PROFESSIONELE KOPIEERMACHINESVergelijk de beste leveranciers & bespaar!
PROFESSIONELE KOPIEERMACHINES
Vergelijk de beste leveranciers & bespaar!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat
Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!

Printers: Een Ink of laserprinter kopen?

Leestijd: 2 min

De keuze tussen een inkjet- en laserprinter hangt af van de printbehoeften van uw bedrijf. Print u veel of weinig? Wilt u in kleur printen? Hoe hoog moet de resolutie (printkwaliteit) zijn? De printertypes hebben eigen pluspunten die beantwoorden aan verschillende printbehoeften. Een overzicht.

De inkjetprinter

In een inkjetprinter wordt vloeibare inkt gebruikt. Die inkt wordt als het ware gesproeid op het papier. Het grote voordeel van inkjetprinters? Ze zijn relatief goedkoop in aankoop en leveren mooie resultaten.

De afdrukkwaliteit heet resolutie en wordt uitgedrukt in ‘dots per inch’ (dpi). Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de detailweergave van uw prints.

Met een resolutie van 300 à 600 dpi kunt u teksten of facturen printen. Wilt u een foto met alle details en een goede kleurweergave printen, dan is 1200 dpi het minimum. We moeten hierbij vermelden dat de cartridges (de inkt) duurder is dan inkt van een laserprinter, ook ‘toner’ genoemd. Hou er ook rekening mee dat u de cartridge gemiddeld na 500 afdrukken moet vervangen. Bij een laserprinter moet u dat pas na ongeveer 2500 prints doen. Conclusie: een inkjet is vooral geschikt als u geen grote aantallen moet printen.

De laserprinter

Bij een laserprinter wordt een soort poeder (toner) aan het papier gehecht met behulp van een zogenaamde drum. Deze fotogevoelige rol trekt de toner aan met elektrische ladingen, en hecht zo de toner op het papier. Die toner is dan wel duurder dan inkt voor een inkjetprinter, maar u kunt er veel meer prints mee maken. Met andere woorden: als er veel wordt geprint in uw bedrijf, is een laserprinter een betere keuze want de kosten per pagina zijn lager.

3D-printen

Voorwerpen printen – echte voorwerpen -, het lijkt wel science fiction, maar dat is het al een tijdje niet meer. Tegenwoordig kunt u echte zaken printen met 3D-printer. Maar hoe werkt zo’n printer?

  1. Eerst wordt een digitaal ontwerp gemaakt met software zoals Rhinoceros, AutoCAD of SolidWorks.
  2. Dit ontwerp wordt dan omgezet in een zogenaamd .STL-formaat dat geschikt is om te printen. Dan wordt het ontwerp in dunne lagen opgedeeld op de computer.
  3. Nu kan de 3D-printer aan de slag. Het toestel print, laagje na laagje, een volledig voorwerp. 

 Ink of laserprinter kopen

Voordeel laserprinter: de afdruksnelheid

Een goedkopere laserprinter haalt bij een zwart/wit afdruk een snelheid van 10 à 20 prints per minuut. Duurdere modellen kunnen gemakkelijk het dubbele hiervan halen. Laserprinters maken doorgaans meer prints per minuut dan inkjetprinters. Een laserprinter werkt immers met tonerpoeder, wat - in tegenstelling tot inkt - amper droogtijd vergt.

Inkjet

Pluspunten

+ Relatief goedkoop

+ Hoge resolutie

+ Goede kleurenafdruk

+ Laag stroomverbruik

Minpunten

- Inktis duur

- Print relatief traag

- De inktpatronen drogen

  uit als ze niet worden gebruikt

- Niet watervast

Laser

Pluspunten

+ Hoge afdruksnelheid

+ Voordelige prints

+ Watervast

Minpunten

- Duur in aankoop

- Hoog stroomverbruik