Telefooncentrale: Vergelijk de voorstellen & Bespaar!
Telefooncentrale: Vergelijk de voorstellen & Bespaar!
Onze erkende leveranciers bevinden zich over gans België. Onze erkende leveranciers bevinden zich over gans België.

Telefooncentrales: Wat is een softphone?

Leestijd: 2 min

Telefoons zijn vandaag computers en pc’s zijn evengoed telefoons… We bellen met onze smartphones, maar we kunnen er net zo goed mee surfen op het internet, applicaties downloaden, videoconferenties houden etc… Een actuele toepassing die mobiliteit, flexibiliteit en tal van functionaliteiten moeiteloos combineert ontdekt u in de softphone.

 Softphone

Wat is een softphone?

Eigenlijk gaat het om telefonie-software die u op een pc, smartphone of tablet installeert om te kunnen bellen via het internet. Er komt helemaal geen hardware aan te pas. U heeft er enkel een snelle internetverbinding voor nodig, een pc, smartphone of tablet en eventueel een headset met microfoon of webcam.

Er bestaan versies die u gratis kunt downloaden of professionele software waarvoor u moet betalen.

Gekende toepassingen die niet 100% als softphones kunnen beschouwd worden, maar die wel identiek functioneren zijn Skype, Google Hangouts of Windows Live Messenger. Het verschil zit voornamelijk in het feit dat zij hun eigen netwerk gebruiken, terwijl de andere versies communiceren via open SIP-standaarden , waarbij alle communicatievormen maar één infrastructuur nodig hebben.

Welke functies biedt een softphone?

Afhankelijk van de gekozen software (gratis of betaald) kan u er net zo veel mee als met andere telefoons, en soms nog meer:

 • Telefoongesprekken of videoconferenties vanop afstand houden met meerdere personen tegelijk
 • U kunt meerdere gesprekslijnen tegelijk gebruiken
 • U kunt doorschakelen, een wachtmuziekje installeren, gesprekken opnemen, bestanden, foto’s of filmpjes doorsturen, gemiste oproepen of berichten checken…
 • U kunt chatten
 • U kunt uw mailbox synchroniseren
 • De software is compatibel met allerlei andere software of randapparatuur zoals luidsprekers, USB-sticks, microfoons, vergadertelefoons, webcams…

Voor wie is deze toepassing interessant?

 • Voor mensen met een mobiel beroep die verkiezen om via het kantoornummer gecontacteerd worden is dit een praktische oplossing.
 • Ook callcenters, telewerkers en supportmedewerkers gebruiken dit systeem veelvuldig.
 • Mensen die regelmatig in verschillende filialen van een bedrijf werken of op beurzen halen hun voordeel uit bellen via een softphone.
 • Omdat deze manier van bellen over het internet gratis is of stukken goedkoper dan mobiel bellen is het een ideale oplossing voor al wie overal en op elk moment wil telefoneren.

Waarop moet u zeker letten?

 • Ga na of de software die u kiest compatibel is met uw besturingssysteem (Windows, Mac, Linux…).
 • Heeft u voldoende aan de gratis formules zoals die van Google Hangouts of  Skype, die enkel hun eigen netwerk gebruiken? Of is het belangrijk dat u de open standaarden van SIP kan gebruiken, want met een flexibel open protocol kan u al communicatieprocessen tussen alle mogelijke toestellen en communicatievormen opzetten zoals audio, video, directe of indirecte communicatie…
 • Vergelijk alle extra functies en kies in die context de juiste software die uw specifieke behoeften invult.
 • Houd er rekening mee dat sommige providers uw SIP zouden kunnen blokkeren als ze ontdekken dat u een handige gratis softphone heeft geïnstalleerd! Misschien is het interessanter om toch een betalende versie te verkiezen, want u zal altijd stukken goedkoper bellen dan met een andere formule.