Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!
Waterkoelers: Waterkoeler: gefilterd water
Het blijft een eeuwig discussiepunt: is water uit waterkoelers wel veilig en gezond? Waarom zou u niet gewoon leidingwater uit de kraan drinken? Hieronder helpen we alle misverstanden uit de wereld en lichten we toe hoe het water in zo’n koelsysteem gezuiverd wordt.
Is het zinvol om leidingwater extra te zuiveren?
In zowat alle West-Europese landen, dus ook in België, kunt u in principe kraantjeswater drinken, want de drinkwatermaatschappijen moeten zich aan heel wat richtlijnen houden en worden streng gecontroleerd. Toch zal de kwaliteit en hardheid in elke regio verschillen, want ze hangt ook af van de bodemgesteldheid. Elke drinkwatermaatschappij zal u graag de gewenste informatie bezorgen.
De hoofdreden waarom bedrijven en particulieren voor een waterkoeler kiezen is dat het water door het filtersysteem nog beter gecontroleerd wordt en meestal ook lekkerder smaakt.
Producenten streven ernaar u gezond basisch water te laten drinken, met een minimum pH-waarde > 7 (onder die grens wordt alkalisch water ongeschikt voor consumptie). Om een resultaat te bekomen dat alle vervuilende elementen, onaangename geuren en smaken verwijdert, integreren fabrikanten de meest innovatieve waterfilters in waterkoelers.
Toegepaste technieken voor gefilterd water
Naargelang het type waterkoeler bestaan er verschillende filtersystemen, die veel meer in hun mars hebben dan enkel chloorgeur en –smaak wegnemen.
Heel populair zijn combi-waterkoelers, die u toelaten zowel gekoeld, bruisend, warm of heet water te kiezen, zoals in koude- en warmedrankenautomaten.
- Voor basic drinkwaterfonteinen en koude-drankautomaten gebruikt men dikwijls filters van het pre-coat-type met actieve-koolfilters in poedervorm. Deze verticaal geïnstalleerde waterfilters verwijderen alle onzuiverheden waaronder ook asbestvezels en bacteriële organismen tot 0,5 micron.
- Toestellen die ook warme dranken leveren hebben vaak als extra een ingebouwd doseersysteem om kalk te stabiliseren, zodat de kalkafzetting beperkt wordt.
- De meeste fabrikanten integreren een combinatie voor omgekeerde osmose. Deze bestaat uit een tweefase-filter met koolstof en sedimentfilter ter voorkoming van bacteriegroei en om zand-, roest- en ijzerdeeltjes tegen te houden. Soms voorzien ze nog een extra GAC-carbonfilter, gemaakt van kokosbast. Sommige actieve-koolfilters zijn bewerkt met een zilvercoating voor nog meer efficiëntie.
- Wie rivier-, sloot- of grondwater wil gebruiken als drinkwater voor een waterkoeler dient te weten dat een keramische sponsfilter of Doulton-filter met 1 tot 0,2 microngaatjes een zo sterke zuiveringsfunctie heeft dat het naast kalk tot 99,99% van de bacteriën tegenhoudt.
- Het gekozen filtersysteem houdt ook rekening met de maximum temperatuur van het te behandelen water en met de maximale waterdruk.
Controleorganisme voor gefilterd water
Producenten en verkopers zullen natuurlijk alle argumenten uit de kast halen om u te overtuigen van hun product, maar dat geeft u geen garanties. Met bovenstaande informatie bent u al een eind op weg, maar we raden u aan ook te checken of het apparaat beschikt over een NSF-certificaat. De National Sanitation Foundation stelt een aantal strenge criteria voorop waaraan degelijke waterbehandelingsmethoden moeten voldoen. Zo’n waterkwaliteitslabel is dus een eerste geruststelling. Vergeet echter ook niet dat gefilterd water enkel perfect van kwaliteit is als u de richtlijnen van de fabrikant naleeft en ervoor zorgt dat filters op tijd en stond vervangen worden.