Bedrijfswagens: Ontvang gratis meerdere offertes!
Bedrijfswagens: Ontvang gratis meerdere offertes!

Bedrijfswagens

De vaakst gestelde vragen over Bedrijfswagens

Alle vaak gestelde vragen over Bedrijfswagens zien

Iedereen die een eigen onderneming heeft kan voor zichzelf of voor hun personeel een bedrijfswagen aanschaffen. Maar wat is er eigenlijk allemaal mogelijk op het gebied van bedrijfswagens en met welke fiscale regelingen dient u rekening te houden? En wat zijn exact de mogelijkheden om een bedrijfswagen te financieren?

Bedrijfswagens 

Het type bedrijfswagen

Geheel van uw werkzaamheden afhankelijk heeft u de keuze uit verschillende soorten bedrijfswagens. Wanneer u de wagen enkel wilt gebruiken om u of uw werknemers van A naar B te brengen, dan heeft u vaak genoeg aan een personenwagen. Is het echter de bedoeling dat de wagen ook materialen, zoals bouwmateriaal, schildermateriaal etc. vervoerd, dan heeft u al snel een bestelbus nodig.

Het type brandstof

Vaak leggen bedrijfswagens flink wat kilometers af. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een wagen die rijdt op diesel.  Om de brandstofkosten beter in de gaten te houden en een beetje te drukken kunt u gebruik maken van een tankpas. Hiermee kunnen u en uw werknemers makkelijk en vaak goedkoper tanken. De factuur krijgt u wekelijks of maandelijks.

Het financieren van een bedrijfswagen

In veel bedrijfssectoren is het hebben van een bedrijfswagen onmisbaar. Het is echter wel een hele uitgave, waarbij u er verstandig aan doet om goed over de financiering van het voertuig na te denken. Wat zijn voor u de mogelijkheden en voor welke financieringsvormen komt u in aanmerking? Dat zijn vragen om goed bij stil te staan voordat u overgaat tot aanschaf van een bedrijfswagen.

  • Een bedrijfswagen kopen U kunt een bedrijfswagen kopen, waardoor u in één betaling eigenaar bent van het voertuig. U hoeft dan relatief weinig geregeld te worden en de bedrijfswagen is meteen van u. de bedrijfswagen maakt deel uit van de activa van het bedrijf en dus aftrekbaar. Niet ieder bedrijf kan een dergelijk bedrag echter in één keer missen, vooral niet als er meerdere bedrijfswagens aangeschaft moeten worden.
  • Financial lease U heeft tevens de mogelijkheid een bedrijfswagen niet direct te kopen, maar te leasen. We onderscheiden daarin twee vormen van lease. Eén van deze vormen is financial lease. Wat houdt dit precies in? U koopt als het ware de bedrijfswagen, maar een derde partij zorgt voor de financiering ervan. Om deze financiering af te lossen betaalt u maandelijks een bedrag en spreekt u een looptijd af waarbinnen u deze lening aflost. Aan het einde blijft er vaak dan nog een restbedrag over. U heeft dan de keuze om de bedrijfswagen voor dit bedrag aan te kopen of om te kiezen voor een nieuwe bedrijfswagen die u ook weer laat financieren. Het voordeel van financial lease is dat u de bedrijfswagen toe kunt voegen aan uw balans (u bent direct eigenaar), maar tegelijkertijd houdt u geld over voor andere doeleinden.
  • Operational lease Een andere vorm van financiering is operational lease. Het verschil met financial lease is dat u bij deze vorm niet direct eigenaar van het voertuig wordt. De leasemaatschappij leent of verhuurt de bedrijfswagen als het ware aan u en blijft zelf eigenaar van het voertuig. Deze leasevorm is vaak iets goedkoper dan financial lease.

De kosten De kosten van een bedrijfswagen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het merk en type voertuig dat u kiest. In het volgende schema krijgt u een indicatie van de kosten bij directe aankoop en lease.

Financieringsvorm

Kosten

Aankoop

€ 30.000 (gemiddeld)

Financial lease

€ 600 per maand (gemiddeld)

Operational lease

€ 500 per maand (gemiddeld)

Fiscale voordelen Met het aanschaffen van een bedrijfswagen zijn veel fiscale voordelen te behalen. Kiest u bijvoorbeeld voor een milieuvriendelijke bedrijfswagen, dan kan het zijn dat u een extra investeringsaftrek op mag geven voor de belasting.