Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Koffie goed voor geheugen

Met gemiddeld 3,8 tassen koffie per dag kunnen we Belgen met recht grote koffiedrinkers noemen. Nu blijkt uit onderzoek dat deze gewoonte helemaal zo slecht nog niet is. Koffie drinken, met mate, is namelijk goed voor het kortetermijngeheugen zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. 

Koffie onderzoek

Aan het onderzoek van de Universiteit van Baltimore deden 160 deelnemers mee welke alleen een reeks afbeeldingen te zien kregen. De helft van de deelnemers kreeg na 5 minuten een tablet met 200 milligram cafeïne, dit staat gelijk aan een grote kop koffie. De andere helft kreeg een placebo. De deelnemers aan het onderzoek dronken geen of bijna geen koffie in het dagelijks leven.

 

De dag er na werd het geheugen van de verschillende deelnemers getest. Weer kregen zij een reeks afbeeldingen te zien. Het ging om de zelfde afbeeldingen als de dag ervoor, aangevuld met afbeeldingen die lichte verschillen vertoonden met de eerder getoonde afbeeldingen.

 

Hierdoor kan de patroondifferentiatie worden gemeten. Dit is het vermogen om gelijksoortige afbeeldingen maar niet identieke afbeeldingen te onderscheiden in een reeks afbeeldingen. Dit mentale proces spreekt het kortetermijngeheugen van een persoon aan. De deelnemers die een cafeïne pil hadden geslikt scoorden beter dan degenen die een placebo kregen.

 Koffie onderzoek

Met mate

Toch is er een kanttekening te plaatsen bij dit onderzoek. Koffie kan een korte boost geven aan het geheugen, maar het dient niet in grote mate gedronken te worden. Onderzoekers geven nog steeds aan dat het nuttigen van grote hoeveelheden koffie schadelijk is voor de gezondheid. 

Begin met uw offerteaanvraag Koffiemachine