BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
BEVEILIG SNEL UW BEDRIJF!
Vind de leverancier die beantwoordt aan uw behoeften
Ontvang tot 4 Offertes,
Vergelijk en maak een Keuze!
Ontvang tot 4 Offertes,Vergelijk en maak een Keuze!

Badgelezers: alles weten over hun kostprijs en werking

Leestijd: 8 min

Badgelezers zijn vandaag een van de vaakst gebruikte hulpmiddelen voor toegangscontrole. Ze zijn personaliseerbaar en groeien mee met veranderende behoeften, het is makkelijk om gebruikers toe te voegen of te desactiveren, en ze zijn handiger dan systemen met een sleutel, die al snel te beperkt worden, zelfs voor bedrijven van kleine omvang.

Bovendien bieden ze meer geavanceerde functies dan systemen met een codeklavier of dan parlofonie- of videofoniesystemen.

Welke mogelijkheden zijn dat dan? Hoe werken systemen voor toegangscontrole met een badgelezer en wat zijn de onderdelen van het systeem? Welke bedrijven zetten de toon op de Belgische markt en wat zijn hun recentste producten?

Belangrijkste functies van een badgelezer

De badgelezer is typisch een instrument voor geïndividualiseerde toegangscontrole.

Maar een badgelezer kan ook andere functies vervullen, zoals het monitoren van bezoekersstromen of zelfs het fungeren als alarmsysteem.

De badgelezer: een instrument voor toegangscontrole...

Badgelezers dienen hoofdzakelijk om toegang te verstrekken (of niet) tot beschermde zones, of het nu gaat om een kantoor, een werkplaats of om het even welke andere (bedrijfs)ruimte.

Elke gebruiker kan over een geïndividualiseerde badge beschikken die hem of haar toegang verstrekt tot bepaalde ruimtes, al dan niet binnen bepaalde tijdvakken.

Buiten die ruimtes en buiten die tijdvakken is toegang krijgen niet mogelijk (tenzij er vrije toegang is uiteraard).

En het is bovendien mogelijk om op een paar minuten al die parameters anders in te stellen.

  Biometrische toegangscontrole

  Toegangscontrole: toepassingsmogelijkheden

... maar ook voor het monitoren van bezoekersstromen...

Een andere toepassingsmogelijkheid van badgelezers is het gedetailleerd controleren van bezoekersstromen.

Aangezien elke gebruiker over een persoonlijke en elektronische badge beschikt, is het dankzij badgelezers mogelijk om exact te weten wie een bepaalde toegang op welk moment heeft gebruikt.

Daardoor kan een badgelezer perfect fungeren als prikklok die voor elke werknemer het uur van aankomst en van vertrek registreert.

Uiteraard moet de badge dan wel door zijn legitieme eigenaar worden gebruikt.

… en zelfs een functioneel alarmsysteem

Een badgelezer kan nog meer dan alleen toegang verstrekken voor gemachtigde personen of hun doorgang registreren.

's Nachts, of na de kantooruren (die ingesteld kunnen worden), kan een badgelezer een andere functie krijgen. Hij kan dan met name fungeren als een alarmsysteem voor bedrijven. Het is perfect mogelijk om het systeem zo te configureren dat er een alarmsignaal wordt geactiveerd wanneer bepaalde badges op een bepaald tijdstip worden gebruikt. Naast dergelijke gebeurtenissen die automatisch het alarm activeren, beschikken badgelezers veelal ook over een SOS-functie waarbij men door bijvoorbeeld op 2 knoppen te drukken een noodsignaal kan versturen naar de meldkamer van de bewakingsfirma of om onmiddellijke bijstand kan verzoeken.

Belangrijkste onderdelen van een systeem voor toegangscontrole met badgelezer

Een systeem met badgelezer bestaat doorgaans uit drie elementen: een programmeerstation, software, en de gebruikersinterface (in verschillende vormen).

Basisonderdelen: het programmeerstation

Het programmeerstation is wellicht het belangrijkste onderdeel van een toegangscontrolesysteem met badgelezer. Het gaat om een terminal die meestal via een USB-poort verbonden is met de centrale computer van het systeem. Zijn belangrijkste functie is het configureren van de badges of het verlenen van specifieke machtigingen aan de gebruikers: wie heeft toegang tot welke ruimtes en wanneer.

