PROFESSIONELE KOPIEERMACHINESVergelijk de beste leveranciers & bespaar!
PROFESSIONELE KOPIEERMACHINES
Vergelijk de beste leveranciers & bespaar!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat
Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!
Ontvang tot 4 Kopieermachine offertes op Maat Vergelijk & Bespaar tot wel 30%!

Printers: Printers vergelijken: de aandachtspunten

Leestijd: 3 min

Een geschikte printer kiezen hangt af van uw gebruikersprofiel en uw budget. Voordelen en functies van de verschillende types afzonderlijk worden uitvoerig besproken in andere artikelen van onze informatiegids. De belangrijkste aandachtspunten hebben betrekking op het volume dat u print, op nuttige extra functionaliteiten, op wat u hoofdzakelijk afdrukt (foto’s of tekst) en of dit vooral in zwart/wit of in kleur gebeurt.

 Printers vergelijken

Printers vergelijken: actuele trends

 • Omdat het nieuwe werken flexibiliteit impliceert, is de nieuwste generatie apparaten voornamelijk draadloos. Op netwerkprinters, zowel laser- als inkjettoestellen, kunt u meerdere pc’s aansluiten en via Wi-Fi communiceren met uw smartphone of tablet.
 • Met multifunctionele apparaten  kunt u zowel scannen, faxen en kopiëren. Zelfs de goedkoopste versies hebben al de nodige basisfuncties en zijn dikwijls compact. Zo bespaart u ruimte en geld!
 • Naast extra functionaliteiten zoals het koppelen aan een netwerk of smartphones of tablets met Wi-Fi verbinden is gebruiksvriendelijkheid belangrijk. Dat begint bij het installeren: voor de recente besturingssystemen zijn geen driverinstallaties meer nodig, maar volstaan software of een cd-rom. Ook eenvoudige bediening, updating en onderhoud zijn pluspunten.
 • A3-printers  kennen alsmaar meer succes dankzij de toegevoegde waarde om op groot formaat af te kunnen drukken. De kwaliteit is de laatste jaren enorm verbeterd en de kostprijs per afgedrukte pagina gedaald. Zo vermijden bedrijven dure kosten bij de drukker.
 • Hetzelfde succes zien we bij de all-in-one kleurenlaserprinter . De nieuwste modellen werken erg snel en leveren haarscherpe kwaliteit.
 • Fabrikanten besteden vandaag veel aandacht aan milieuvriendelijkheid: apparaten zijn uitgerust met een eco-stand om minder energie te verbruiken (Energy-Star-label).

 

Printers vergelijken in functie van uw behoeften

De onderstaande tabel schetst in grote lijnen welk type printer het beste past bij uw verbruiksprofiel.

Type afdruk

Beperkt gebruik

Veelvuldig gebruik

Vooral zwarte tekst

Inkjet / Monochrome laser

Monochrome laser

Gekleurde tekstdocumenten 

Inkjet

Kleurenlaser

Foto’s gemiddelde kwaliteit

Inkjet of kleurenlaser

Kleurenlaser

Foto’s hoogwaardige kwaliteit

Inkjet

Inkjet / Kleurenlaser met polymeertoner

 

Ziet u op tegen een dure aankoop? Dan kunt u ook een huurovereenkomst afsluiten. Daarover vindt u meer uitleg in het volgende artikel .

 

Inktcassettes en tonercartridges

Het is aan te bevelen dat u vooraf een berekening maakt van uw inktverbruik, want ook die factor kan meebepalend zijn voor uw aanschaf.

 • Inkjetcartridges:
  • U heeft de keuze tussen nieuwe, originele cassettes geproduceerd door de fabrikant, tussen gerecycleerde en opnieuw gevulde originele exemplaren door de fabrikant of alternatieve of klooncartridges.  Deze laatste bevatten nooit originele inkt, maar zijn aanzienlijk goedkoper. Belangrijk is dat ze compatibel zijn met uw printer.
  • Veel fabrikanten werken vandaag met afzonderlijke patronen in elke kleur. Dit heeft het voordeel dat u een cassette pas vervangt als één bepaalde kleur op is. Gecombineerde cartridges moet u helaas weggooien als er één bepaalde kleur op is. Ook bestaan er hoge capaciteitspatronen onder de benaming ‘High Capacity’ of ‘High Yield’ of eenvoudigweg ‘XL’.
 • Tonercartridges:
  • Ook hier kunt u kiezen tussen originele, gerecycleerde of klooncartridges.
  • De nieuwste polymeertoners zijn energiebesparend, lijnen scherper af en fleuren de kleuren van uw afbeeldingen op.  

Wat betekent CMYK op een inktcassette?

CMYK staat voor vierkleurendruk en beslaat alle kleuren van het kleurenspectrum:

 • C = cyaan (blauwtinten)
 • M = magenta (roodtinten)
 • Y = yellow (geeltinten)
 • K = key (zwarttinten)

Zijn alle papiersoorten geschikt voor alle soorten printers?

Op elke verpakking van alle papiersoorten is vermeld voor welk type printer het geschikt is.

 • Op papier voor intkjetapparaten is een dunne coatinglaag aangebracht waardoor de inkt niet uitloopt en sneller opdroogt.
 • Papier voor (kleuren)laserprinters herkent u aan de gladheid en de dikte en het is ook extra wit. De gladheid maakt het ongeschikt voor inkjetprinters omdat de inkt dan uitloopt.
 • Fotopapier: voor laserapparaten moet het aan hoge temperaturen kunnen weerstaan en inkjetapparaten moeten grote hoeveelheden vloeibare inkt kunnen verwerken.
 • Milieuvriendelijk papier draagt labels zoals FSC (Forest Stewardship Council) dat papier garandeert van houtvezels uit duurzaam beheerde bossen of vezels van gerecycleerd papier. Soms is het papier elementair of totaal chloorvrij gebleekt.