PROFESSIONELE KOPIEERMACHINESVergelijk de beste leveranciers & bespaar!
PROFESSIONELE KOPIEERMACHINES
Vergelijk de beste leveranciers & bespaar!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat
Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!

Uw professionele laserprinter kiezen

Leestijd: 2 min


De prijzen van professionele laserprinters zijn de voorbije jaren fors gedaald, zowel van zwart-witprinters als van kleurenprinters. Daardoor zijn ze meer dan ooit ook toegankelijk voor kmo's en zelfstandigen met een relatief beperkt budget. Ze gaan langer mee en zijn zuiniger in verbruiksartikelen, waardoor ze dus heel wat troeven hebben om professionals te verleiden.

Wat zijn de voordelen van laserprinters voor bedrijven?

 • Snelheid: veel hogere afdruksnelheden dan inkjets (12 tot 25 pagina's per minuut voor zwart-wit en 8 tot 18 ppm in kleur)
 • Productiviteit: beter geschikt voor grote afdrukvolumes
 • Zuiniger in inkt: laserprinters verbruiken tot 5x minder inkt dan inkjets
 • Lage kost per pagina: 0,01 tot 0,04 cent per pagina in zwart-wit en 0,02 tot 0,12 cent in kleur
 • Duurzamere verbruiksartikelen: toner en drum gaan vaak duizenden pagina's lang mee... Niet zelden zult u misschien al aan een nieuwe printer toe zijn (afschrijvingstermijn voorbij) alvorens u uw printertoebehoren moet vervangen.
 • "Propere" inkt: de toner bevat "inkt" in poedervorm, geen vloeibare inkt, waardoor hij ook niet kan uitlopen of uitvloeien. Bovendien kan de toner daardoor ook niet uitdrogen wanneer u uw printer gedurende een langere periode niet gebruikt (wat bij inkjets vaak problemen geeft).

Enig klein minpuntje is het afdrukken van foto's. Op dat vlak leveren inkjets vaak nog iets betere prestaties. Met een laserprinter is het nog niet altijd mogelijk om de afdrukkwaliteit van een fotostudio te evenaren, maar voor courante kantoortoepassingen (afbeeldingen, grafieken, enz.) is er niet het minste probleem.

Met welke criteria moet u rekening houden bij het kiezen van een laserprinter?

 • De afdrukresolutie, uitgedrukt in dots per inch (dpi). Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afdrukken zullen zijn (zonder dat u als het ware de afzonderlijke "puntjes" ziet) Doorgaans is een resolutie van 300 dpi voldoende om een uitstekende afdrukkwaliteit te bekomen voor courante toepassingen.
 • De afdruksnelheid, uitgedrukt in pagina's per minuut (ppm).
 • De geluidsproductie, uitgedrukt in decibel. Sommige printers beschikken over een "stille modus", al kan die gepaard gaan met een lagere afdrukkwaliteit.
 • Het energieverbruik
 • De verbindingsmogelijkheden: via bekabelde aansluiting (via Ethernetpoort) of via Wi-Fi om draadloos af te printen vanop uw pc, tablet of smartphone
 • De opwarmtijd voorafgaand aan het afdrukken van de eerste pagina
 • Specifieke mogelijkheden zoals afdrukken in recto-verso, wat vandaag al standaard is op toestellen in het middengamma, of elektronisch documentbeheer voor multifunctionele laserprinters (o.a. scannen naar pdf-bestanden, enz.). Het interne geheugen heeft een invloed op het aantal lopende afdruktaken dat simultaan verwerkt kan worden.
 • De compatibele papierformaten en de laadwijze (bak, meerdere papierlades, plateau)

Hoeveel kost een laserprinter?

De prijzen starten al vanaf 60 EUR voor een zwart-witmodel en 100 EUR voor een kleurenprinter. Hoe meer opties en mogelijkheden, hoe hoger de prijs uiteraard. Multifunctionele laserprinters (zowel afdrukken, scannen als kopiëren) zijn uiteraard ook duurder dan toestellen die enkel afdrukken.