De software

Twee andere elementen die noodzakelijk zijn voor een correcte werking van het badgelezersysteem zijn de applicatiesoftware en de computer waarop die software is geïnstalleerd.

Doorgaans is die computer verbonden met een Ethernethub die de verbinding tussen de software en alle badges mogelijk maakt. De software staat in voor het registreren van de gegevens wanneer de kaarten of badges gebruikt worden en voor het opstellen van gegevensoverzichten per gebruiker (boordtabellen of spreadsheets).

Daarnaast maakt ze het ook mogelijk om toegangsmachtigingen te configureren op maat en houdt ze globaal toezicht op de infrastructuur.

Via de software is het dus mogelijk om de onderstaande zaken te beheren:

- De gecontroleerde zones (voor welke zones zijn machtigingen vereist)

- De gebruikers en hun persoonsgegevens (foto's, toegangsmachtigingen, tijdvakken, enz.)

- Bepalen van individuele (autonome) en gecentraliseerde procedures

- Speciale toegangsmachtigingen in functie van personen, plaatsen en periodes.

De gebruikersinterface (in verschillende vormen)

Gebruikers van een badgelezersysteem beschikken over een materieel item (badge, kaart, enz.) dat hen de kans biedt om toegang te vragen tot een ruimte. Die "gebruikersinterface", te vergelijken met een sleutel, neemt een verschillende vorm aan afhankelijk van de gebruikte technologie en kan al dan niet contactloos werken.

Bij niet-contactloze technologieën gaat het bijvoorbeeld onder meer om kaarten of badges met een streepjescode, met een magneetstrip of met een chip.

Bij contactloze technologieën, meestal RFID, gebeurt de uitwisseling van gegevens vanop afstand: de overdracht gebeurt via een chip die uitgerust is met een radioantenne en een elektronische zender/ontvanger. Die RFID-chip dient over voldoende opslagcapaciteit te beschikken om gegevens over de dagelijkse gebruiksstromen te kunnen bijhouden.

Het invoeren van een systeem voor toegangscontrole: op welke manier en tegen welke prijs?

Het invoeren van een systeem voor toegangscontrole met een badgelezer heeft zowel op juridisch als op economisch vlak gevolgen.

Naast het noodzakelijke budget dat u dient te voorzien, moet u ook rekening houden met bepaalde normen en regelgeving, nog vóór u de eerste badge kunt gaan configureren.

Normen en regelgeving

Allereerst dient u de arbeidswetgeving te respecteren. Dat betekent o.a. dat bedrijfsleiders als werkgever verplicht zijn om vooraf de werknemersafgevaardigden op de hoogte te brengen van hun plannen om een systeem voor toegangscontrole met badgelezer in te voeren, maar ook elke werknemer afzonderlijk. 

Kostprijs en tarieven voor badgelezers

Een raming maken van de kostprijs voor een systeem voor toegangscontrole houdt in dat u nadenkt over de specifieke behoeften van uw bedrijf, het aantal gebruikers en het aantal toegangen. De kostprijs voor de aankoop van een standaard badgelezer bedraagt zowat 50 euro maar dat bedrag kan al snel oplopen tot 300 euro afhankelijk van de functionaliteit en de technologie van het gekozen systeem. 

Gezien dat verschil en het feit dat de behoeften van elk bedrijf specifiek zijn, doet u er goed aan een beroep te doen op de diensten van professionals die u de beste oplossingen en offertes op maat kunnen aanbieden.

Enkele fabrikanten en toegangssystemen met badgelezer onder de loep

De markt voor elektronische badgelezers is volop in expansie. Merken zoals Somfy, Verisure, Legrand, IDTech en Vigik ontpopten zich tot toonaangevende namen in de sector.

We zoomen even in op hun recentere systemen om u een zicht te bieden op de actuele markttrends.

Enkele toonaangevende producenten

De onderstaande selectie van toonaangevende producenten op de markt voor toegangscontrole met badgelezers toont aan dat deze markt niet onlogisch gedomineerd wordt door bedrijven die gespecialiseerd zijn in alles wat met beveiliging te maken heeft.

