschillende bewoners.

 Poetsen

Poetsen gedeelde ruimten: kostenbesparing

Iedere betrokkene zou zelf het poetsen voor zijn deel van de ruimte voor zijn rekening kunnen nemen. Vaak zorgt dit er echter bij alle partijen voor onduidelijkheid. Welke verantwoordelijkheden liggen bij welke betrokkene? En wie neemt de verantwoording voor de ruimtes die door alle betrokkenen gedeeld worden? Dat zijn vragen die soms lastig te beantwoorden zijn. Ook kan er bij het collectief inkopen van schoonmaak vaak worden bespaard op de kosten.

Wat zijn de schoonmaaktaken?

De exacte taken zullen afhankelijk zijn van de functie van de ruime. Veel voorkomende taken die betrekking hebben op het poetsen van ruimten die gedeeld worden zijn:

  • het luchten van ruimten;
  • het poetsen van de vloeren;
  • in de was zetten van vloeren en trappen;
  • het schoonmaken van de lift;
  • onderhoud van planten;
  • het buiten zetten en desinfecteren van afvalbakken.

Poetsen: het reinigingsplan

Voor bedrijven en personen die te maken hebben met een ruimte die gedeeld wordt is het van belang een onderhoudsplan op te stellen. Vooral omdat de schoonmaak een gedeelde verantwoordelijkheid is, is het van belang dat dit goed aangestuurd wordt en dat er continuïteit in de werkzaamheden zit. In het onderhoudsplan moet het volgende staan:

  • de onderhouds- en herstelwerkzaamheden die het bedrijf of de vereniging van bewoners de komende vijf jaar wil uitvoeren;
  • een realistische schatting van de kosten voor werkzaamheden, reparaties en vernieuwingen;
  • het in kaart brengen van de geldreserve die nodig is voor het verrichten van de werkzaamheden op lange termijn.

Het onderhoudsplan dient in het bezit te zijn van de beheerder van het pand, zodat dit altijd voor handen is.

Poetsen: hoe kies je een reinigingsbedrijf?

Omdat er meerdere partijen zijn betrokken, is het van belang dat al deze partijen ook gehoord worden als er een keuze voor een reinigingsbedrijf gemaakt moet worden. Iedere betrokkene kan dan aangeven wat zijn wensen en behoeften zijn en vervolgens kan er gezamenlijk een keuze voor een schoonmaakbedrijf gemaakt worden.

Dit kan dan bijvoorbeeld gedaan worden binnen een vereniging van eigenaren of een vereniging van bewoners. Doordat iedereen betrokken wordt bij de reiniging en het onderhoud van de ruimte wordt de verantwoordelijkheid voor het gebouw bij iedere betrokkene ook groter.