Vergelijk de beste leveranciers & bespaar!
Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!
Hoe uw professionele printer kiezen?
In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door het digitale zouden we printers kunnen beschouwen als een van de laatste tastbare links tussen het virtuele en het reële. Of met nog een andere metafoor zouden we kunnen stellen dat een printer de "stem" is van een computer, en in het geval van een multifunctionele printer (die zowel print, scant als kopieert) zelfs de stem en de ogen.
Aangezien printers al bijna net zo lang bestaan als computers, zijn ze ook voortdurend mee blijven evolueren. Er bestaan vandaag dan ook verschillende technologieën en verschillende types printer en het is niet altijd even evident om de juiste keuze te maken.
Welke objectieve criteria kunnen u helpen om een verstandige keuze te maken?
Geeft u best de voorkeur aan een gewone printer of aan een multifunctional? Welke toestellen zijn het best geschikt voor uw specifieke behoeften?
Hoe uw printer kiezen: de belangrijkste criteria
De belangrijkste criteria om uw keuze te bepalen, zijn onder meer de afdruktechnologie, de afdrukresolutie, de afdruksnelheid, de aansluitings- en verbindingsmogelijkheden, en voor de multifunctionals de kenmerken van de scanner, met ook hier in de eerste plaats de scanresolutie.
We geven wat meer uitleg bij elk van deze criteria.
De afdruktechnologie
Al zolang printers bestaan, is de gebruikte afdruktechnologie het belangrijkste criterium om voor een bepaald type printer te kiezen.
Na het zowat volledig verdwijnen van de vroegere naald- of matrixprinters, werd de keuze veelal herleid tot de volgende tweedeling:
- Een inkjetprinter (die dus inkt op het papier spuit) maakt een hogere afdrukkwaliteit mogelijk maar is veel trager. De aankoopprijs van deze types ligt lager maar de gebruikskosten zijn hoger.
- Een laserprinter is veel duurder in aankoop maar kan ook veel hogere afdrukvolumes aan, tegen veel hogere afdruksnelheden, en de meerkost van toners ten opzichte van inktpatronen of cartridges wordt gecompenseerd doordat laserprinters langer meegaan (uitgedrukt in aantal afgedrukte pagina's).
Intussen is die redenering op een aantal vlakken achterhaald: de prijs van laserprinters is gedaald, de prestaties van inkjets zijn gestegen, ...
U kunt de keuze voor een bepaalde printer dan ook beter niet langer uitsluitend baseren op de gehanteerde afdruktechnologie, maar ook rekening houden met de onderstaande criteria:
De afdrukresolutie
De afdrukresolutie (scherpte van de afdrukken) wordt uitgedrukt in dots per inch en is geen almachtige maar toch een redelijk betrouwbare indicatie voor de afdrukkwaliteit.
Een resolutie van 1200x1220 dpi mag vandaag toch beschouwd worden als een minimum.
De afdruksnelheid
De afdruksnelheid is de snelheid waartegen een printer pagina's afdrukt van de afdruktaken die naar hem werden verzonden.
Afdruksnelheden van 10 tot 30 pagina's per minuut zijn vandaag gebruikelijk voor inkjetprinters. Maar let op: de afdruksnelheden die door de fabrikanten worden opgegeven, zijn vaak de snelheden voor afdrukken in zwart-wit en bij een lage afdrukkwaliteit. Het afdrukken van een kleurenfoto bijvoorbeeld in de best mogelijke afdrukkwaliteit zal veel meer tijd in beslag nemen.
Het feit of een printer al dan niet in staat is om automatisch recto-verso af te drukken kan eveneens een impact hebben op de afdruksnelheid.
De gebruikskosten (kosten verbruiksartikelen)
De gebruikskost of kostprijs per afgedrukte pagina is eveneens een cruciaal criterium en vertegenwoordigt eigenlijk de totale afdrukkost. Deze kost kan sterk variëren van printer tot printer en is minder afhankelijk van de aankoopprijs van het toestel dan van de kostprijs voor de verbruiksartikelen zoals cartridges en toners en hun levensduur.
