Uw waterdispenser nu al vanaf 1€ per dag!
Waterkoelers: Waterkoeler: gezond drinkwater
Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. De hoeveelheid die we dagelijks verliezen door transpireren, ademen enz. moet constant aangevuld worden zodat ons lichaam in optimale conditie blijft. Veel drinken is dus de boodschap!
Drinkwater: hoeveel per dag?
Dat is voor elke persoon verschillend: leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, omgevingstemperatuur… spelen een rol. Zonder water droogt ons lichaam uit en dat houden we maximum 3 dagen vol. Om ons immuunsysteem op peil te houden en ons te beschermen tegen ziektes, voor het transport van voedingsstoffen en mineralen en om afvalstoffen af te voeren hebben we gemiddeld dagelijks 1 à 2 liter water nodig. Wie te weinig drinkt krijgt last van vermoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen enz.
Hoe gezond is ons drinkwater?
Heel wat mensen vrezen nog altijd dat water uit de kraan niet veilig en niet lekker is, of dat er te veel chloor in zit. Daarom blijven waterproducenten vlot hun producten in flessen verkopen.
De samenstelling van drinkwater is inderdaad niet overal hetzelfde, want die hangt af van de ‘bron’, namelijk het grond- of oppervlaktewater en van de behandeling die het ondergaat bij de drinkwatermaatschappij of bij de producent.
Eén ding is wél zeker: drinkwatermaatschappijen zijn bij wet verplicht om het leidingwater (van bron tot eindproduct) te analyseren op minstens 60 parameters. Deze moeten voldoen aan de strenge normen die gelden in Vlaanderen en Europa en die gebaseerd zijn op de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Elke normoverschrijding moet gerapporteerd worden aan de overheidsdiensten, die eventueel kunnen beslissen dat de waterlevering tijdelijk dient stopgezet. Concreet betekent dit dat drinkwater uit de kraan 100% veilig is.
In dit ‘gezonde’ drinkwater zitten een aantal mineralen zoals calcium en magnesium die we als noodzakelijke ‘nutriënten beschouwen. De toevoeging van chloor is belangrijk, want dit zorgt voor een effectieve ontsmetting om schadelijke bacteriën te vermijden. Vindt u een eventuele chloorgeur of -smaak storend? Dat is zo verholpen als u het water even laat ‘ademen’ in een open recipiënt.
Is er een verschil wanneer drinkwater gefilterd wordt in een leidingwaterkoeler?
Fabrikanten van waterkoelers doen hun uiterste best om hun klanten het perfecte water aan te bieden. Daarom rusten zij hun waterkoelers uit met speciale filters, meestal een combinatie van een sedimentfilter (om de grove deeltjes zoals zand en metalen op te vangen), een actieve-koolstoffilter en een GAC-carbonfilter zodat ook chloor, kalk, herbiciden en pesticiden worden tegengehouden. Als u de filters op tijd vervangt zoals voorgeschreven, dan drinkt u altijd supergezond, veilig en lekker water.
Daarnaast zullen producenten een ideale pH-waarde nastreven, tussen 7,3 en 7,5, en zorgen ze voor een goede mineralendosering met < 1 mg nitrieten, < 25 mg nitraten en < 500 mg droog residu per liter. Zij beogen dit resultaat, zowel voor het leidingwater via filtering in hun waterkoelers als voor het water in de bidons voor de flessenkoelers.
In sommige regio’s is het water hard, en daarom raden sommige leveranciers toestellen met het omgekeerde-osmose-systeem aan. Dat wordt niet altijd positief onthaald, want daardoor worden alle mineralen uit het water gehaald, zodat u eigenlijk ‘leeg’ of ongezond water drinkt. Hard water is enkel ‘ongezond’ voor uw huishoudapparaten en sommige leidingen omdat ze kalkaanslag veroorzaken. In dat geval is het aan te raden het omgekeerde-osmose-systeem enkel te gebruiken op uw warmwatercircuit.