Boekhoudsoftware: Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48u!
Boekhoudsoftware: Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48u!

Boekhoudprogramma: Voor welk soort ondernemingen is een boekhouding software geschikt?

Leestijd: 2 min

Het marktaanbod voor boekhouding software is zo uitgebreid dat u beslist die boekhouding software vindt die uw onderneming op het lijf geschreven is. Kleine ondernemingen hoeven ook niet bang te zijn dat er hen een grote investering te wachten staat. Wie de juiste keuze maakt haalt de investering er op termijn weer uit!

boekhoud software

Boekhouding software voor zelfstandigen:

Een basis boekhouding software voorziet dat u vlot uw dagboeken kunt bijhouden, efficiënt kunt factureren en ze verwerken eventueel uw rekeningen en betalingen.

Meestal zit er ook een onderdeel BTW-administratie in een basisprogramma.

KMO’s:

Dit type onderneming zal zeker voordeel halen uit een multifunctioneel software dat kan geïntegreerd worden in andere bestaande programma’s en toepassingen.

  • Naast de  basisfuncties kan een onderdeel offertes, bestelbonnen en leveringen heel handig zijn bij het koppelen aan de facturatie.
  • Een klanten- en leveranciersadministratie linken aan uw boekhouding zal u een groot tijdsvoordeel opleveren.
  • Als u uw voorraadbeheer aan uw boekhouding koppelt, kan dit meteen verwerkt worden in de balans en de resultatenrekening.

Grote bedrijven:

Omdat dit type onderneming meestal een complexe en intensieve boekhouding voert met meerdere gebruikers zal er nood zijn aan extra functies. De betere leveranciers en zeker zij die zelf boekhouding software ontwikkelen stellen graag een compleet op maat gemaakt programma voor of werken aparte maat-modules uit.

Diverse types vennootschappen:

In functie van uw type vennootschap bestaat er aangepaste boekhouding software.

  • Samen met uw boekhouder of leverancier kunt u uitzoeken wat er het meeste geschikt is voor een coöperatieve vennootschap met beperkte of onbeperkte aansprakelijkheid (CVBA of CVOA), een gewone commanditaire vennootschap of één op aandelen, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) of een naamloze vennootschap (NV).
  • Zeker NV’s of BVBA’s moeten rekening houden met een hoge gebruikscapaciteit.

Als meerdere personen intensief (dagelijks) met het boekhoudsysteem werken moet u focussen op een efficiënt programma dat goed presteert, eenvoudig te gebruiken is en met een duidelijke overzichtelijkheid.

VZW’s (verenigingen zonder winstoogmerk) en stichtingen:

Hier bepaalt u in functie van de grootte van de organisatie welke boekhouding software geschikt is. Een kleine VZW of stichting kan zich baseren op de software van de kleine zelfstandige. Gaat het om een grote organisatie, dan kiest u zoals een KMO.

Specifieke sectoren:

Webwinkels rijzen als paddenstoelen uit de grond. Ook voor dit soort bedrijven bestaat boekhoudsoftware die offertes, orders en facturen, gekoppeld op basis van BTW-tarief in uw programma importeert en aan de juiste grootboekrekening linkt.

  • Horecazaken doen een grote stap vooruit als ze hun kassasysteem en eventueel hun loonadministratie aan hun boekhoudprogramma koppelen.
  • De detailhandel-sector is zo gevarieerd en vraagt soms om heel specifieke oplossingen. 

Software voor uw privé-huishoudboekhouding

Wie privé zijn financiële situatie onder controle wil houden kan voor een zacht prijsje handige huishoud-boekhoudsoftware downloaden en zelfs de applicatie op zijn smartphone installeren. U kan hiermee echt budgetteren want u houdt al uw banktransacties bij, uw dagelijkse inkomsten en uitgaven worden op een rijtje gezet in maandelijkse overzichten en interactieve grafieken, er zijn rapporteringmogelijkheden etc.