Defibrillator : ontvang tot gratis offertes
Defibrillator : ontvang tot gratis offertes
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!
Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.
Ontvang de prijsoffertes van de beste leveranciers in 1 minuut!Vergelijk & rust uw bedrijf voor de beste prijs uit.

Defibrillator

In België worden elk jaar ongeveer 10.000 gevallen van hartfalen geregistreerd. Het plaatsen van een defibrillator op een openbare plek of in uw bedrijf kan de overlevingskans verhogen van >10% naar meer dan 70%, afhankelijk van de situatie. Wat zijn de verschillende apparaten, wat kosten die, wie kan ze bedienen en hoe? Wij leggen u alles uit.

 Defibrillators

Wat is een defibrillator? 

Een defibrillator is een draagbaar apparaat dat ventrikelfibrilleren kan opsporen en analyseren bij een slachtoffer van cardiorespiratoire stilstand. Dit apparaat kan ook een elektrische schok geven om het hartritme van de patiënt te herstellen. Ook nu nog is plots hartfalen de belangrijkste doodoorzaak van overlijden bij volwassenen.

Er bestaan 2 categorieën defibrillators: diegene die alleen gebruikt worden door opgeleid medisch personeel en de andere, die « automatische externe defibrillators » (AED) genoemd worden. Deze laatste kunnen vandaag de dag door iedereen gebruikt worden in openbare gelegenheden, zoals in een bedrijf. Om het gebruikt te vergemakkelijken, zijn er 2 soorten defibrillators ontwikkeld:

De volautomatische AED

De gebruiker hoeft geen beslissingen te maken, want de volautomatische AED kan zelf het hartritme van het slachtoffer analyseren, het elektrocardiogram, en besluiten of het ritme “schokbaar” is. Wanneer ventrikelfibrilleren wordt vastgesteld, wordt de elektrische schok toegediend met behulp van elektrodes die rechtstreeks op het lichaam zijn geplaatst, direct op de huid. Zowel gezondheidsprofessionals als gewone mensen, ook zonder opleiding, kunnen de automatische externe defibrillator gebruiken.

De halfautomatische AED

Net zoals bij een volautomatische AED zal een halfautomaat een analyse maken van het hartritme om na te gaan of een schok noodzakelijk is. Indien dat het geval is zal het toestel aan de gebruiker vragen op een knipperende knop te drukken. Verder zijn deze toestellen volledig gelijk aan de volautomatische AED’s.

Het is zeker niet zo dat een half- of volautomatische AED beter is dan de andere, alles hangt af van de omgeving waarin het toestel geplaatst zal worden. Vraag daarom eerst na welke AED het meest geschikt is voor uw bedrijf.

Hoe wordt een defibrillator gebruikt? 

Dankzij zijn batterijen werkt dit draagbare elektrische apparaat geheel onafhankelijk. Dankzij zijn batterijen werkt dit draagbare elektrische apparaat geheel onafhankelijk. Bij uw AED, waar steeds een batterij en elektroden inbegrepen zijn, hoort ook altijd een interventiekit om u bij te staan tijdens de reanimatie.

Nog voordat u de defibrillator gebruikt, moet u deze 2 reflexen hebben:

  1. Hulpdiensten waarschuwen, 100 of 112.
  2. Beginnen met hartmassage zolang de AED niet gebruiksklaar is.

In een bedrijf of elders zijn de defibrillators duidelijk zichtbaar geplaatst op een plek waar veel mensen langs komen. Overigens bestaan er zelfs smartphone apps waarmee u gemakkelijk een defibrillator kunt lokaliseren.

Wat betreft timing, is het ideaal om binnen 5 minuten te beginnen met ingrijpen bij een persoon met hartproblemen. Zo doet u dat:

- Leg het slachtoffer plat op de grond. Als de grond van metaal is, verplaatst u het slachtoffer naar een niet-metalen ondergrond, of leg hem op een deken. Verplaats het lichaam ook als de grond vochtig is.

- Open de doos en zet het apparaat aan.

- Knip met de schaar de kleding open indien nodig, scheer en droog de borst indien dat het plaatsen van de elektrodes vergemakkelijkt.

- Volg de instructie van de defibrillator.

Voor meer veiligheid in uw bedrijf, geeft u uw medewerkers een opleiding voor het gebruik van de AED. Er bestaan groepsopleidingen die in een uur plaatsvinden. U kunt ook de aanbevelingen volgen van de BRC (Belgische Raad voor reanimatie) die de completere reanimatiecursussen (volwassene, kind, baby) ondersteunt. U kunt u ook wenden tot het Belgische Rode Kruis die u cursussen biedt van 8 uur of 5 sessies van 3 uur.

Wat kost een defibrillator?

In België worden defibrillators verkocht vanaf ongeveer € 1150 excl. BTW voor instapmodellen en € 2000 excl. BTW voor de meer geperfectioneerde apparaten.

De prijs van de vervangingsonderdelen varieert per merk. U krijgt bijvoorbeeld een batterij voor rond de€ 200 / € 500 excl. BTW of een vervangende set elektrodes tussen de € 50 en € 200 excl. BTW. 

Wat betreft het onderhoud van uw apparatuur, bieden sommige leveranciers een gratis dienstverlening. Controleer dat, en vraag meerdere offertes aan!

Wat is de wetgeving in België op het gebied van defibrillators?

In zekere mate verplicht de wet geen enkel bedrijf om een AED aan te schaffen. Daarentegen is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder om de veiligheid van zijn werknemers te waarborgen en om maatregelen voor risicopreventie te nemen, welke dan ook. Impliciet is het dus sterk aan te raden voor bedrijven om zich uit te rusten!

Wat zijn de uitgegeven Koninklijke besluiten in België rondom defibrillators?

(Deze 2 wetten gelden niet voor medisch personeel, artsen of verpleegkundigen)

- Wet van 12 juni 2006: elke persoon is bevoegd om een automatische externe defibrillator te gebruiken in het kader van reanimatie.

- Wet van 21 april 2007: veiligheids- en andere voorwaarden inzake de defibrillator.

Aan de andere kant vormen de uitvoeringsbesluiten ook een geheel aan regels die opgevolgd moeten worden, zoals bijvoorbeeld: het beschikken over een geschikte opbergplek voor de defibrillator en zijn verbruiksartikelen, beschikken over de passende aanwijsborden (pictogrammen) op de koffer of de tas waarin de defibrillator zit …

De bestuurder van de onderneming is ook aangewezen als verantwoordelijk voor de defibrillator en alle praktische aspecten verbonden aan het gebruik of het onderhoud. Zo moet de eigenaar van de apparatuur verplicht een melding van ter beschikking stellen van een automatische externe defibrillator aan het directoraat-generaal van de Basisgezondheidszorg en Crisisbeheer via een officieel formulier.

Tenslotte is het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever om te letten op het goede onderhoud van de AED, waarvan de opvolging nauwkeurig moet worden genoteerd in een onderhoudsboekje.