De (indicatieve) printkost per pagina wordt vermeld in de technische info van de verschillende modellen, al moet u er vaak goed naar zoeken. In elk geval doet u er goed aan te informeren naar de kostprijs van de "consumables" of verbruiksartikelen (cartridges, toners, drums, enz.) alvorens een printer aan te schaffen.
Het aantal cartridges dat wordt gebruikt (1 tot 6 voor kleurenprinters) heeft eveneens een impact op de gebruikskosten.
De aansluitings- en verbindingsmogelijkheden
Op welke manier u verbinding kunt maken met een printer is uiteraard ook van groot belang. Hoe meer verbindings- en aansluitingsmogelijkheden, hoe beter uiteraard.
Bekabelde aansluitingen gebeuren tegenwoordig bijna uitsluitend via een USB-kabel voor lokale printers en via een Ethernet-kabel (netwerkkabel) voor netwerkprinters (verschillende overdrachtsnelheden via het netwerk, gaande van 100 MB tot 10 GB per seconde).
Bij de draadloze verbindingen maakt WiFi het mogelijk om eenvoudig verbinding te maken met het (bedrijfs)netwerk, en Bluetooth om een verbinding te maken met draagbare toestellen.
Of een bepaald model printer al dan niet over een geïntegreerde kaartlezer en een touchscreen beschikt, is eveneens een criterium dat thuishoort in deze categorie.
Voor multifunctionele printers: de resolutie van de scanner
Aangezien veel printers vandaag meer kunnen dan alleen afdrukken, is het zaak om ook de kwaliteit van die andere functies te beoordelen. Bij de zogenaamde multifunctionals is de resolutie van de scanner een doorslaggevend element (zowel bij het faxen, kopiëren als scannen).
Net zoals voor het afdrukken wordt die resolutie uitgedrukt in dots per inch en is een resolutie van 1200x1200 dpi vandaag toch het minimum.
Gewone printer of multifunctionele printer?
Printers kunnen vandaag vaak meer dan alleen documenten afdrukken. De zogenaamde "multifunctionals" kunnen ook scannen, fotokopiëren, faxen... en hebben onder impuls van de particuliere markt ook de bedrijfsmarkt veroverd. Toch blijven ook monofunctionele printers goed weerwerk bieden. Moet u uw printer kiezen in functie van zijn veelzijdigheid?
Waarom hebben multifunctionele printers de markt veroverd?
De keuze voor een multifunctional biedt gebruikers heel wat voordelen.
We zetten er enkele op een rijtje:
- Multifunctionele printers zijn bijzonder compact. Uiteraard nemen ze vaak iets meer plek in dan een monofunctionele printer, maar in vergelijking met de drie of vier toestellen die ze vervangen (printer, fotokopieermachine, scanner, fax) zijn ze bijzonder plaatsbesparend.
- Multifunctionele printers bieden een degelijke kwaliteit voor elk van hun functies. Bij de betere multifunctionals is het kwaliteitsverschil ten opzichte van afzonderlijke toestellen voor elke functie klein geworden of zelfs verdwenen.
- Multifunctionele printers zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. Daardoor kunnen ze ingezet worden in de meest uiteenlopende omgevingen, ook onafhankelijk (zonder dat ze aangesloten zijn op een computer. Zo is het mogelijk om ze via een smartphone te gebruiken als kopieermachine, om documenten in te scannen en rechtstreeks te versturen via e-mail of het gedigitaliseerde document op te slaan in de cloud, enz.
Waarom blijven ook monofunctionele printers in sommige gevallen een goede keuze?
Niettemin zien we dat er ook heel wat monofunctionele printers aanwezig blijven op de kantoren- en bedrijfsmarkt.
Daar zijn meerdere verklaringen voor:
- Het feit dat gebruikers soms al over ander toestellen beschikken voor specifieke functies.
- Het feit dat monofunctionele printers soms hogere prestaties leveren voor heel specifieke taken, bijvoorbeeld voor het afdrukken van foto's
- Het feit dat de kostprijs per pagina soms lager ligt, zeker in het geval van laserprinters
- En uiteraard ook het feit uiteraard dat sommige gebruikers nu eenmaal voldoende hebben aan een toestel dat documenten afdrukt (geen behoefte aan andere functies).
