OFFERTES MAALTIJDCHEQUES VOOR BEDRIJVENVraag online uw gratis offertes aan voor het gebruik van maaltijdcheques
OFFERTES MAALTIJDCHEQUES VOOR BEDRIJVEN
Vraag online uw gratis offertes aan voor het gebruik van maaltijdcheques
Cheques, kaart of smartphone, diensten, voordelen…
Vergelijk de verschillende oplossingen!
Cheques, kaart of smartphone, diensten, voordelen…Vergelijk de verschillende oplossingen!

Kosten verbonden aan maaltijdcheques

Leestijd: 2 min

Als u maaltijdcheques wilt toekennen aan uw werknemers, dan dient u de cheques eerst aan te vragen en moet u rekening houden met een aantal kosten.

Aanvragen

Maaltijdcheques kunnen probleemloos aangevraagd worden via uw sociaal secretariaat. U zult wel dossier- en verwerkingskosten aan uw sociaal secretariaat betalen om dit in orde te brengen, soms zelfs elke keer dat u cheques aanvraagt.

Elektronische maaltijdcheques kunt u ook rechtstreeks bestellen bij de leveranciers of bedrijven die de cheques verdelen (Edenred, Sodexo, E-ve, Monizze). Op die manier ontsnapt u aan een deel van de kosten die uw sociaal secretariaat aanrekent, maar dan moet u wel ook alle berekeningen en follow-up zelf doen en daar kruipt vaak heel wat tijd in. Vooral bij grotere bedrijven met veel werknemers is het dan ook raadzaam om dit toch door een sociaal secretariaat te laten uitvoeren.

Maaltijdcheques: deel werkgever en deel werknemer

Als werkgever betaalt u maximaal 6,91 euro per maaltijdcheque die u toekent aan uw werknemers. De werknemer dient minimaal 1,09 euro te betalen op elke cheque die wordt ontvangen. De verrekening van deze kosten gebeurt rechtstreeks via de loonfiche. Werknemers krijgen hier dus geen aparte afrekening van.

 Kosten maaltijdcheques

Waarde van de maaltijdcheque

Er is geen maximumbedrag vastgelegd voor de totale waarde van een maaltijdcheque. Wel is er een maximumbedrag bepaald dat door de werkgever betaald mag worden, namelijk 6,91 euro per cheque. Men kan dus probleemloos beslissen om een hoger bedrag per cheque toe te kennen maar in de praktijk betekent dit dat het aandeel van de werknemer zal stijgen (lees: die zal dus meer gaan betalen), waardoor dit zelden wordt gedaan. De meest gebruikelijke waarde voor een maaltijdcheque is 8 euro. Dit is de optelsom van de maximumbijdrage van de werkgever en de minimumbijdrage van de werknemer.

U kunt ervoor kiezen om aan verschillende categorieën van medewerkers maaltijdcheques van een verschillend bedrag toe te kennen, maar dan moet u wel goed controleren of de werknemers in kwestie effectief tot dezelfde categorie behoren en hetzelfde werkregime hebben. Anders loopt u het risico om boetes te krijgen.