Adressenbestanden : Ontvang & Vergelijk Gratis Offertes!
Adressenbestanden : Ontvang & Vergelijk Gratis Offertes!

Adressenbestanden: Database kopen of huren: hoeveel kost het?

Leestijd: 2 min

Het is niet zo dat u veel betaalt voor een adressenbestand met heel veel adressen en weinig voor een beperkt aantal gegevensbestanden. Hoe specifieker u de gegevens wenst en hoe meer extra diensten u wilt, hoe meer u ervoor zal betalen.

Aankoop- en/of huurkosten

Bepaalde adressenbestanden kunt u gratis downloaden, zoals de contactgegevens van alle Vlaamse overheidsdiensten via deze link: https://www.vlaanderen.be/vlaamse-regering

Sommige adressenbestanden koopt u kant-en-klaar voor 100 of 200 euro als software of op CD-ROM. U krijgt dan meestal ‘veel’ adressen, die echter enkel basisinformatie bevatten en die niet gesegmenteerd zijn.

Als u een database nodig heeft voor eenmalig gebruik zal het voordeliger zijn om ze te huren dan te kopen. De prijs hangt niet enkel af van het aantal adressen, maar vooral van de extra segmenten die u vraagt.Een gemiddelde prijs kunnen we u niet voorleggen omdat er zoveel factoren meespelen. Een overzicht van deze factoren:

  • Hoe meer adressen u afneemt, hoe goedkoper de prijs wordt. Verschillende offertes leveren prijsverschillen op tussen € 0,02 en € 0,20 voor het gebruik van een B2B-adresbestand met bedrijfsnaam, straat, nummer, postcode, gemeente, telefoon, fax, BTW-nummer, rechtsvorm en de belangrijkste activiteitensector.
  • Bij Select Post kunt u een database B2C-adressen huren vanaf € 0,11 per basisadres bij een erg grote hoeveelheid (500.000 adressen). Voor kleinere aantallen betaalt u meer per adres. Kopen kan niet.
  • Elke leverancier zal een bedrag aanrekenen voor dossierkosten of het vervaardigen van de matrix en meestal ook een minimum facturatiebedrag of minimum afname van adressen eisen.
  • Sommige bedrijven specificeren exact wat u voor welk onderdeel van een bestand betaalt. Het laagste bedrag betaalt u bijvoorbeeld voor een bedrijfsnaam, maar voor een telefoonnummer of mailadres betaalt u al snel drie keer zoveel. Namen van contactpersonen kosten nog meer.
  • Voor elke selectie op specifieke kenmerken (segmentatie) betaalt u een vast extra bedrag. Bij sommige leveranciers betaalt u bijvoorbeeld € 50.- per 1000 adressen voor een extra selectie. Bij andere leveranciers ligt dit bedrag een stuk hoger, maar vertrekt men niet vanuit het aantal adressen.

De prijs voor extra diensten hangt helemaal af van wat u eist, want het gaat dan al snel om maatwerk (planning, uitwerken, verzending en opvolging van een campagne). Dit bespreekt u altijd vooraf met de leverancier.