Telefooncentrale: Vergelijk de voorstellen & Bespaar!
Telefooncentrale: Vergelijk de voorstellen & Bespaar!
Onze erkende leveranciers bevinden zich over gans België. Onze erkende leveranciers bevinden zich over gans België.

Telefooncentrales: De voordelen van een analoge telefooncentrale

Leestijd: 3 min

Misschien denkt u bij een analoge telefooncentrale aan een groot bedrijf waar een telefoniste van negen tot vijf massa’s toetsen bedient op een ouderwetse, complexe installatie die veel plaats in beslag neemt. Dat beeld klopt al lang niet meer. De basisprincipes gelden nog, maar dankzij innovatieve toepassingen hebben de actuele versies van vandaag nog altijd succes.

 Analoge telefooncentrale

Het grote verschil tussen een digitale en een analoge telefooncentrale

De PABX-centrale  (= Private Automatic Branch Exchange) is nog altijd een fysieke hardware-centrale die via een circuit-geschakeld netwerk over een koperen (A)DSL-lijn binnenkomende gesprekken aanneemt en deze kan doorschakelen naar interne toestellen. De transmissie van zowel spraak- als datagegevens kan ook over een ISDN-verbinding van glasvezel- of coaxkabel. Bij digitale telefonie worden spraaksignalen gereduceerd tot een digitale stroom en de overdracht verloopt sprongsgewijs (uitgedrukt in bits), ofwel tijd-geschakeld of pakket-geschakeld over het digitale telefoonnetwerk.

Analoge telefonie in een nieuw kleedje

Zowel particulieren als bedrijven hechten veel belang aan kwaliteit, maar ook aan verbindingssnelheid en aan interessante functionaliteiten. Fabrikanten en telefonie- en netwerkproviders spelen hier slim op in:

 • De standaardfuncties liggen in dezelfde lijn als die van digitale centrales: automatische telefoniste met keuzeprogramma, doorschakeling, ruggenspraak, ruimtebewaking, wachtmuziek, blokkeringsfunctie, telefoonconferenties…
 • De keuze aan moderne, goedkope ‘huiscentrales’ met bijvoorbeeld 2 analoge buitenlijnen en 6 tot 8 binnenlijnen is ruim en biedt altijd een waslijst aan basisfuncties.
 • Sommige systemen kan u uitbreiden met modules voor extra ISDN-buitenlijnaansluitingen of andere apparaten die op het ISDN-systeem werken.
 • Professionele centrales zijn soms voorzien van geïntegreerde VoIP-kanalen  die online kunnen geactiveerd of geüpgraded worden, zodat u ook via het internet kan bellen.
 • Als uw telefooncentrale ook via het internet bereikbaar is, verlenen specifieke applicaties u vanuit eender welke locatie toegang, zodat u kunt checken of iemand gebeld heeft of een bericht heeft achtergelaten. Ook als u de doorschakelfunctie niet heeft aangezet, kan u die vanop afstand activeren.
 • Met sommige nieuwe installaties koppelt u traditionele, analoge telefonie aan innovatieve spraaktransmissie via VoIP. Ook netwerkleveranciers stellen handige oplossingen voor met data- en connectiviteitsproducten voor spraak-/data-integratie.
 • Hybride telefooncentrales laten u toe uw bestaande PABX-installatie om te bouwen tot een IP-PBX-centrale.
 • Netwerkproviders bieden voordelige triple-formules: internet, mobiele en vaste telefonie.

Praktische en financiële voordelen

 • Analoge telefooncentrales werken makkelijk en efficiënt.
 • Wie een beetje vergelijkt, ontdekt beslist gunstige belvoorwaarden. Intern bellen kost trouwens niets!
 • Als u een combipakket internet/vaste en mobiele telefonie onderschrijft bij een telecomprovider, geniet u van goede voorwaarden, waarbij vast en mobiel bellen altijd erg voordelig is en nationale gesprekken zijn soms zelfs gratis.
 • Voor particulieren en KMO’s zijn er goedkope basisversies met alle essentiële basisfuncties en voldoende binnen- en buitenlijnen die een goede spraakkwaliteit garanderen. Dikwijls kunt u er beveiligingsapparatuur, deurtelefoons en –openers op aansluiten, hoorapparaten of betaalterminals…
 • De betere installaties blijven altijd operationeel, ook bij stroomstoring.
 • Netwerkleveranciers bieden op maat uitgewerkte oplossingen voor grote ondernemingen met een haast onbeperkt aantal telefoonlijnen en goede servicecontracten. Wie opziet tegen een te grote investering kan ook een huur- of leasingoptie nemen met een maandabonnement.
 • U kiest voor een betrouwbare en veilige, maar ook schaalbare oplossing, die mee kan groeien met uw bedrijf: u kunt op elk moment uitbreiden met extra lijnen of met bijkomende diensten.
 • Als u extra telefoontoestellen aanschaft: analoge modellen zijn altijd goedkoper dan digitale!