Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Investeren in vastgoed

hoe kan u uw geld meer laten opbrengen dan een spaarboekje via investeringen in vastgoed. (hotelkamers, garages, appartement, opbrengstwoningen)

Dat Belgen over het algemeen goede spaarders zijn is algemeen geweten. Maar het is eveneens algemene kennis dat geld op een spaarboekje weinig opbrengt; het rendement van spaarrekening is bijna onbestaande. Zeker voor mensen met veel kapitaal brengt sparen bij de bank niet veel op.

Investeren in immobiliën is dan een waardig alternatief. Het gebouw dat u aankoopt dient meteen als onderpand van de investering waardoor uw risico zeer laag is. Het is een zeer solide belegging want de onderliggende waarde blijft stabiel. Vastgoedinvesteringen brengen goed op en kennen slechts een beperkt risico.

Investering in vastgoed

Is investeren in immobiliën iets voor u? Wanneer u een bepaald bedrag op langere termijn niet nodig heeft, dan is het zeker interessant om te kijken naar andere investeringsmogelijkheden dan de klassieke spaarrekening. Als u een laag risicoprofiel heeft, dan zijn dit soort investeringen ideaal. En als u graag veel zekerheid wil met een rendement dat hoger dan de marktwaarde is, is dit ook iets voor u!

Beleggen in stenen kan rechtstreeks door zelf een huis of een appartement aan te kopen. Onrechtstreeks beleggen kan natuurlijk ook: u koopt niets zelf aan, maar belegt in financiële producten die op hun beurt in onroerend goed zijn belegd.

Rechtstreekse investeringen

Rechtstreeks investeren in onroerende goederen doet u door zelf aan te kopen, of dat nu een huis, appartement, kot, een vakantiehuis of nog iets anders is. U bent de eigenaar van het eigendom en u draait zelf op voor alle kosten. Daartegenover staat dat u ook geniet van alle inkomsten.

Voordelen

Nadelen

U kunt er ook zelf gebruik van maken

Grotere aankoopsom vereist

Regelmatige inkomst in de vorm van huur (geïndexeerd)

Risico’s van verhuren (leegstand, huurders die niet correct betalen of uw woning beschadigen)

U kunt de waarde opkrikken door te werken in uw woning

Uw geld ligt voor lange tijd vast en is niet zo snel beschikbaar als bij bv. een spaarrekening

 

Niet iedereen heeft het vermogen, de competenties of de ervaring om zelf immobiliën aan te kopen en dat ook succesvol uit te baten want hier komt heel veel bij kijken. Wie bv. een appartement koopt en verhuurt krijgt dan wel alle inkomsten, maar ook al het werk en alle risico’s. Een goed alternatief is daarom te investeren in vastgoedprojecten met huur- en/of uitbaatgarantie.

Investeren in vastgoedprojecten met of  zonder uitbating

Als u wel in immobiliën wil investeren, maar de risico’s voor uzelf wil beperken, dan is het mogelijk om te investeren in vastgoed met uitbaatgarantie. U koopt immobiliën aan, wordt eigenaar van het eigendom, maar u geeft de uitbating uit handen. De partner waarmee u samenwerkt neemt de uitbating en het verhuren voor zijn rekening, en betaalt u een vast rendement uit.

Hoe u het eigendom aankoopt, kan verschillen. Ofwel betaalt u het volledige bedrag in één keer, ofwel financiert u de aankoop met een lening. Zelfs met die tweede optie zal u nog steeds winst maken: met de huidige intrestvoeten van hypotheken betaalt u tussen 1% en 3% voor een lening en het verwachtte rendement van uw investering ligt hierboven. Een combinatie van beide betalingswijzen is natuurlijk ook mogelijk.

Een concreet voorbeeld:

1)     U koopt een appartement in Zeebrugge

2)     Elke maand betaalt u daar een bepaald bedrag voor (een soort van sparen)

3)     Iedere maand ontvangt u een gegarandeerde inkomst van 4% (afhankelijk van de deal)

4)     Na 20 jaar is het appartement afbetaald. U heeft nu drie opties:

  1. U gaat zelf in uw appartement in Zeebrugge wonen
  2. U verkoopt uw appartement (reken op ongeveer 12 tot 18 maanden voor de afhandeling van de verkoop)
  3. U houdt uw appartement aan en blijft de 4% inkomst ontvangen

Ter info, u kan op elk moment kiezen om de uitbating stop te zetten. De drie opties op het einde van het voorbeeld staan vanaf het begin van uw investering tot uw beschikking, indien u dat wenst.

Vastgoedinvesteringen zijn erg divers: u kunt investeren in zorgcentra, parkings, appartementen, hotelkamers, en noem maar op. Dit kan zowel in binnen- als buitenland en rendementen variëren tussen 2,5 en 7,5 procent. Als u kiest voor een beperkt risico met huurgarantie ligt het rendement iets lager dan wanneer u de huurgarantie laat vallen.

Investeren in vastgoedaandelen

Een derde alternatief is het investeren in aandelen van bedrijven werkzaam in immobiliën. U koopt dus zelf geen immobiliën aan, maar u koopt aandelen van een vastgoedbedrijf. Deze bedrijven, ook wel “bevaks” genoemd, zijn verplicht dat geld te investeren in vastgoedprojecten die zij uitbouwen en later verhuren. Ze zijn eveneens verplicht een gedeelte van hun winst terug uit te keren aan u – een bruto dividend dat meestal tussen 4 en 7% ligt.

Bij deze vorm van investeren geeft u nog meer controle uit handen want u weet niet precies waar de bevak in zal investeren. U koopt en verkoopt uw aandelen wanneer u wil, dus uw geld is wel toegankelijker. U wordt echter nooit eigenaar van vastgoed, en u blijft achteraf ook niet met nieuwe eigendommen achter.

Begin met uw offerteaanvraag Investeren in vastgoed