Printers voor specifieke toepassingen
Sommige printers zijn bij uitstek geschikt voor specifieke toepassingen. We zoomen in op 4 voorbeelden: inkjet fotoprinters, sublimatie fotoprinters, grootformaatprinters en 3D-printers.
Inkjet fotoprinters
Voor het afdrukken van foto's is inkjettechnologie (vloeibare inkt die op het blad gespoten wordt) aanbevolen: ze levert duidelijk betere resultaten op dan laserprinters.
Opgelet: dezelfde printer kan verschillende afdrukresoluties hebben voor zwart-wit en voor kleur. Voor voldoende detail bij het afdrukken van kleurenfoto's is een resolutie van minstens 5760 × 1440 dpi aanbevolen.
Sommige bedrijven moeten foto's rechtstreeks kunnen afdrukken, zonder tussenkomst van een computer.
Dat kan ofwel:
- via een geheugenkaartje (flashgeheugen, SD-kaart enz.) en een printer die beschikt over een kaartlezer
- via een digitale camera die via een USB-kabel wordt aangesloten op de printer
Indien dergelijk gebruik voorzien is, dient u er uiteraard over te waken dat de printer wel degelijk over deze mogelijkheden beschikt.
Sublimatie fotoprinters
Sublimatieprinters zijn compact en bijzonder geschikt voor foto-afdrukken, veelal in het formaat 10 x 15 cm.
Bij sublimatieprinters wordt er niet gewoon inkt op het papier gespoten zoals bij inkjets maar worden er voor elke hoofdkleur inktdampen in opeenvolgende lagen op het speciaal papier aangebracht. De afdrukkwaliteit ligt hoger dan bij inkjets. De inktdampen trekken onmiddellijk in de ondergrond, waardoor de afdrukken onmiddellijk droog zijn en ook lichtbestendig doordat er eveneens een beschermende coating wordt aangebracht.
Het nadeel? De inktcartridges en het papier zijn duur, waardoor de afdrukkost van foto's hoog ligt (vaak hoger dan bij een professionele fotoafdrukservice).
De courante printerfabrikanten hebben doorgaans ook sublimatieprinters. De prijzen starten vanaf 70 EUR en kunnen oplopen tot meerdere honderden euro's.
De techniek van het sublimeren wordt ook gebruikt in ander professioneel materiaal, bijvoorbeeld voor het afdrukken van geplastificeerde kaarten (kras- en slijtvast).
Grootformaatprinters: ook de prijzen zijn een maatje meer
Wie onder meer plannen, affiches of banners wil afdrukken, alles wat groter is dan A4-formaat eigenlijk, heeft nood aan een zogenaamde grootformaatprinter, ook vaak plotters genoemd. Courante modellen printen A3 (29,7 x 42 cm), daarboven moet u vaak bijkomend investeren. Wat zowat alle grootformaatprinters gemeen hebben, is dat hun prijzen goed weerstand hebben geboden aan de neerwaartse prijsdruk op de printmarkt de voorbije jaren. De prijzen starten doorgaans pas bij 500 euro en kunnen oplopen tot boven de 10.000 euro.
Als u dus maar occasioneel moet afdrukken in groot formaat, kunt u zich beter wenden tot een professionele afdrukservice.
Professionele drukkerijen kunnen vaak 20 tot 50m2 per uur bedrukken met gespecialiseerde en erg dure machines.
3D-printers: alsmaar betaalbaarder
3D-printers maken gebruik van zogenaamde prototyping-technologie. Doe maakt het mogelijk om fysieke prototypes (objecten dus) af te drukken in kunststof (die verkocht wordt per gewicht) op basis van een computerbestand afkomstig van 3D-modeling of 3D-designsoftware (pakketten zoals 3ds max, Blender, Google Sketchup...).
Deze techniek is stilaan de kinderschoenen ontgroeid en vindt steeds meer toepassingsmogelijkheden. Meer en meer bedrijven schaffen zich dan ook een 3D-printer aan en ook op de particuliere markt vinden 3D-printers meer en meer aftrek.
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn 3D-printers niet onbetaalbaar. Fabrikanten zoal Solidoodle, MarketBot en Ultimaker bieden al 3D-printers aan voor minder dan 500 euro en professionele modellen vanaf 1000 euro. De afdrukkost voor een klein object bedraagt ongeveer 1 euro.