Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Verplichte elektronische kassa: 21.000 banen verloren?

Vanaf 1 januari 2014 zal de invoering van de verplichte elektronische kassa beginnen. De kassa moet zwartwerken tegen gaan in de horeca, wat dus de nodige effecten op de banenmarkt zal hebben. Uit onderzoek blijkt dat er 21.000 jobs op de tocht komen te staan. 

Onderzoek KULeuven

Professor Joep Konings, zijn collega Maarten Goos en doctoraalstudent Koen Breemersch deden onderzoek naar de effecten van de invoering van de elektronische kassa. Hun uitkomsten zijn niet mals, 21.000 banen kunnen verdwijnen in de horeca. Dit aantal hangt natuurlijk volkomen af van het aantal zwartwerkers binnen de horeca, nuanceert Konings. Wanneer er geen zwartwerk is zullen er ook geen banen verloren gaan. Echter uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 3 banen in de horeca niet officieel is. Wanneer dit klopt zal het uit komen op zo’n 21.000 banen.

 

Elektronische kassa tegen zwart werken

De elektronische kassa die wordt ingevoerd beschikt over een blackbox die elke transactie registreert. Hierdoor zullen zwarte inkomsten onmogelijk worden en hierdoor het zwart uitbetalen van zwartwerkers ook.

 

Doordat de kosten van de overgang van zwart naar wit veel kosten met zich meebrengt voor horecaondernemingen wordt er gevreesd voor faillissementen binnen de sector. De studie van Konings en zijn collega’s houdt reeds rekening met de compenserende maatregelen van de regering. Zo worden bijvoorbeeld de loonlasten voor contractueel personeel verlaagd evenals de sociale lasten voor gelegenheidsarbeid. Toch, rekening houdend met deze maatregelen, verwacht Konings dat er ten minste 16.000 tot 24.000 banen zullen verdwijnen. 

Begin met uw offerteaanvraag Verkooppunten