Tijdregistratie: Gratis Gratis tot 4 Offertes!
Tijdregistratie: Gratis Gratis tot 4 Offertes!

Wat is een mobiele prikklok?

Leestijd: 5 min

Bedrijven weten dat het correct registreren van arbeidsuren niet altijd zo eenvoudig is. Dat geldt des te meer sinds de opmars van telewerken of thuiswerken. Werknemers bevinden zich niet noodzakelijk meer in de bedrijfsgebouwen, wat het moeilijker maakt om hun gepresteerde uren bij te houden...
Gelukkig brengen mobiele prikkloksystemen soelaas, zelfs als uw teams op locatie werken.
Ontdek in dit artikel alles wat u moet weten over mobiele tijds- en aanwezigheidsregistratie dankzij mobiele prikkloksystemen, die niet alleen handig zijn maar ook makkelijk te implementeren.

Wat is een mobiel prikkloksysteem?

De term "mobiele prikklok" zegt u misschien niet zoveel, maar toch zijn deze systemen nu al een revolutie voor de manier waarop arbeidsprestaties van werknemers worden bijgehouden.
Ze zijn in de eerste plaats geschikt voor teams die "op het terrein" of "op de baan" werken en voor telewerkers of thuiswerkers, omdat ze hen de kans bieden in en uit te klokken via een smartphone, computer of tablet. Gedaan dus met eerst langs kantoor te passeren om in te klokken of met dagen waarvoor er totaal geen zicht is op de arbeidsprestaties is! Dankzij een mobiele prikklok voert elke werknemer makkelijk zelf de aanvangs- en eindtijden van zijn werkdag in, waar hij of zij zich ook bevindt.

En daar stopt het niet... Mobiele prikklokken maken het mogelijk om nog heel wat meer nuttige informatie te verzamelen. Zo zijn ze in staat om pauzetijden te berekenen, afwezigheden te registreren, de planning en de voortgang van opdrachten te monitoren, overuren en de recuperatie ervan bij te houden, en ga zo maar door.
Al die gegevens kunnen geraadpleegd worden door zowel de werknemer als de werkgever en worden rechtstreeks doorgespeeld aan de HR-afdeling of personeelsdienst. Dat bespaart heel wat kostbare tijd bij de loonsadministratie en de berekening van salarissen!
Kort samengevat, verhogen mobiele prikkloksystemen de transparantie en maken ze flexibelere arbeidsvoorwaarden mogelijk voor uw werknemers.

Mobiele prikkloksystemen: verschillende systemen op de markt

Zoals we al aangaven, zijn mobiele prikklokken uitermate geschikt voor werknemers die extern werken. Of dat nu op locatie is of bij hen thuis, dankzij een mobiel prikkloksysteem wordt hun aanwezigheid netjes geregistreerd en rechtstreeks doorgestuurd naar de humanresourcesafdeling of personeelsdienst.
Maar niet alle mobiele prikkloksystemen werken op dezelfde manier. We zetten de belangrijkste systemen op de markt hieronder op een rijtje:

Prikklok op smartphone met geïntegreerde software

Dit is het systeem dat vandaag het vaakst gebruikt wordt door bedrijven. De smartphone zelf fungeert als prikklok en geeft de informatie door aan de software, die zich eveneens op het toestel bevindt. Handig en makkelijk voor de werknemers, alle gegevens worden automatisch doorgestuurd en verwerkt.

Prikklok op smartphone

Met dit systeem, zonder geïntegreerde software op het toestel, kunnen werknemers alleen de aanvangs- en eindtijd van hun arbeidsprestaties doorgeven. De verwerking van die gegevens gebeurt elders.

Prikklok op locatie

Dit systeem is doorgaans een klein doosje of bakje dat men makkelijk kan meenemen en dat de prikklok op kantoor vervangt. Werknemers hebben hun vertrouwde badge nodig om in- en uit te klokken.
Nuttig om te weten: een prikklok op locatie, ook wel "on premise-systeem" genoemd, lijkt op het eerste gezicht wat omslachtiger maar kan wel handig zijn wanneer meerdere werknemers vanop dezelfde locatie moeten in- en uitklokken met hun badge (bijv. op een bouwwerf). Alles hangt af van de manier waarop uw bedrijf georganiseerd is.

Voordelen van mobiele prikkloksystemen

Mobiele prikkloksystemen bieden heel wat voordelen, ongeacht het gekozen type.
We zetten hieronder de belangrijkste troeven van mobiele prikklokken op een rijtje:

Verhoogde zichtbaarheid en flexibiliteit

Dankzij een mobiele prikklok is werken buiten de bedrijfsgebouwen voortaan geen enkel probleem meer. Via de prikklok op locatie of het systeem op hun smartphone, computer of tablet, geven werknemers zelf aan of ze al dan niet aan het werk zijn. Dat maakt telewerken een stuk makkelijker en draagt bij tot flexibele arbeidsvoorwaarden!
Als werkgever biedt een mobiel prikkloksysteem u het grote voordeel dat alle gegevens in real time worden doorgestuurd (aanvangsuur, eindtijd, duur pauzes, vakantiedagen, enz.). Anders gezegd, dankzij een mobiele prikklok weet u onmiddellijk welke werknemers aan het werk zijn en hoeveel uren ze presteren!

Volledige transparantie

Prikkloksystemen worden soms beschouwd als een manier voor de werkgever om "controle" uit te oefenen op werknemers (lees: om ze in de gaten te houden) maar in werkelijkheid stimuleren ze juist een goede relatie tussen werkgevers en hun teams. Zowel de werknemers als de werkgever hebben immers toegang tot dezelfde gegevens. Dat zal een ontradend effect hebben op ongewenst gedrag bij werknemers en het zorgt er ook voor dat overuren altijd correct in rekening worden gebracht.

Vereenvoudiging van HR-procedures

Het gebruik van een mobiel prikkloksysteem maakt vooral de taak van uw HR-afdeling of personeelsdienst een stuk makkelijker. Alle gegevens worden immers automatisch geregistreerd en via WiFi of het mobiele telefonienetwerk doorgestuurd naar het HR-platform. Dat levert elk bedrijf kostbare tijdswinst op!

Offertes voor mobiele prikkloksystemen

Doorgaans omvat de prijs voor een mobiel prikkloksysteem zowel de kosten voor het materiaal als de installatie ervan. Hoe uitgebreider de mogelijkheden, hoe duurder het systeem zal zijn. Zo zult u voor een smartphoneprikklok met geïntegreerde software meer betalen dan voor een klassiek systeem dat alleen de registratie van in- en uittijden mogelijk maakt. Ook het merk en model kunnen een impact hebben op het prijskaartje.
Hoewel de prijs voor een mobiel prikkloksysteem doorgaans tussen de 2000 en 3000 EUR ligt, raden we u ten zeerste aan om eerst offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en zo de concurrentie volop te laten spelen.
Praktische info: Denkt u eraan om uw bedrijf uit te rusten met een mobiel prikkloksysteem? Vraag dan offertes aan via onze website companeo.com! Al meer dan 20 jaar brengt Companeo professionele gebruikers in contact met erkende leveranciers. Deze dienstverlening is volledig gratis en vrijblijvend. U hoeft enkel in te voeren wat uw concrete behoeften zijn en binnen de 24 uur zult u tot 4 offertes ontvangen. Waarop wacht u? Vul ons beknopt formulier in en vind het ideale prikkloksysteem voor uw bedrijf!