Boekhoudsoftware: Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48u!
Boekhoudsoftware: Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48u!

Boekhoudprogramma: Boekhoudprogramma’s vergelijken

Leestijd: 3 min

Vergelijking boekhoudprogramma's: het aanbod van boekhoudprogramma’s is in België erg groot. Bereid u dus goed voor om te weten welk pakket of welke modules voor u de geschikte oplossing bieden, zodat u achteraf niet moet vaststellen dat de software niet compatibel is met uw andere programma’s of toepassingen of dat u betaalt voor iets dat u niet gebruikt.

 boekhoudprogramma's

Vergelijk het marktaanbod in functie van uw type onderneming en behoeften

Omvang bedrijf

  • Als u een kleine zelfstandige, KMO of vzw bent, dan heeft u soms al genoeg aan een eenvoudig startpakket. Meestal kunt u later aparte modules aanschaffen als uw onderneming groeit.
  • Grotere bedrijven kunnen opteren voor een totaalpakket of een basispakket met extra modules. Ook totaalpakketten bieden bijna altijd de mogelijkheid om achteraf uit te breiden of aan te passen.

Sector

Uw keuze hangt niet alleen af van de grootte van uw bedrijf, maar ook van uw activiteitensector. Het is uiteraard logisch dat er voor een bouwonderneming andere boekhoudprogramma’s bestaan dan voor een horecazaak of een bedrijf uit de medische sector. Een accountant of fiscaal expert heeft natuurlijk nood aan nog meer gespecialiseerde en geavanceerde software.

Functionaliteiten vergelijken

  • Ga zeker na of het boekhoudprogramma dat u wilt aankopen compatibel is met uw andere programma’s/toepassingen zoals o.a. Microsoft en met de software waarmee uw boekhouder werkt. Als alles op elkaar afgestemd zijn loopt alles als een geoliede machine. U bespaart veel tijd omdat alle cijfergegevens sneller en automatisch verwerkt worden in de balans en/of de exploitatierekeningen. Dit geldt ook voor betalingstransacties.
  • Laat u grondig informeren of vraag een demonstratie van de boekhoudsoftware die u van plan bent te gebruiken, zodat u weet of u er op een praktische en soepele manier kan mee werken. Elke goede leverancier biedt ondersteuning aan of voorziet een opleiding. Bekijk ook of de visuele weergave u een duidelijk beeld van de situatie geeft.

Boekhoudprogramma kosten vergelijken

Houd rekening met het feit dat u voor de meeste boekhoudpakketten een bedrag per gebruiker per maand dient te betalen naast andere abonnementskosten en licenties. Denk dus na over welke personen er echt toegang moeten hebben tot het boekhoudprogramma.

  • Bij de meeste gehuurde online boekhoudprogramma’s zullen automatisch upgrades en updates inbegrepen zijn. Check in elk geval met de leverancier hoe dit in elkaar zit, en hoe vaak programma’s worden geactualiseerd, zeker als u een boekhoudpakket koopt.
  • Online boekhoudsoftware waarbij alle afnemers eenzelfde platform gebruiken (multi-tenant-omgeving) zal goedkoper zijn omdat de aanbieder slechts één systeemomgeving beheert en onderhoudt. Er zijn geen gebruiker-licenties.

Boekhoudprogramma's: beveiliging vergelijken

Momenteel slaan software-aanbieders, accountantsorganisaties, belastingdiensten, bankensector en overheidsinstanties de handen in elkaar om een standaard ‘normenkader’ op te stellen zodat er in feite een ‘keurmerk’ ontstaat. Hierin zullen niet alleen maatstaven vastgelegd worden omtrent beveiligingsmaatregelen voor de techniek, maar ook wat betreft de kwaliteit van het ICT-beheer, de juridische omkadering en bepalingen rond specifieke functies zullen gestipuleerd worden.

Aanbieders die op hun strepen staan bezorgen u nu al een beveiligingscertificaat met de garantie dat uw gegevens worden opgeslagen binnen de E.E.R. (Europese Economische Ruimte) waar enkel strikt bevoegden toegang toe hebben.

Check bij uw leverancier of de gegevens worden opgeslagen met een geavanceerde encryptiesleutel, of ze beschermd zijn tegen diefstal, softwarefouten, hardware-problemen, etc.  Worden er beveiligde kopieën gemaakt? Zijn uw gegevens nog toegankelijk bij een faillissement of als het bedrijf ophoudt te bestaan?