Product / Dienst

Ontdek de vaakst gestelde vragen over Maaltijdcheques

Kun je de rollen van een betaaldienstverlener en een betaalgateway in online betalingen uitleggen?

 

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen een betaaldienstverlener (betaalprovider of PSP) en een betaalgateway. Beide spelen een cruciale rol in het faciliteren van online betalingen, maar ze hebben verschillende functies.

De Betaalgateway : De digitale poortwachter

Een betaalgateway fungeert als een beveiligde verbinding of 'poort' tussen de webwinkel van de handelaar en de betaalverwerker (de partij die de daadwerkelijke transactie met de banken afhandelt ). Het is een technologie die de gevoelige betaalinformatie van de klant (zoals creditcardgegevens) versleutelt en veilig doorstuurt naar de betaalverwerker en vervolgens het antwoord (goedkeuring of afwijzing) terugkoppelt naar de webwinkel. De betaalgateway is dus primair een doorgeefluik van informatie.

De Betaaldienstverlener : De alles-in-één oplossing

Een betaaldienstverlener daarentegen biedt een veel bredere waaier aan diensten. Een PSP is een bedrijf dat alle aspecten van het online betaalproces voor de handelaar verzorgt. Dit omvat doorgaans:

  • De integratie met verschillende betaalmethoden: Denk aan iDEAL, creditcards, Bancontact, PayPal, etc. De PSP zorgt ervoor dat de handelaar niet met elke betaalmethode afzonderlijk een contract hoeft af te sluiten.
  • De betaalgateway: De PSP levert vaak ook de betaalgateway als onderdeel van hun dienstenpakket.
  • De verwerking van de betalingen: De PSP werkt samen met acquirers (de banken die de betalingen ontvangen) om de daadwerkelijke geldoverdracht te regelen.
  • De beveiliging en compliance: PSP's zorgen voor de naleving van veiligheidsstandaarden zoals PCI DSS.
  • Rapportage en administratie: Ze bieden vaak tools voor het inzien van transactieoverzichten en het beheren van terugbetalingen.

 

Kort samengevat

Je kunt de betaalgateway zien als de technische infrastructuur voor de overdracht van betaalinformatie, terwijl de betaaldienstverlener de allesomvattende service is die de handelaar ontzorgt op het gebied van online betalingen, van de integratie tot de verwerking en de administratie. Vaak werkt een betaalgateway als onderdeel binnen de diensten van een betaaldienstverlener.

Ontdek andere vragen over Maaltijdcheques :

Product / Dienst: vaak gestelde vragen :

Voor meer info over Maaltijdcheques ga naar Onze koopgids

Wat is het verschil tussen een betaaldienstverlener en een betaalgateway?