Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Koffieprijzen stijgen door droogte Brazilië

Een hittegolf en de droogte in Brazilië zorgen voor stijgende koffieprijzen. Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld, een slechte koffieoogst in dit land zal dan ook zijn weerslag hebben op de koffieprijzen wereldwijd. 

Slechte koffieoogst

Door het slechte weer zal ongeveer 30 procent van de Braziliaanse koffieoogst verloren gaan, vrezen de handelaren. De provincie Minas Geralis kende de droogste januari en februari sinds 1954 en hier is de situatie dan ook het slechtst voor de koffieboeren. Door de extreem warme en droge zomer zullen de koffiebonen kleiner uitvallen en de groei van de koffieplanten wordt vertraagd. Dit kan weer een slechte invloed hebben op de volgende oogst.

 

Stijgende koffieprijzen

De slechte oogst heeft nu al zijn weerslag op de koffieprijzen. Sinds begin dit jaar is de prijs van Arabica koffie, die driekwart van de Braziliaanse productie vormt, al met 38 procent gestegen. Afgelopen maand bereikte de koffieprijs het hoogste niveau sinds maart 2013, namelijk 1,567 dollar per pond.

 

De prijs aan de kassa zal niet direct stijgen. De meeste koffiebranders kopen hun koffiebonen ver van te voren in. Sommige branders hebben zelfs al hun voorraad voor het hele jaar ingekocht. Of de koffiebranders de hogere prijs gaan doorberekenen aan de consument is nog niet duidelijk. Ze kunnen ook kiezen voor een lagere winst voor de aandeelhouders.

 Koffieplant

De een zijn dood, is de ander zijn brood…

De slechte oogst in Brazilië is een voordeel voor de koffieboeren in de omliggende Zuid-Amerikaanse landen. De productie van de Arabica koffieboon in Colombia is bijvoorbeeld in januari gestegen met 15 procent. De prijsstijging die de droogte in Brazilië met zich meebrengt is voor deze boeren dus eigenlijk een zegen. Door de schaarste kunnen zij hun bonen met meer winst verkopen.

 

Koffie is, na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld, met een omzet van gemiddeld 62 miljard euro. De belangrijkste producent is Brazilië.

 

 

Begin met uw offerteaanvraag Koffiemachine