Telefonie providers: ontvang tot 4 gratis offertes
Telefonie providers: ontvang tot 4 gratis offertes

Telecom operatoren: Internet kabel: glasvezelkabel

Leestijd: 1 min

Grote bedrijven hebben een steeds snellere internetverbinding nodig met een steeds groter volume. Met internet via glasvezelkabels kan dit gerealiseerd worden. Glasvezelkabels zijn echter nog niet overal in België beschikbaar.

Internet kabel: technologie

Een aantal Belgische internetproviders, als Belgacom en Telenet bieden internet via glasvezelkabels aan. Glasvezelkabels kunnen worden gebruikt voor datacommunicatie met een hoog volume. De kabel is gemaakt van glasvezel welke licht transporteert. Dit kan erg grote snelheden kan behalen op grote afstanden en zonder dat er veel volume verloren gaat.

Hierdoor kan de verbindingssnelheid oplopen tot meerdere GB per seconde, zowel voor de download als de upload. De volumes kunnen tegenwoordig oplopen tot 100 Mbps.

Er bestaan verschillende verbindingsopties:

FTTN (Fiber to the neighbourhood)

FTTC (Fiber to the curb)

FTTB (Fiber to the building)

FTTH (Fiber to the home)

FTTO (Fiber to the office)

Internet kabel

Internet kabel: volume

De meeste glasvezelaansluitingen worden geleverd met apparatuur die snelheden tot maximaal 100 Mbps kunnen behalen. Deze snelheid is echter afhankelijk van de leveranciers en overige factoren. De geleverde snelheden zijn, in tegenstelling tot ADSL, symmetrisch. Dit betekend dat de download- en upload snelheid gelijk zijn.

Internet kabel: installatie

Wilt u gebruik maken van glasvezel binnen uw bedrijf, dan zal u een aansluiting moeten laten aanleggen. Dit kan enkel wanneer er een glasvezelnetwerk beschikbaar is in uw omgeving. Wanneer dit het geval is, dan kunt een aansluiting aanvragen bij uw telecomprovider.

U kunt de aansluiting zelf doen, maar wanneer het gaat om een aansluiting met meerdere pc’s dan is het aan te raden om dit over te laten aan de installateur van uw provider. U betaald hier een eenmalige aansluitkost voor.