ENERGIELEVERANCIER (ELEKTRICITEIT EN/OF GAS) Vergelijk en bespaar tot 15% !
ENERGIELEVERANCIER (ELEKTRICITEIT EN/OF GAS)
Vergelijk en bespaar tot 15% !
Aanbieders vergelijken Aanbieders vergelijken

Besparing van 800 megawatt door “relighting”

Leestijd: 2 min

Er kan flink worden bespaard op energie binnen de dienstensector. Relighting is de toekomst. Opnieuw nadenken over de lichtvoorzieningen in kantoren, scholen, ziekenhuizen en openbare gebouwen, kan volgens de Bond Beter Leefmilieu een besparing opleveren van meer dan 800 megawatt.

 Relighting

Wat is relighting?

Bij relighting wordt er een nieuw lichtplan ontwikkeld voor een bestaand pand, bijvoorbeeld in de dienstensector. Er wordt dus altijd gewerkt vanuit een bestaande situatie. Er dient rekening gehouden te worden met bestaande aansluitmogelijkheden, lichtpunten en eventuele obstakels. Dit in tegenstelling tot nieuwbouwprojecten waar gewerkt kan worden met een geheel nieuwe opstelling en elektriciteitinstallatie.

Met relighting wordt getracht zuiniger om te gaan met energie en een energiebesparing te realiseren zonder dat de kosten hiervoor hoog oplopen. Oftewel, minder licht dat optimaler ingezet wordt. Het kan al beginnen met het vervangen van alle oude lampen door LED lampen. In een verdergaand stadium kunnen de verlichtingsarmaturen worden omgebouwd, wat goede resultaten oplevert.

Het voordeel van relighting is de terugverdientijd. Door de relatief lage kosten van de werken is het rendement veel hoger dan wanneer de gehele lichtvoorziening wordt vernieuwd.

800 megawatt besparen met relighting

Volgens de Bond Beter Leefmilieu kan een efficiëntere verlichting, door middel van relighting, in de dienstensector een besparing van meer dan 800 megawatt opleveren. Hiervoor dient 75% van de bestaande panden, 40% op elektriciteit voor verlichting te besparen.

Relighting-werken kunnen volgens de organisatie binnen 2 maanden worden uitgevoerd en dit levert een energiebesparing van gemiddeld 50% tot 70% op. De terugverdientijd van de werken ligt gemiddeld tussen 1 en 4 jaar.

Bovendien is relighting slechts een eerste stap in de richting van energiebesparing op grote schaal, zo laat de Bond Beter leefmilieu weten. De organisatie roept de Vlaamse en federale regering op om een allesomvattend noodplan op te stellen voor energie-efficiëntie. Andere landen gingen België reeds voor, met positieve resultaten. Zo kon Japan het wegvallen van een derde van de nucleaire capaciteit van het land opvangen met enkel energiebesparingsmaatregelen.

Premie relighting

Relighting wordt nog interessanter door de premies die men kan ontvangen voor de werkzaamheden. De premie is enkel geldig voor REG-maatregelen (Rationeel Energieverbruik) uitgevoerd in een gebouw, anders dan woningen, wooneenheden of woongebouwen, dat aangesloten is op het elektriciteitsdistributienet van Infrax/Eandis. Men kan een premie ontvangen van maximaal €20.000,-.