Kantoormeubilair: Ontvang Gratis Tot 4 Offertes!
Kantoormeubilair: Ontvang Gratis Tot 4 Offertes!

Kantoormeubelen: Ergonomische bureaustoel

Leestijd: 2 min

Rugklachten, nekklachten, hoofdpijn, allen kunnen te maken hebben met een slechte werkhouding. Repetitief werk of een lange tijd in de zelfde houding werken kunnen zorgen voor klachten, die kunnen leiden tot ziekteverlof. Een goede zithouding kan bij een kantoorfunctie de klachten doen verminderen. Een ergonomische stoel is hiervoor een goed hulpmiddel.

Ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoel: gezond zitten

Zo’n 80% à 90% van de Belgen heeft een verkeerde zithouding. Door een verkeerde zithouding aan te nemen wordt de natuurlijke s-vorm van de ruggengraat niet voldoende ondersteund. De rug wordt hierdoor langdurig plaatselijk bellast. Een verkeerde zithouding kan leiden tot rugklachten, nekklachten, zenuwafknellingen, aderafknellingen, ademhalingsproblemen, weefselirritatie enzovoort. Een goede zithouding is dus van groot belang. Het zal zorgen voor meer productiviteit bij de werknemers en minder ziekteverzuim.

Wat is een goede zithouding? Er zijn vijf basisvoorwaarden die een optimale zithouding ondersteunen:

  • De juiste zithoogte

De hoogte van het zitgedeelte is erg belangrijk voor een goede zithouding. Bij een te hoge zitting kan men moeilijk met de voeten bij de grond. Dit kan afknelling van de benen veroorzaken en bemoeilijkt het opstaan. Een te lage zitting zorgt voor een onjuiste houding van de rug en kan afknelling van de darmen veroorzaken. De juiste zithoogte kan worden vastgesteld door rekening te houden met twee punten:

1)  De benen dienen in een hoek van 90? op de grond te staan

2)  Er moet een vlakke hand tussen de knie en het zitgedelete van de stoel kunnen worden geschoven.

  • De juiste zithoek

Ook de zithoek speelt een belangrijke rol bij de zithouding. De beste zithoek is een vaste waarde tussen 95? en 105?. Wanneer de zithoek schuiner is, zakt de rug in door onderuithangen.

  • De juiste zitdiepte

Wanneer de zitdiepte van de stoel te diep is gaat men onderuit hangen. Een bolle rug is het gevolg. Bij een juiste zitdiepte sluit het lichaam goed aan op de onderzijde van de rugleuning.

  • De juiste armhoogte en –breedte

Bij een goede zithouding worden de armen goed ondersteund. Wanneer de armleuning niet hoog genoeg zijn zit men automatisch onderuitgezakt, om de armen te kunnen laten steunen. Dit heeft een bolle rug ten gevolg. De armen moeten in een hoek van 90? kunnen rusten op de armleuningen.

  • De juiste ondersteuning van het zitvlak

Een goede ondersteuning van de wervelkolom is essentieel. Een te hoge belasting van de lendenwervels is in 70 à 80% van de gevallen de oorzaak van rugklachten. De hoogte en dikte van de lendensteun (de zitting van de stoel) moet verstelbaar zijn.