PROFESSIONELE KOPIEERMACHINESVergelijk de beste leveranciers & bespaar!
PROFESSIONELE KOPIEERMACHINES
Vergelijk de beste leveranciers & bespaar!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat
Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!

Printers: De functies en voordelen van een 3D printer

Leestijd: 3 min

Enkele jaren geleden klonk het volkomen ongeloofwaardig dat we voorwerpen driedimensionaal zouden kunnen afdrukken. Vandaag ligt de aanschaf van een ‘gewone’ 3D printer binnen ieders bereik en op professioneel vlak ontstaan revolutionaire ontwikkelingen.

 3D printer

Het principe van een 3D printer

Eenvoudig uitgelegd kunt u met deze techniek digitale bestanden omzetten in tastbare voorwerpen, die laagje na laagje worden opgebouwd. Een vergelijkbare techniek gebruikt men bij medische CT-scans. Eigenlijk ligt de oorsprong bij de rapid-prototyping industrie, waarbij men in zo weinig mogelijk tijd een prototype van iets wil maken. Voor deze nieuwe productietechniek, die men ook additive manufacturing noemt, worden al diverse materialen gebruikt. Aansturing gebeurt door CAD (Computer-Aided-Design) en STL-bestanden (Surface Tesselation Language) die een ontwerp opdelen in geometrische vormen, nl. driehoekjes.

 

3D printer: verschillende technieken

  • Met granulaat:

Het basismateriaal is een fijn poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyester, polyurethaan…). Poederlaagjes worden met elkaar verbonden door middel van warmte zodat ze een vaste vorm aannemen. De aansturing gebeurt zoals bij inkjetprinters via een CAD-bestand. Het is een snelle methode die het mogelijk maakt om modellen in kleuren te printen.

  • FDM (Fused Deposition Modelling):

Als basismateriaal gebruikt men filamenten, rollen met kunststofdraden. De laagjes worden opgebouwd door gesmolten polymeren op een supportlaag te spuiten. De voornaamste filamenten zijn ABS, waarmee u snel volume realiseert, en PLA voor experts die nauwkeurige resultaten wensen. Deze methode is de eenvoudigste en meest betaalbare.

  • Stereolithografie:

Het basismateriaal bestaat uit fotopolymeren die op licht reageren. Het UV-licht activeert de printkop en zet de vloeibare stof om in op elkaar aansluitende vaste laagjes.

Een vergelijkbare methode werkt met een speciale gel die men met een laser beschiet op de plekken die hard moeten zijn. De verbindingstussenlaag kan men achteraf manueel verwijderen of men dompelt het model onder in een vloeistof die de tussenlaag oplost.

  • Laminated Object Manufacturing

Gewoon printpapier is hier het basismateriaal. Het procedé voegt de papierlagen samen tot een 3D-model.

 

Actuele toepassingen

  • Voor thuisgebruik bestaan er betaalbare 3D-printers, meestal op basis van filamenten.
  • Een andere mogelijkheid is dat u digitale ontwerpen downloadt via (gratis) online bibliotheken of dat u software downloadt waarmee u foto’s of objecten in 3D-formaat scant. Deze bestanden kan u online naar gespecialiseerde bedrijven sturen die ze voor u in reële voorwerpen omzetten.
  • Kunstenaars en mode- of interieurontwerpers hoeven geen dure en echte prototypes meer te maken, maar gebruiken deze toepassing als productiemethode voor een eerste ontwerp, een uniek verkoopproduct of een kleine productieserie. De mogelijkheden zijn legio: juwelen, schoenen, brillen, kleding, lampen, vazen…
  • Architecten vervangen steeds meer handgemaakte maquettes vervangen door 3D-modellen.

In de medische sector kan er al bot en kraakbeen uit kunststof worden geprint en experimenteert men volop om met menselijke cellen als basismateriaal!

 

Voordelen 3D printer

  • Ondernemers zoals kunstenaars, designers en architecten besparen met 3D-printing enorm veel tijd en geld omdat het manuele aspect wegvalt net als het investeren in dure materialen voor een prototype.
  • Ze realiseren hun resultaten ook veel sneller.
  • Green Printing: Omdat lokaal enkel geproduceerd wordt wat men nodig heeft, worden transport en goederenopslag tot een minimum beperkt. Er wordt volop geëxperimenteerd om zoveel mogelijk milieuvriendelijke basisgrondstoffen te gebruiken, zoals gerecycleerd plastic of zand…
  • In zowat alle sectoren is men het erover eens dat deze toepassing toelaat snellere arbeidsresultaten te boeken, dat er bespaard wordt op materiaalaankoop voor prototypes en dat de arbeidsduur verkort.

 

Wist u dit?

In Suzhou in China is met een 3D-printer van 40m lang, bijna 7m hoog en 10m breed een appartementsgebouw neergepoot van 5 verdiepingen en een villa met een oppervlakte van 1100 m2. Het gebruikte basismateriaal was een mengeling van gemalen puin en industrieafval, vermengd met sneldrogend cement en een verharder. Het gebouw, geproduceerd uit holle, losse elementen werd ter plaatse gemonteerd, verstevigd met staal en geïsoleerd. De bouwonderneming gaat in de toekomst ook bruggen en wolkenkrabbers printen!