- Het Franse bedrijf Somfy, dat vandaag een leiderspositie bekleedt in alles wat met domotica te maken heeft (o.a geconnecteerde alarmsystemen), was oorspronkelijk een fabrikant van zonnewering.

- Legrand is een van 's werelds grootste fabrikanten van elektrisch materiaal, zoals stopcontacten, schakelaars, enz. De link naar toegangssystemen met badgelezer ligt misschien niet voor de hand maar is allerminst onlogisch.

- Net zoals Legrand, ontwikkelde ook Vigik zijn eigen toegangscontrolesysteem met badge om bijv. professionele dienstverleners (post, energie- en telecomleveranciers, enz.) toegang te bieden tot de gemeenschappelijke delen van flatgebouwen.

- Verisure is een specialist in alarmsystemen en onderdeel van Securitas Direct, de wereldleider in beveiliging, maar concentreerde zich oorspronkelijk vooral op diensten en minder op apparatuur.

- Het Belgische IDTech is een van de weinige bedrijven die van bij de start gespecialiseerd waren in toegangscontrolesystemen. De groep biedt vandaag internationaal een gamma producten en diensten aan dat vergelijkbaar is met Securitas/Verisure, maar dan op kleinere schaal.

Slim deurslot van Somfy met geconnecteerde badgelezer

Het Slim deurslot van Somfy biedt gebruikers toegang door hun kaart of waterdichte polsband voor de kaartlezer te houden.

Het systeem maakt het mogelijk om gebruikers tijdelijk of permanent toegang te verstrekken, om tijdvakken te configureren en om waarschuwingen of alarmen te geven in bepaalde scenario's.

Het gaat ook om een "geconnecteerd" systeem, wat betekent dat de beheerder op zijn smartphone kan zien wanneer gebruikers de woning betreden of verlaten en ook waarschuwingen kan raadplegen.

De afmetingen van de kaartlezer (muurmodule) voor het Slim deurslot zijn:

- Hoogte: 75 mm

- Breedte: 120 mm

- Dikte: 22 mm 

Pakketinhoud:

- 1 RFID kaartlezer

- 3 accessoires: 1 kaart, 1 sleutelhanger, 1 polsband

- 3 AAA-batterijen,

- 1 schroevendraaier.

De prijs voor een volledig systeem begint vanaf zowat 150 euro.

Intelligent beveiligingssysteem van Verisure

Verisure biedt kaartlezers aan die het werk van beveiligingsagenten aanzienlijk vergemakkelijken.

De intelligente badgelezer van de fabrikant (V-box Pro) maakt het o.a. mogelijk om het alarm contactloos te activeren of uit te schakelen, visualiseert wie het gebouw betreedt of verlaat en schakelt 's nachts automatisch in alarmmodus.

Via de SOS-functie wordt de meldkamer van Verisure verwittigd en de app MyVerisure monitort het systeem in functie van de ingestelde parameters.

Om de prijs te weten, dient u een gratis offerte aan te vragen bij een veiligheidsadviseur.

Badgelezer 13.56 MHz voor buiten van Legrand

Een andere interessante badgelezer voor buitengebruik is de autonome kaartlezer 13,56MHz, IP55 IK10 van Legrand, verkrijgbaar in Soliroc-afwerking (hoge slagvastheid, vandalismebestendig) en met een capaciteit tot 500 gebruikers. De kostprijs voor dit type lezer is ongeveer 450 euro. De productkenmerken zijn als volgt:

- Gewicht: 925 g

- Volume: 1,62 dm3

- Autonome badgelezer IP55-IK10

- Montage in opbouw

- Afdekplaat in metaallegering

- Vandalismebestendig

- Display met achtergrondverlichting

Deze autonome lezers worden via kabels rechtstreeks verbonden met de sluitplaat of het vergrendelingssysteem van de deur, ze worden gevoed via het stroomnet en ze zijn uitgerust met 2 leds (groen/rood) en een buzzer.

Dit type badgelezers is al verkrijgbaar voor minder dan 30 euro.